VIP Magazin
30 Septembrie 2020
Print
Print
Print
Print
Top 3 politică.  15 aprilie – 15 mai 2007
Iunie 2007, Nr. 38

Top 3 politică. 15 aprilie – 15 mai 2007

Comentează   |   Cuprins

de Igor VOLNIŢCHI

Vladimir Voronin
preşedintele Republicii Moldova   


pentru spirit revoluţionar

Prin cele trei iniţiative de liberalizare a economiei, preşedintele a dat lovitura pe mai multe planuri – a acţionat în interesul ţării şi al mediului de afaceri, a acumulat dividende politice pentru partidul său în campania electorală şi a reuşit să-şi sporească substanţial ratingul politic.

Şeful statului a demonstrat că poate concomitent să se gândească şi la interesul ţării, şi la cel de partid, dând astfel o replică peremptorie celor care până acum îl criticau că nu reuşeşte nicidecum să aleagă între funcţia de preşedinte de ţară şi cea de preşedinte de partid.

Amnistierea capitalurilor va „subţia” economia subterană şi va aduce mijloace suplimentare în bugetul de stat, care are mare nevoie de „infuzii financiare” după scăderea drastică a exporturilor în ultimul an. Astfel, Vladimir Voronin a evitat o criză bugetară, care putea degenera într-o criză socială, iar ulterior, în una politică.           

Amnistierea fiscală va permite mai multor întreprinderi să revină pe un făgaş de dezvoltare normală şi, implicit, să fortifice economia ţării. Un efect similar îl va avea şi stabilirea cotei zero a impozitului pe profit. Adică, se va diminua ponderea economiei subterane, iar agenţii economici vor fi degrevaţi de o parte din povara fiscală.

Chiar dacă nu va mai întreprinde acţiuni radicale până la finele anului în curs şi, în genere, a mandatului său prezidenţial, preşedintele Vladimir Voronin  are toate şansele să rămână în istorie ca „revoluţionarul care a descătuşat economia Moldovei”.   

Nicolae Andronic
preşedintele Partidului Popular Republican


pentru ingeniozitate şi clarviziune politică
 
Prin înaintarea candidaturii Svetlanei Mîsliţkaia la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, Nicolae Andronic a demonstrat încă o dată că este unul dintre cei mai lucizi politicieni autohtoni, iar micile victorii electorale înregistrate de PPR în scurta sa istorie (circa 2% în doar două săptămâni în alegerile parlamentare din 2005 şi reuşita în alegerile başkanului UTA Gagauz-Yeri din 2006) nu sunt deloc întâmplătoare.

De fapt, Nicolae Andronic s-a poziţionat cel mai bine în alegerile din capitală: el a înţeles că PPR nu are ce căuta pe supraaglomeratul segment electoral de centru-dreapta şi că singura şansă pentru partid de a avea o prestaţie onorabilă în acest scrutin este de a încerca să „rupă” din voturile electoratului comunist. Iar Svetlana Mîsliţkaia este populară tocmai în rândurile electoratului considerat tradiţional comunist. Chiar şi în cazul în care Svetlana Mîsliţkaia va înregistra un rezultat sub aşteptările partidului şi ale analiştilor politici, cel puţin PPR nu va putea fi acuzat că a dispersat electoratul democratic. Din contra, acesta este singurul partid care încearcă în realitate, nu doar la nivel declarativ, să atragă de partea sa electoratul majoritar comunist.

Dacă ulterior Nicolae Andronic va extinde la nivel de republică abordarea de care a dat dovadă în scrutinul din capitală, s-ar putea ca PPR să devină singurul concurent redutabil al comuniştilor mai întâi pe segmentul de stânga, iar ulterior – la scara întregului eşichier politic.   

Vladimir Filat
vicepreşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Democrat


pentru atitudine responsabilă şi profesionistă în campania electorală
 
Vladimir Filat a demonstrat în această lună că şi în Republica Moldova pot avea loc campanii electorale în adevăratul sens al cuvântului, care nu pălesc în faţa celor occidentale.

În primul rând, trebuie menţionat că Vladimir Filat este candidatul care manifestă cea mai responsabilă atitudine faţă de campania electorală şi o promovează în cel mai profesionist mod. Acest lucru a ieşit în evidenţă în special datorită... campaniilor electorale promovate de ceilalţi candidaţi.

Astfel, Vladimir Filat şi-a identificat strict electoratul-ţintă şi abia apoi şi-a elaborat mesajul electoral şi programul. În al doilea rând (ceea ce este foarte important), a atras o atenţie deosebită echipei sale, candidaţilor la funcţia de consilier. În al treilea rând, a făcut din sinceritate un atu electoral (este singurul candidat care nu ascunde că poartă costume de 400 euro şi nici faptul că are suficienţi bani). În al patrulea rând, este candidatul cu cel mai corect comportament.  
 
Luna ce s-a scurs a trecut sub semnul a două evenimente politice majore – lansarea, examinarea şi adoptarea iniţiativelor prezidenţiale de liberalizare a economiei; campania electorală, care a intrat pe ultima sută de metri.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău