VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top 3 politică. Noiembrie 2008
Decembrie 2008, Nr. 56

Top 3 politică. Noiembrie 2008

Comentează   |   Cuprins

de Igor VOLNIŢCHI

Gheorghe Papuc
ministrul Afacerilor Interne


pentru revenire spectaculoasă
în viaţa publică   


Revenirea lui Gheorghe Papuc, în funcţia de ministru al Afacerilor Interne, pe bună dreptate poate pretinde la titulatura de „senzaţia anului”. Or, nimeni nu mai credea că acest lucru e posibil. Unii îl vedeau deja cu mari probleme, ca urmare a presupusei sale implicări în scandalul „Heroina” şi afirmau că Gheorghe Papuc ar trebui să se considere un mare norocos dacă va scăpa de puşcărie; alţii credeau că va fi lăsat în umbră pînă se vor linişti apele, după care va fi trimis undeva ambasador; a treia categorie - că el pur şi simplu a fost scos pe linie moartă de actuala guvernare şi va fi lăsat să-şi trăiască zilele în pace. Dar nimeni nu admitea gîndul că ar putea reveni în fruntea MAI.

Gestul preşedintelui Vladimir Voronin are două posibile explicaţii. În primul rînd, se presupune că preşedintele avea nevoie de un om de încredere şi cu experienţă în fruntea MAI, în ajunul campaniei electorale. Or, Gheorghe Papuc a demonstrat că este util în astfel de situaţii. În al doilea rînd, readucerea lui Gheorghe Papuc în prim-plan a condus la restabilirea echilibrului dintre diferite grupări interne din cadrul guvernării.

Astfel, este evident că Gheorghe Papuc va avea de jucat un rol important în continuare. Cel puţin, în lunile următoare.

Dumitru Braghiş
liderul Partidului Social-Democrat


pentru poziţionare corectă în ajunul alegerilor                        
   
Se pare că ex-premierul a făcut o evaluare temeinică a situaţiei social-politice din ţară în ajun de alegeri şi, în rezultat, a identificat calea optimă pentru formaţiunea sa. Chiar şi cu ochiul liber s-a observat tenta socială a tuturor iniţiativelor PSD – fie că a fost vorba de soluţii pentru diminuarea impactului crizei financiare mondiale, fie de protecţia drepturilor consumatorilor, fie de programul de renovare economică a ţării etc.

Dumitru Braghiş s-a apropiat evident de actuala guvernare şi a preluat multe din elementele caracteristice unei formaţiuni aflate la guvernare sau care, cel puţin, ştie ce înseamnă actul guvernării. O atare dovadă a maturităţii politice, pe care o oferă societăţii, s-ar putea să-i aducă dividende. Astfel, ultimul sondaj de opinie aduce PSD în plutonul celor cinci formaţiuni politice din Moldova, catalogate cu şanse reale de a trece în Parlament.

Nu în ultimul rînd, formaţiunea lui Dumitru Braghiş este avantajată de faptul că a clarificat, în sfîrşit, lucrurile cu preconizata participare în comun cu PD în alegerile parlamentare. Acum, cînd au fost puse la punct aspectele în această problemă, PSD se poate ocupa exclusiv de alegeri.

Alexandru Tănase
prim-vicepreşedintele PLDM


pentru ascensiune politică continuă                           

Deşi este relativ nou în politica moldovenească, Alexandru Tănase se simte ca peştele în apă, iar pe zi ce trece devine tot mai clar că steaua sa politică este una norocoasă. În această lună, el a fost în prim-planul mai multor evenimente politice de răsunet, într-un fel reuşind chiar să dea tonul acestora.

Astfel, Alexandru Tănase s-a remarcat concomitent pe trei planuri: pe linie de partid, în Consiliul Municipal Chişinău şi ca avocat. În primul caz, el a fost unul din organizatori şi participant activ la amplele acţiuni de protest împotriva politicii statului în agricultură şi la amplele acţiuni în susţinerea libertăţii presei şi libertăţii de exprimare. În al doilea caz, a fost unul din puţinii consilieri municipali care a tratat la rece problema livrării agentului termic în capitală şi a demascat schemele frauduloase legate de această livrare. În al treilea caz, a obţinut cîştig de cauză la CEDO şi a demonstrat guvernării comuniste că restricţiile impuse persoanelor cu dublă cetăţenie sînt neîntemeiate şi antidemocratice.

Alexandru Tănase este unul dintre cei mai activi politicieni de opoziţie, iar poziţionarea sa corectă în diferite situaţii delicate face dovada maturităţii sale politice şi îi aduce beneficii de imagine lui şi partidului din care face parte.


A fost o lună dominată preponderent de opoziţie, care nu a ratat nici o ocazie pentru a-şi mări ratingul. Guvernarea a dat impresia că a fost mai mult măcinată de frămîntări interne, deşi nu a uitat nici de opoziţie, nici de imaginea sa în societate.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău