VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top 3 politică. 15 martie – 15 aprilie 2008
Mai 2008, Nr. 49

Top 3 politică. 15 martie – 15 aprilie 2008

Comentează   |   Cuprins

de Igor VOLNIŢCHI

Zinaida Grecianîi
prim-ministru al Republicii Moldova  

 
pentru performanţă în carieră

Zinaida Grecianîi este prima femeie premier din istoria Republicii Moldova. Şi această performanţă o datorează atât capacităţilor sale profesionale incontestabile şi bunei imagini (chiar şi în rândurile opoziţiei), cât şi faptului că s-a dovedit a fi omul potrivit la locul potrivit. Adică, s-a dovedit a fi acel candidat la funcţia de premier care lăsa practic fără replică opoziţia, îmbunătăţea imaginea internă şi externă a guvernării în ajunul alegerilor, dar, totodată, păstra firava balanţă dintre grupările din interiorul partidului aflat la putere. Astfel, s-a dovedit că preşedintele Vladimir Voronin a împuşcat mai mulţi iepuri cu un singur cartuş.

Unii politicieni şi analişti politici acreditează ideea precum că, prin promovarea Zinaidei Grecianîi în funcţia de premier, Vladimir Voronin ar pregăti terenul pentru o eventuală alegere a ei în funcţia de preşedinte. În condiţiile în care practic nu există nici o şansă ca un singur partid să aibă majoritatea necesară pentru alegerea viitorului preşedinte, Zinaida Grecianîi ar putea fi o candidatură de compromis. Cu atât mai mult că şi factorii externi, care au influenţă asupra politicii autohtone, o creditează cu multă încredere. Astfel, nu este exclus că funcţia de premier să fie doar o treaptă în cariera Zinaidei Grecianîi, şi nicidecum apogeul ei.     

Vasile Şova
ministrul reintegrării   


pentru aport la reglementarea problemei transnistrene  
    
Păstrarea lui Vasile Şova în componenţa noului Guvern, în condiţiile în care în toţi aceşti ani soluţionarea problemei transnistrene practic nu s-a urnit din loc, pentru mulţi a fost o surpriză. Dar, calculul preşedintelui şi noului premier a devenit clar pentru opinia publică, când, la doar câteva zile după investirea în funcţie a noului Guvern, „a căzut bomba” – negocierile au fost deblocate şi nu este exclus că problema transnistreană va fi soluţionată în scurt timp.

Desigur, această deblocare se datorează în primul rând conjuncturii internaţionale. Se spune că Rusia vrea să dea o lecţie Occidentului despre cum se soluţionează un conflict îngheţat şi profită de bunele relaţii pe care le are la moment cu guvernarea de la Chişinău. Într-o măsură deloc mai mică deblocarea se datorează şi preşedintelui Vladimir Voronin, fără voinţa căruia Vasile Şova, evident, nu ar fi făcut nici un pas. Marele merit al ministrului reintegrării este însă faptul că a reuşit să păstreze punţile de legătură cu Moscova şi Tiraspolul în toţi aceşti ani şi, atunci când s-a ajuns la decizia deblocării negocierilor, el doar a pus în funcţiune mecanismele pe care le avea pregătite din timp.

Dorin Chirtoacă
primarul general al municipiului Chişinău


pentru avansare pe segmentul de electorat pro-românesc               
         
Manifestaţiile de la Chişinău şi Bucureşti dedicate celei de-a 90-ea aniversări de la unirea Basarabiei cu România, au dovedit că, într-un răstimp relativ scurt, Dorin Chirtoacă a ajuns „românul nr.1” în Republica Moldova. Evident, el este marea miză a Bucureştiului în Moldova. Dorin Chirtoacă e primit „cu braţele deschise” de mai toţi demnitarii de la Bucureşti, inclusiv de preşedintele Traian Băsescu.
Şi la Chişinău lucrurile pe segmentul pro-românesc „s-au limpezit”. Se pare că majoritatea „granzilor” pro-români încep să-l accepte pe Dorin Chirtoacă în postura neoficială de lider. Acest lucru s-a văzut în timpul manifestaţiilor dedicate unirii, organizate de Forul Democratic al Românilor din Republica Moldova şi Partidul Liberal, dar la care au participat şi reprezentanţii altor partide.

Dacă lucrurile vor merge aşa şi în continuare, Dorin Chirtoacă poate deveni exponentul a circa 10% din electoratul radical pro-românesc şi chiar un posibil unificator al forţelor pro-româneşti din Moldova.Incontestabil, evenimentul principal al lunii a fost investirea în funcţie a noului Guvern. Nu mai puţin importantă a fost şi deblocarea negocierilor privind reglementarea problemei transnistrene. Pe fundalul acestor două evenimente majore, opoziţia s-a aflat pe un plan secund, fiind practic invizibilă.      


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău