VIP Magazin
19 Octombrie 2018
Print
Print
Print
Print
Top 3 politică
Mai 2007, Nr. 37

Top 3 politică

Comentează   |   Cuprins

de Igor VOLNIŢCHI

1. Mircea Snegur
primul preşedinte al Republicii Moldova


pentru influenţa pe care continuă să o aibă asupra politicii autohtone   

În această lună, s-a produs unul din cele mai aşteptate evenimente politice din ultimii ani – Mircea Snegur şi-a publicat primul volum al memoriilor  intitulat „Calea spre Olimp”.

Volumul face parte din cartea „Labirinturile vieţii”, care va cuprinde patru volume, şi reflectă o lungă perioadă din viaţa autorului – din copilărie pînă la alegerea în funcţia de şef de stat, în 1990.
Chiar dacă nu mai face politică, Mircea Snegur rămâne una dintre figurile de referinţă ale politicii autohtone. Acest lucru a fost evident şi la lansarea cărţii sale, unde au fost prezenţi foşti demnitari de prim rang, deputaţi din actualul Parlament, reprezentanţi ai corpului academic şi ai mass-media.

Figura lui Mircea Snegur continuă să atragă ca un magnet opinia publică. La sigur, cu trecerea anilor, această atracţie se va amplifica. Căci rolul exclusiv al primului preşedinte în istorie a fost nu doar de a face politică, ci şi de a-i ajuta pe alţii să înţeleagă  politica.  

2. Eugen Ştirbu
preşedintele Comisiei Electorale Centrale


pentru efortul de a asigura o campanie electorală corectă

Cu sau fără voia lui, Eugen Ştirbu a devenit, pentru următoarele două luni, cea mai importantă figură din mediul politic autohton. În virtutea funcţiei pe care o deţine, el trebuie să asigure o campanie electorală corectă şi, indiferent de modul în care se va derula aceasta, va fi permanent în centrul atenţiei – fie că va fi apreciat de politicieni, mass-media şi observatori, fie că va fi criticat.
Eugen Ştirbu înţelege situaţia de maximă responsabilitate în care s-a pomenit şi depune eforturi, împreună cu echipa, ca toate deciziile să poarte girul corectitudinii. Aici pot fi menţionate iniţiativa privind Codul de conduită în alegeri, hotărârea privind reflectarea campaniei electorale în mijloacele audiovizualului, decizia privind plafonul cheltuielilor în campania electorală etc.       

În mod indrect, Eugen Ştirbu, în particular, şi CEC, în general, sunt responsabili nu doar de imaginea proprie şi de cea a instituţiei pe care o reprezintă, ci şi, în mare parte, de imaginea parteneriatului politic din 4 aprilie 2005,  a cărui „rod” este actuala componenţă a CEC.   

3. Dorin Chirtoacă
vicepreşedintele Partidului Liberal


pentru omniprezenţă

Apropierea campaniei electorale l-a determinat pe Dorin Chirtoacă să fie ubicuu şi mai activ ca de obicei. Astfel, în decurs de doar cîteva săptămîni, împreună cu partidul pe care-l reprezintă, el a reuşit „să se ocupe” de mai toate problemele stringente ale societăţi.  
      
În această lună, Dorin Chirtoacă a fost de fiecare dată omul potrivit la locul potrivit. Vom menţiona doar câteva acţiuni care au adus PL-ului, dar şi vicepreşedintelui acestuia, un plus de  imagine: campania de colectare a semnăturilor pentru inaugurarea consulatelor române la Bălţi şi Cahul; replica „dură” la propunerea lui Mircea Geoană de a acorda cetăţenie română solicitanţilor din Republica Moldova prin organizarea unei loterii; atragerea unor pensionari din raioane nemulţumiţi de modul în care comuniştii îşi onorează promisiunile electorale; manifestaţii organizate la 27 martie cu prilejul aniversării a 89-a de la Unirea Basarabiei cu România etc.

Dacă Dorin Chirtoacă şi liberalii vor ”ţine cadenţa”, ponderea lui politică ar putea creşte. Cu atât mai mult că se apropie alegerile locale, unde evoluţia vicepreşedintelui PL ar putea fi destul de bună.       Această lună, în mare parte, a trecut sub semnul campaniei electorale a  localelor, deşi s-a găsit puţin loc şi pentru alt gen de evenimente politice.Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+20°