VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top 3 politică. Ianuarie 2009
Ianuarie 2009, Nr. 57-58

Top 3 politică. Ianuarie 2009

Comentează   |   Cuprins

de Igor VOLNIŢCHI

Igor Dodon
prim-vicepremier, ministrul economiei şi comerţului


pentru performanţă profesională

Criza gazelor a scos încă o dată în evidenţă calităţile de manager şi de negociator iscusit ale lui Igor Dodon, dar a accentuat şi rolul important pe care-l are el în actuala guvernare. Chiar dacă a avut parte de cea mai grea vacanţă de iarnă din întreaga sa viaţă, tînărul prim-vicepremier ar trebui să fie mulţumit de prestaţia sa. Or, datorită lui, consumatorii din Moldova practic nu au resimţit criza gazelor, în timp ce întreaga Europă îngheţa. El a ştiut să negocieze în condiţii avantajoase şi cu factorii de decizie de la Moscova, şi cu cei de la Kiev, după cum a ştiut să asigure utilizarea proporţională, în dependenţă de priorităţi, a minimelor rezerve de gaze pe care le avea Moldova în acea situaţie critică.

În această lună, Igor Dodon a mai reuşit o performanţă – inflaţia, de care este direct responsabil, a coborît la nivelul anual de 7,3%, ceea ce este un record absolut pentru ultimii ani. Astfel, Moldova a surclasat ţări dezvoltate chiar din Uniunea Europeană.

Prim-vicepremierul a dovedit că premierul Zinaida Greceanîi şi preşedintele Vladimir Voronin nu au greşit atunci cînd au mizat pe el. Iar aceasta deschide noi perspective optimiste în calea tînărului, dar promiţătorului economist de la Guvern.

Vlad Filat
preşedintele Partidului Liberal-Democrat din Moldova


pentru capacitatea de a fi permanent de strajă

Vlad Filat a fost probabil singurul politician din Moldova care nu a avut o clipă de odihnă în vacanţa de iarnă. S-a făcut remarcat practic în fiecare zi de vacanţă - fie că a fost vorba de criza gazelor, fie de proiectul Concepţiei privind reflectarea campaniei electorale în mass-media, fie de întrevederi cu diferiţi ambasadori etc. A ştiut tot timpul să vină cu propuneri de alternativă, bine argumentate şi echilibrate, dînd senzaţia că are la dispoziţie un întreg Guvern din umbră, căruia nu-i este indiferent ce se întîmplă în această ţară. 

În paralel, Vlad Filat a continuat să se ocupe de dezvoltarea formaţiunii sale la toate nivelurile. Şi pe acest plan el a înregistrat succese considerabile. Or, formaţiunea sa a reuşit în decurs de un singur an (în ianuarie s-a împlinit un an de la înregistrarea oficială a PLDM la Ministerul Justiţiei) să ajungă una din cele mai importante în Moldova şi una din cele patru despre care se spune cu certitudine că se vor regăsi în noul Parlament.

Cu energia pe care o emană în jur, liderul PLDM a adus un plus de valoare clasei politice autohtone, a catalizat procesele politice şi a determinat în mare parte puterea şi opoziţia să dea dovadă de un activism mai mare pentru a ţine ritmul impus de PLDM.

Serafim Urechean
preşedintele Alianţei „Moldova Noastră”


pentru capacitatea de a se impune   
 
Liderul AMN a dat în această lună tonul mai multor evenimente politice importante. Cît nu ar fi de straniu, el a fost avantajat chiar şi de situaţii în care iniţial era considerat un outsider incontestabil. A avut puterea să revină şi să iasă cu faţa curată din scandaluri care l-ar fi putut compromite pe mult timp înainte.

Drept exemple în acest sens pot servi scandalul cu presupusa sa implicare în pretinsa tentativă de asasinare a vicespeakerului, liderul PPCD, Iurie Roşca, dar şi scandalul legat de preşedinta organizaţiei de femei a AMN din Chişinău, Svetlana Chifa, acuzată de grave încălcări în procesul de adopţie a copiilor. Şi în primul caz, şi în cel de-al doilea, AMN a ştiut să prezinte probe şi să gestioneze atît de iscusit situaţiile create, încît imaginea formaţiunii s-a îmbunătăţit considerabil. În plus, Serafim Urechean a declanşat o adevărată ofensivă cu scopul curăţirii spaţiului mediatic autohton de manifestări anormale într-o societate democratică, ceea ce iarăşi, dintr-un anumit punct de vedere, a avantajat AMN.                                    

În 2009, Serafim Urechean a luat un start bun, care, dacă-şi va găsi dezvoltarea în continuare, ar putea da rezultate palpabile.A fost o lună dominată de problemele apărute pe fundalul crizei gazelor, care a determinat factorii de decizie, dar şi unele forţe de opoziţie să fie permanent cu mîna pe pulsul evenimentelor. Pe de altă parte, opinia publică a fost „zguduită” şi de scandalul privind presupusa tentativă de asasinare a vicespeakerului Iurie Roşca.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău