VIP Magazin
19 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Top 3 politică. 15 octombrie  – 15 noiembrie 2007
Decembrie 2007, Nr. 44

Top 3 politică. 15 octombrie – 15 noiembrie 2007

Comentează   |   Cuprins

de Igor VOLNIŢCHI

Artur Reşetnicov
directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate


pentru avansare spectaculoasă în carieră

Artur Reşetnicov a ieşit din umbră şi imediat a devenit unul din jucătorii de bază în politica moldovenească, chiar dacă funcţia sa oficial are prea puţine tangenţe cu politica. Numirea lui Artur Reşetnicov în fruntea SIS a surprins şi, totodată, a pus în gardă majoritatea politicienilor. La prima etapă, ei nici nu ştiau dacă trebuie să se bucure de această numire sau să se întristeze. Faptul că Artur Reşetnicov este civil a fost salutat de opoziţie, care speră că, în sfârşit, va urma reforma SIS-ului în vederea demilitarizării acestei structuri şi democratizării ei. Dar faptul că noul şef al SIS-ului vine direct din anturajul prezidenţial şi a fost numit în funcţie acum, când până la următoarea campanie electorală rămâne puţin timp, desigur, pune în gardă opoziţia.

Neoficial, se vorbeşte că noul director al SIS-ului ar fi în relaţii de rudenie cu şeful statului. Mulţi politicieni din opoziţie şi-ar dori ca aceasta să fie adevărat, căci, în acest caz, ar dispărea suspiciunea că ar exista vreo legătură directă între numirea lui Artur Reşetnicov în fruntea SIS-ului şi apropierea alegerilor.

Noul şef al SIS-ului vine să completeze echipa tinerilor promovaţi de actuala conducere în funcţii-cheie. El devine unul dintre potenţialii reprezentanţi ai noii generaţii în politica moldovenească, ponderea cărora va creşte şi mai mult în anii următori.

Andrei Stratan
ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene


pentru  succese remarcabile în relaţiile cu UE

Andrei Stratan, ajutat şi de noile realităţi geopolitice care s-au creat după ultimul val de extindere a Uniunii Europene, poate deveni cel mai productiv ministru de Externe pe care l-a avut Republica Moldova în anii de independenţă. Iar rezultatele înregistrate în această lună ar putea avea o pondere deosebită în acest sens.
 
Ministrul a reuşit ceva în ce mulţi nu au crezut până în ultimul moment – semnarea şi ratificarea de către Parlamentul Moldovei şi Parlamentul European a Acordului privind facilitarea regimului de vize cu Uniunea Europeană şi a Acordului privind readmisia persoanelor cu şedere ilegală. Acestea sunt unele din puţinele rezultate concrete ale actualei guvernări în relaţiile cu Uniunea Europeană.
De asemenea, Andrei Stratan a avut o contribuţie esenţială la aprobarea de către Comisia Europeană a Acordului privind comerţul asimetric cu Republica Moldova, care ar putea fi o cale de relansare a exporturilor autohtone.
 
Ministrul a reuşit să scoată „la mal” şi realizarea Planului de Acţiuni RM-UE, de reuşita căruia mulţi se îndoiau. Astfel, s-au pus bazele pentru negocierea noului cadru juridic al relaţiilor dintre Chişinău şi Bruxelles după expirarea Planului, în primăvara anului viitor.

Ponderea lui Andrei Stratan în mecanismul guvernării a crescut simţitor ca urmare a acestor succese, iar după începerea realizării practice a acestor documente popularitatea sa va spori şi mai mult.

Oleg Serebrian
preşedintele Partidului Social-Liberal


pentru  iscusinţa de a se menţine pe linia de plutire

Liderul social-liberalilor a demonstrat în această lună că ştie să scoată maximum de dividende din situaţii favorabile şi să-şi menţină formaţiunea pe linia de plutire.

Oleg Serebrian a dat două „lovituri” importante în această lună – a reuşit fuziunea social-liberalilor cu democraţii la nivel parlamentar şi a reuşit să iasă pe locul doi, după comunişti, în alegerile din raionul Rezina.

De asemenea, el a reuşit să „pună la respect” formaţiunile democratice care începuseră să devieze de la aranjamentele postelectorale în teritoriu. Ca urmare a criticilor frecvente adresate în acest sens partenerilor din coaliţiile locale, liderii mai multor partide s-au aşezat la masa tratativelor, încercând să găsească o soluţie pentru situaţia în care s-a ajuns. În funcţie de rezultatele acestor negocieri, Oleg Serebrian ar putea deveni unul din salvatorii coaliţiilor democratice în teritoriu, lucru deloc neglijabil în perspectiva alegerilor din 2009.
    
Oleg Serebrian a continuat în această lună demersurile atât privind unificarea forţelor liberale, cât şi privind consolidarea centrului politic autohton. Dacă aceste demersuri, precum şi eforturile pe care le depune, vor da rezultate, Oleg Serebrian îşi va ajuta propriul partid, dar şi întreg segmentul democratic al clasei politice autohtone.Viaţa politică în această lună a fost dominată de membrii Cabinetului de miniştri, care, prin manifestările publice şi rezultatele înregistrate, au reuşit să-i lase puţin în umbră pe politicienii „pur sânge”. Deşi, nici aceştia din urmă nu au lipsit din atenţia opiniei publice.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău