VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top 3 politică. 15 septembrie – 15 octombrie 2007
Noiembrie 2007, Nr. 43

Top 3 politică. 15 septembrie – 15 octombrie 2007

Comentează   |   Cuprins

de Igor VOLNIŢCHI

Mihai Ghimpu
liderul PL, preşedinte al CMC  


pentru efort în depăşirea situaţiei de criză din CMC

Liderul PL a reuşit, după mai bine de patru luni, să găsească soluţia optimă pentru depăşirea situaţiei de criză din CMC şi asigurarea funcţionalităţii Consiliului la prima etapă – a atras în alianţa majoritară fracţiunea social-democrată. Însă aceasta l-a costat mult pe Mihai Ghimpu personal şi pe liberali în general. Ei au cedat noilor parteneri de coaliţie o funcţie de viceprimar, precum şi funcţia de pretor al sectorului Ciocana al capitalei. În plus, liberalii practic au redus la zero şansele ca pe viitor să beneficieze de sprijinul creştin-democraţilor în procesul de guvernare în capitală.

Totuşi, soluţia găsită de Mihai Ghimpu are o importanţă deosebită. După alegerile locale generale din acest an imaginea democraţilor a avut de suferit enorm, în special în Chişinău, unde aceştia au demonstrat că nu pot ajunge la un numitor comun, că uneori se ghidează de alte interese decât cele ale cetăţenilor. Iluzia unui consens pe care a reuşit s-o creeze Mihai Ghimpu poate contribui puţin la refacerea imaginii democraţilor şi la redobândirea de către ei a încrederii unei părţi din alegători.   

Mihai Ghimpu este acum direct responsabil de şansele liberalilor, ale primarului Dorin Chirtoacă şi, parţial, ale democraţilor pentru alegerile din 2009. Dacă va reuşi să dea dovadă în continuare de flexibilitate şi pricepere de a accepta compromisul, aceste şanse vor creşte considerabil. Oricum, PL şi-a asumat responsabilitatea guvernării capitalei.  

Sergiu Mocanu
liderul Mişcării “Acţiunea Populară“


pentru  originalitate politică
 
Ex-consilierul prezidenţial a dat lovitura în politica moldovenească prin lansarea unor idei politice originale şi îndrăzneţe. El a propus o abordare nouă a problemei transnistrene şi a procesului de integrare europeană.

Sergiu Mocanu consideră că Republica Moldova trebuie să renunţe pentru un timp la regiunea estică, controlată de separatişti, şi astfel să avanseze pe calea integrării europene. Un atare mod de abordare a problemei a provocat reacţii de răspuns din partea analiştilor, a opoziţiei şi puterii, ceea ce este o dovadă că, indiferent de încărcătura acestor reacţii, Sergiu Mocanu „a lovit” într-un punct de maximă sensibilitate. Aceasta demonstrează că el are un puternic simţ al pulsului politicii moldoveneşti şi ştie pe ce uşă trebuie să-şi facă intrarea în politică.  De fapt, el niciodată nu a abandonat politica: anumite tabere politice – da, dar politica în general - nu. Nu este greu să ne dăm seama care va fi noua postură a lui Sergiu Mocanu în politica autohtonă. El şi-a anunţat deja intenţia de a crea un partid politic, care se va axa pe abordări noi în totalitate a celor mai importante probleme cu care se confruntă republica în prezent.

Ex-consilierul prezidenţial şi-a lansat noul proiect într-un moment în care se resimţea acut o lipsă de „sânge proaspăt” în politica moldovenească. Aceasta l-ar putea avantaja într-un anumit fel în viitorul apropiat.   

Leonid Talmaci
guvernatorul Băncii Naţionale


pentru  capacitatea de a face faţă provocărilor

Guvernatorul Băncii Naţionale a demonstrat încă o dată că este în stare să facă faţă cu succes tuturor provocărilor. Astfel, în această lună, el a avut ocazia să demonstreze că poate asigura atât stabilitatea monedei naţionale, cât şi să „ţină în frâu” inflaţia.

Într-o lună caracterizată de aprecierea continuă a monedei naţionale şi de majorarea permanentă a fluxului de valută străină pe piaţă, BNM a reuşit să asigure echilibrul pe piaţa valutară şi să evite panica – s-a cumpărat exact atâta valută străină de cât a fost nevoie pentru completarea rezervelor şi s-a încetat achiziţionarea ei în momentul în care au apărut riscuri inflaţioniste.

Chiar dacă inflaţia a crescut puţin, aceasta s-a explicat mai degrabă prin majorarea preţurilor la produsele agroalimentare (factorul sezonier). Nu este exclus că indicele preţurilor de consum, care deja a ajuns la 9%, ar putea depăşi prognoza anuală iniţială, de 10%. Dar totuşi, acesta nicidecum nu va depăşi 14%, cum a fost anul trecut.

Leonid Talmaci a dovedit în această lună că este un profesionist desăvârşit şi se presupune că, până la finele anului, va mai avea ocazia să se manifeste nu o dată în această postură.Această lună poate fi numită drept  „luna deşteptării politicienilor”. Aceştia au revenit din vacanţă plini de energie şi au lansat  idei şi proiecte noi, destul de ambiţioase. Tot în această lună s-a reuşit depăşirea situaţiei incerte din Consiliul Municipal Chişinău, care a durat mai bine de 120 de zile.     

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău