VIP Magazin
25 Noiembrie 2020
Print
Print
Print
Print
Top Business. Ianuarie-februarie 2010
Februarie 2010, Nr. 69-70

Top Business. Ianuarie-februarie 2010

Comentează   |   Cuprins

de Iulian BERCU

Daca gaz ieftin nu e, nimic nu e ieftin
Scumpirea de 20% a gazelor se pierde în cascada de scumpiri din 2010. Cu toate acestea, scumpirea gazelor, dar şi a altor tipuri de combustibil, conduc la o scumpire directă şi indirectă, sau cu alte cuvinte speculativă, în lanţ. Sigur că sînt şi veşti bune. Ieftinirea declarată a peştelui cu 30%, dar şi această veste bună pierde din culori în negura anunţurilor de îngroşare a preţurilor. Toate scumpirile, inclusiv ale mărfurilor de import în urma unui leu slăbit, căruia, în pragul sărbătorilor, i-au cedat nervii, cam vor strica statistica Guvernului la capitol inflaţie. Cu toate acestea, indicatorul menţionat poate fi îmbunătăţit, printr-o deflaţie, apărută undeva pe parcursul anului din contul unui leu puternic, după asimilarea de către piaţa valutară a creditelor obţinute de Guvern din exterior.

Bani, bani, bani
Luna ianuarie a fiecărui an este un nou start spre noi recorduri, triste sau fericite. În ianuarie s-a vorbit mai mult ca niciodată despre bani şi, ce este mai bine, pentru început doar pentru urechi dacă nu pentru stomac, despre cei pe care Moldova trebuie să-i primească. Un nou program al FMI de 590 mln USD, primele 150 mln USD de la Federaţia Rusă, privatizări de 28,5 mln USD, prin culise se vorbeşte despre cîteva zeci de milioane de dolari de la Guvernul Chinei. Pe ici colo se anunţă şi scopurile, dar tot mai des acoperirea deficitului bugetar, în special la cheltuieli sociale, şi completarea rezervelor valutare, penite esenţial, ce-i drept, în mare parte, de predecesori. Într-un an, posibil electoral, va fi greu de cheltuit în alte părţi, dar în caz contrar, fără investiţii în „găini care aduc ouă de aur” riscăm să repetăm scenariile din istoria contemporană a Republicii Moldova.

Guvernul ştie ce trebuie de făcut! ştie şi cum?
Guvernul şi Premierul nu au redus ritmul nici pentru un moment, indiferent de sărbătorile de iarnă, cel puţin ritmul declaraţiilor. După extazul optimist privind urnirea carului din loc sau, cel puţin, opririi derapării acestuia, şi declaraţiile exaltate ale presei de a susţine „războiul sfînt” al ex-opoziţiei-guvernante, lansate la recepţiile de Crăciun şi „onomastica” de 100 de zile, au continuat reţetele ieşirii din criză. În timp ce Premierul Filat a anunţat că în 2010 vom obţine o creştere de cel puţin 1,5%, în timp ce Guvernatorul BNM este de părere că răul crizei încă nu a trecut. Metodele de stoarcere a „apei din piatră seacă” oscilează de la tradiţional-generale pînă la înspăimîntător de concrete. În primul caz „susţinerea dezvoltării durabile a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, majorarea eficienţei energetice şi utilizarea resurselor regenerabile”, iar în al doilea – examinarea afacerilor cu rentabilităţi de peste 600%. În rezultat, consumatorii îşi freacă mîinile în aşteptarea „primului sînge”, iar oamenii de afaceri - a „apei vii”.  

2 000 000 000 de dolari constituie datoria Transnistriei pentru gaze, în timp ce datoria „părţii drepte” este de şapte ori mai mică. Cine va întoarce datoriile unui stat inexistent, proprietar al căruia, cel puţin declarativ, este guvernarea de la Chişinău?

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău