VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top 3 politică. Octombrie 2008
Noiembrie 2008, Nr. 55

Top 3 politică. Octombrie 2008

Comentează   |   Cuprins

de Igor VOLNIŢCHI

Marc Tkaciuk
ex-consilier prezidenţial


pentru ingeniozitate politică

Ex-consilierul prezidenţial în probleme de politică externă a dovedit încă o dată că este unul dintre cei mai abili şi ingenioşi politicieni din Moldova. Şi-a înscenat atît de bine propriul „deces politic” şi a regizat atît de iscusit revenirea în jocurile politice cu mize mari în doar cîteva zile de la acest „deces”, încît toţi au rămas muţi de uimire. A fost a lovitură de maestru de mare clasă, demnă de toată admiraţia!

Oponenţii săi, atît pe linie de partid, cît şi din afara partidului, şi-au dat seama că au jubilat prea degrabă, considerînd că Marc Tkaciuk a fost scos în sfîrşit pe tuşă. Foarte repede ei au înţeles - „cardinalul gri” al preşedintelui Vladimir Voronin este mai puternic ca oricînd. În timpul Congresului din luna martie, Marc Tkaciuk a preluat, practic total, controlul asupra organelor de conducere ale PCRM, iar noua sa funcţie – de şef al staff-ului electoral al comuniştilor, îi permite să prea şi controlul total asupra organizaţiilor teritoriale ale partidului. Astfel, de Marc Tkaciuk va depinde, în mare parte, lista electorală a partidului, configuraţia viitoarei fracţiuni parlamentare a comuniştilor şi configuraţia... viitoarei guvernări. Desigur, dacă comuniştii se vor menţine, într-o formă sau alta, la putere.

Pasul făcut de Marc Tkaciuk este şi mai important, dacă luăm în calcul o posibilă retragere (după alegeri) a preşedintelui Vladimir Voronin, dacă nu din politică în general, apoi cel puţin din prim-planul evenimentelor politice.

Mihai Petrache
ex-lider al Uniunii Centriste din Moldova


pentru revenire în politica mare

La timpul său, Mihai Petrache a fost considerat „materia cenuşie” a preşedintelui Petru Lucinschi, la fel ca şi Marc Tkaciuk, văzut în această calitate pe lîngă preşedintele Vladimir Voronin. În ultimii ani, analiştii politici l-au „îngropat” pe Mihai Petrache, declarîndu-l „mort politic”. Evenimentele din ultima lună au demonstrat că aceste aprecieri au fost pripite, iar Mihai Petrache ştie să revină atunci cînd nimeni nu se aşteaptă la acest lucru.

El a reuşit să-l convingă pe Vasile Tarlev să treacă pe cont propriu în politică, a readus Uniunea Centristă pe linia de plutire, a pus bazele coalizării mai multor partide mici. Astfel, la UCM au aderat deja Partidul Republican, Uniunea Muncii „Patria Moldova”. De asemenea, se spune că la UCM ar putea să adere în scurt timp şi alte partide, grupuri de ex-membri ai diferitor formaţiuni, personalităţi notorii.

Nu este exclus că „mariajul politic” Petrache-Tarlev va fi unul de scurtă durată şi că acesta are la bază un calcul pragmatic pur electoral. Tot mai mulţi analişti politici cred că Mihai Petrache avea nevoie de Vasile Tarlev pentru a-şi face partidul parlamentar şi a-şi promova cîţiva activişti în Parlament, iar Vasile Tarlev avea nevoie de un partid pentru a-şi trece o parte din echipă în Legislativ.

Mariana Durleşteanu
ministru al Finanţelor


pentru că a susţinut primul său examen „bugetar”  

Primul (şi poate ultimul) examen bugetar noul ministru al Finanţelor l-a susţinut. Astfel, în această lună Guvernul a aprobat şi a transmis Parlamentului spre examinare şi adoptare un buget al anului viitor record pentru Republica Moldova – 17,224 mlrd. lei la venituri şi 18,009 mlrd. lei la cheltuieli. Or, aceasta înseamnă că în 2009 vom avea un buget mai mare cu circa 3 mlrd. lei decît în anul curent şi de aproape şase ori mai mare decît bugetul anului 2001, cînd comuniştii au venit la putere.

Spre regret, fie din cauza timpului relativ puţin pe care l-a avut la dispoziţie, fie din alte motive, Mariana Durleşteanu nu a reuşit să schimbe şi structura acestui buget, care va fi bazat şi în continuare pe acumulările Serviciului Vamal.

Aşa sau altfel, dar noul ministru al Finanţelor, în linii mari, a ştiut să facă faţă scopului pus în faţa sa - în 2009, în plan bugetar, ţara nu va aluneca înapoi, ci chiar va face un pas înainte. Fie chiar şi un pas destul de mic.       A fost o lună plină de surprize, care i-a determinat pe analiştii politici să-şi revadă calculele preelectorale. Marc Tkaciuk a dat Preşedinţia pe partid, Mihai Petrache şi-a oferit formaţiunea drept bază pentru un proiect politic de amploare, social-democraţii s-au clarificat, în sfîrşit, cu preconizata unificare etc. Într-un cuvînt, a avut loc o reaşezare a forţelor pe eşichierul politic, care, la sigur, nu va fi ultima.


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău