VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top 3 politică. Septembrie 2008
Octombrie 2008, Nr. 54

Top 3 politică. Septembrie 2008

Comentează   |   Cuprins

de Igor VOLNIŢCHI

Vladimir Voronin
preşedintele RM


pentru  poziţionare politică corectă

Această lună a fost una de grea cumpănă pentru şeful statului. Putem presupune că evenimentele din Osetia de Sud i-au provocat mai multe nopţi de nesomn preşedintelui, care a trebuit să identifice soluţia corectă pentru a mulţumi şi Rusia, şi Occidentul, şi care, totodată, ar fi temperat pornirile separatiste din estul ţării. În final, acest lucru i-a reuşit, deşi preşedintele nu a fost original în ceea ce a făcut – Moldova s-a aliniat poziţiei preşedinţiei franceze a UE faţă de evenimentele din Osetia de Sud (care a fost una pacifistă, conciliantă şi nu prea supărătoare pentru Moscova), a evitat să dea răspuns provocărilor Tiraspolului, a dus tratative la direct cu Rusia pe marginea noului context regional ce s-a creat şi a activizat colaborarea cu mediatorii şi observatorii în procesul de negocieri în vederea reglementării problemei transnistrene.        

Această politică a jumătăţilor de măsură i-a nemulţumit atît pe susţinătorii Georgiei, cît şi pe susţinătorii Rusiei şi Osetiei de Sud din Moldova. Astăzi, însă, este absolut clar că, chiar şi dacă preşedintelui i se poate reproşa lipsa de curaj şi verticalitate politică, el a luat cea mai bună decizie... pentru ţară. Dacă el şi-ar fi permis să pună mai presus de interesele ţării pe cele personale sau ale partidului său, Moldova fie şi-ar fi deteriorat la maximum relaţiile cu Occidentul şi şi-ar fi compromis pe mult timp înainte şansele de integrare europeană, fie ar fi ajuns în pragul unei situaţii comparabile cu cea din Georgia.

Dumitru Diacov
liderul Partidului Democrat


pentru abordarea unui nou mod de a fi în politica moldovenească

În această lună am asistat la o „schimbare la faţă” a Partidului Democrat şi a liderului său, Dumitru Diacov. Deşi această formaţiune permanent s-a aflat în prim planul evenimentelor politice, totuşi activizarea şi sporirea prezenţei sale în viaţa publică în ultimul timp nu puteau trece pe neobservate. Practic nu a existat eveniment sau situaţie importantă faţă de care partidul să nu ia atitudine: proteste ale pedagogilor, situaţia de pe piaţa valutară, problemele ce pot apărea imediat după campania electorală vizavi de alegerea viitorului preşedinte etc.

Unii analişti trec această activizare în contul aripei social-liberale a PD (reprezentată de echipa lui Oleg Serebrian), care, se presupune că a adus cu sine în partid şi unele practici noi. Alţii afirmă că este vorba doar de instinctul de autoconservare în politică, care, odată cu apropierea alegerilor, devine tot mai puternic. Apropo, tot în contul instinctului de autoconservare sînt trecute şi negocierile PD cu PSD, privind o eventuală unificare, care, dacă se vor solda cu succes, vor consolida imaginea lui Dumitru Diacov de politician ce poate gîndi pragmatic în perspectivă.

Aşa sau altfel, PD a ştiut să-şi ia o nouă faţă în politica moldovenească în această lună – o faţă agreabilă, ce i-ar putea aduce dividende politice.     

Viorel Melnic
directorul general al Serviciului Vamal


 pentru rezultate profesionale apreciabile

Viorel Melnic a dat dovadă că este un profesionist desăvîrşit, care ştie să obţină rezultate bune în orice funcţie care-i este încredinţată. Astfel, el a dat un răspuns pe măsură celor care acum cîteva luni se grăbiseră să afirme că, dacă Viorel Melnic a fost bun în funcţia de viceministru al Economiei şi Comerţului, nu înseamnă că va fi bun şi ca şef al vămilor.  Datele vorbesc de la sine - în primele 8 luni ale anului 2008, defalcările la buget ale Serviciului Vamal au crescut cu 23% faţă de perioada similară a anului trecut, pînă la 6,3 mlrd lei. Or, aceasta înseamnă că, în doar opt luni, Viorel Melnic a reuşit să asigure circa jumătate din întreg bugetul de stat pe anul 2008. Există opinia precum că acesta nu este meritul direct al şefului vămilor, „care doar stă la frontieră şi numără banii”. Dar, la sigur, dacă nu ar fi fost măsurile energice întreprinse de Viorel Melnic, acumulările ar fi fost mult mai mici. Spre exemplu, în această lună el a venit cu iniţiativa instituirii unei secţii anti-corupţie la vamă, care, în mod sigur, va contribui la sporirea acumulărilor bugetare în viitorul apropiat.   

Deşi nu face declaraţii tari la această temă, este absolut clar că Viorel Melnic a început reformarea vămii şi, dacă acest lucru îi va reuşi, doar îşi va consolida imaginea de bun profesionist.  Contrar tradiţiei, această lună nici pe departe nu a fost una liniştită, ci, invers, destul de „agitată” din punct de vedere politic. Unii analişti cred că această „agitare” se explică prin evenimentele din Osetia de Sud, care „au pus pe jar” întreaga clasă politică de la noi, iar alţii – prin apropierea campaniei electorale.
 

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău