VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top 3 politică. Iunie 2008
Iulie 2008, Nr. 51-52

Top 3 politică. Iunie 2008

Comentează   |   Cuprins

de Igor VOLNIŢCHI

Marian Lupu
preşedintele Parlamentului  


pentru revenirea  în jocurile cu mize mari  

A fost o lună de graţie pentru speakerul Marian Lupu, acesta reuşind să se afirme practic pe toate planurile. Din start, trebuie remarcată importanţa pe care el a obţinut-o la nivel regional şi internaţional. Speakerul a devenit preşedinte în exerciţiu al Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră, a reuşit să dea o dinamică fără precedent dezvoltării diplomaţiei parlamentare şi, se pare, a devenit o piesă importantă în jocul Uniunii Europene şi al Rusiei. Merită atenţie în special ultimul aspect. După ce Rusia a „monopolizat” reglementarea transnistreană la nivel de prime persoane (Voronin – Smirnov), UE a încercat să se revanşeze la nivel parlamentar (Lupu – Şevciuk). Aceasta a sporit imediat interesul ruşilor faţă de speakerul de la Chişinău, o dovadă în acest sens fiind recentele vizite la Chişinău ale lui Serghei Mironov, preşedintele Consiliului Federaţiei a Adunării Federale a Rusiei şi ale unor parlamentari ruşi, dar şi preconizata vizită a speaker-ului Boris Grîzlov.

Dacă Marian Lupu va reuşi să cîştige încrederea ruşilor, şansele sale de a-i succede lui Vladimir Voronin în funcţie vor creşte simţitor.

Eduard Muşuc
liderul fracţiunii PSD în CMC


pentru capacitatea de a crea şi de a folosi momentele potrivite  

Eduard Muşuc a dovedit şi în această lună că ştie să intuiască momentele politice potrivite pentru a scoate maximum de dividende pentru sine şi formaţiunea pe care o reprezintă, chiar dacă aceasta ar putea avea urmări nefaste pentru opoziţie, în general.
Liderul social-democraţilor din CMC a jucat atît pe incapacitatea liberalilor de a păstra firavul raport de forţe în CMC, cît şi pe dorinţa de revanşă a comuniştilor, creştin-democraţilor şi, într-o măsură mai mică, a umaniştilor şi consilierului fără de fracţiune Valeri Klimenko. Numai pentru a-i compromite pe liderii liberali, aceştia i-au acordat lui Eduard Muşuc postul de preşedinte al CMC, deşi social-democraţii deţin mai puţin de 10% din Consiliu.

Acum, Eduard Muşuc îşi poate folosi noua poziţie ca pe o tribună politică de promovare a propriei formaţiuni (lucru deloc de neglijat în perspectiva apropiatelor alegeri parlamentare), dar şi ca pe un instrument de presiune asupra anumitor adversari politici. El va rămîne în avantaj chiar şi în condiţiile păstrării stării de incertitudine din CMC – căci, orice scandal, orice publicitate negativă, pînă la urmă, înseamnă nimic altceva decît rămînerea în prim-planul evenimentelor.

Leonid Talmaci
guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei


pentru că a devenit una din piesele de rezistenţă ale guvernării   

În această lună a devenit clar că Leonid Talmaci este cel căruia guvernarea i-a încredinţat o parte din viitorul său politic, dar şi o parte din responsabilitatea pentru bunele relaţii cu Fondul Monetar Internaţional. Astfel, instituţia condusă de Leonid Talmaci a devenit practic unica responsabilă de inflaţie.

Făcînd faţă noii misiuni, BNM a aplicat deja unele instrumente monetare pentru frînarea creşterii inflaţiei - a majorat rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară; a majorat norma rezervelor obligatorii. Intervenţia a fost una promptă, deoarece inflaţia în primele cinci luni a ajuns deja la 7,2%, prognoza anuală fiind de 9-10%.

Din punct de vedere al dezvoltării economiei, deciziile BNM nu sînt cele mai bune, dar pentru guvernare şi donatorii externi, este exact ceea ce trebuie.


Această lună a fost marcată de un întreg amalgam de evenimente, fiecare important în felul său. Pe fundalul acestora, însă, au fost vizibile, în special, criza din Consiliul Municipal Chişinău, tendinţele de consolidare a diplomaţiei parlamentare, eforturile autorităţilor de a ţinea în frîu inflaţia etc.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău