VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top 3 politică. Mai 2008
Iunie 2008, Nr. 50

Top 3 politică. Mai 2008

Comentează   |   Cuprins

de Igor VOLNIŢCHI

Vladimir Filat
liderul Partidului Liberal-Democrat


pentru clarviziune politică

Vladimir Filat dă impresia că, înainte de a se lansa în politică pe cont propriu, a studiat bine greşelile altor formaţiuni şi încearcă acum să le evite. În această lună el a oferit o dovadă în plus că fiecare acţiune pe care o lansează urmăreşte minimum două scopuri – sporirea capitalului politic prin identificarea unor probleme acute pentru cetăţeni şi promovarea soluţiilor pentru ele; valorificarea la maximum a potenţialului uman şi intelectual al partidului şi majorarea, pe această cale, a nivelului vieţii interne de partid. Campania în favoarea Convenţiei privind micul trafic de frontieră cu România, desfăşurată de PLDM în această lună, este cel mai viu exemplu în acest sens.

În cadrul acestei campanii, Vladimir Filat a reuşit să organizeze, în decurs de o lună, mai multe acţiuni publice decît unele partide în toţi anii de existenţă – 13. În plus, el a reuşit să transfere mitingurile din capitală în centrele raionale, sporind astfel activismul politic în teritorii şi, indirect, interesul cetăţenilor faţă de politică.

Această campanie a oferit liberal-democraţilor şansa de a apărea în postura de avocat al unei importante părţi din populaţie în dialogul cu Guvernul, dar şi postura neoficială de forţă politică care poate da tonul în rîndul formaţiunilor de opoziţie. Căci, după PLDM subiectul Convenţiei a fost preluat practic de întreaga opoziţie, guvernarea fiind pusă în premieră într-o postură atît de delicată: sau face pe plac opoziţiei, sau apare în postura de duşman a circa un milion de cetăţeni.

Dumitru Braghiş
liderul Partidului Social-Democrat


pentru mici victorii preelectorale

Liderul social-democraţilor din Moldova a repurtat în această lună cîteva mici, dar importante, victorii, care ar putea conta enorm în alegerile parlamentare de la începutul anului viitor. În primul rînd, prin organizarea congresului partidului, el a reuşit să ducă la bun sfîrşit fuziunea cu partidul lui Eduard Muşuc şi cu cîteva organizaţii teritoriale ale Uniunii Centriste, începută în 2007. Astfel, social-democraţii şi-au sporit considerabil şansele de a deveni o forţă ce va trebui luată în calcul în aranjamentele post-electorale din 2009.

În al doilea rînd, în această lună a ieşit în evidenţă capacitatea lui Dumitru Braghiş de a anticipa conjunctura politică, de a lansa şi a promova iniţiative care, deşi din start par utopice, ulterior stau la baza politicilor de stat. Adoptarea Concepţiei securităţii naţionale, cu un pronunţat accent pe principiul neutralităţii permanente a  statului (promovat de Dumitru Braghiş în toţi aceşti ani şi preluat acum de guvernare) este un bun exemplu în acest sens.

A treia mică victorie a liderului social-democrat o reprezintă soluţia la care au ajuns deţinătorii de patente şi Guvernul. Mai bine de un an Dumitru Braghiş a fost unul dintre susţinătorii cei mai inveteraţi ai acţiunilor de protest şi chiar un avocat al lor, lucru deloc de neglijat în perspectiva alegerilor parlamentare.  

Igor Dodon
prim-vicepremier, ministru al
Economiei şi Comerţului       
                        
   
pentru capacitatea de a transforma eşecurile în victorii

Chiar şi dacă, de facto, Guvernul a suferit o înfrîngere în lupta cu deţinătorii de patente şi, implicit, cu opoziţia, Igor Dodon a reuşit să-i convingă pe toţi că aceasta este o victorie, un triumf al pragmatismului. În această lună el a dovedit că nu este doar un bun economist, ci şi un bun strateg, un bun negociator şi un bun formator de opinie. În negocierile cu deţinătorii de patente a cedat pînă la limita în care aceştia să accepte compromisul, dar care, totodată, nu ar fi afectat imaginea Guvernului şi nu l-ar fi pus în situaţia să recunoască că a făcut o greşeală.
 
În această lună Igor Dodon a spart gheaţa şi în altă problemă importantă – Legea cu privire la ipotecă, implementarea căreia este aşteptată demult de cetăţeni şi pe care ministrul a reuşit să o promoveze în prima lectură.

Astfel, prin doar două acţiuni, prim-vicepremierul a adus un plus de imagine şi credibilitate noului Guvern, în particular, şi actualei puteri, în general.Spre deosebire de luna precedentă, dominată copios de guvernare, în această lună opoziţia şi-a luat revanşa. Majoritatea evenimentelor de răsunet i-au avut protagonişti anume pe reprezentanţii opoziţiei, care au dat senzaţia că s-au trezit din toropeala cotidiană şi au luat start către alegerile care se apropie.


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău