VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top 3 politică. 15 ianuarie – 15 februarie 2008
Martie 2008, Nr. 47

Top 3 politică. 15 ianuarie – 15 februarie 2008

Comentează   |   Cuprins

de Igor VOLNIŢCHI

Victor Stepaniuc
viceprim-ministru al Republicii Moldova


pentru ascensiune fulminantă în carieră

Când toţi îl vedeau ca şi aşezat în fotoliul de rector al Universităţii de Stat din Moldova, Victor Stepaniuc a dat marea lovitură – a trecut de la Parlament la Guvern şi nu într-o funcţie oarecare, ci în cea de viceprim-ministru responsabil de probleme sociale.

Această numire în funcţie este un indiciu direct că Victor Stepaniuc va juca unul din rolurile principale în campania electorală a alegerilor parlamentare din 2009. Unii analişti chiar l-au numit pe Stepaniuc drept „Dmitri Medvedev al Moldovei” şi nu exclud că, după cum Putin l-a făcut în Rusia pe Medvedev succesorul său, tot aşa poate proceda Voronin cu Stepaniuc.

La moment, un lucru e cert: actuala guvernare şi-a încredinţat o mare parte din destinul său politic lui Victor Stepaniuc. De modul în care acesta va reuşi să soluţioneze problemele sociale, dar şi să promoveze o anumită linie politico-ideologică, depind rezultatele pe care le vor înregistra comuniştii în următoarele alegeri.

Victor Stepaniuc s-a dovedit a fi asul din mâneca comuniştilor (deocamdată unicul scos la iveală). Timpul va arăta dacă acesta a fost apogeul carierei sale politice sau începutul unei noi ascensiuni spre culmile Everestului politic autohton.

Dumitru Diacov
liderul Partidului Democrat


pentru abilitatea de a se menţine pe linia de plutire

Dumitru Diacov a primit un cadou frumos cu ocazia zilei sale de naştere (10 februarie) – a fost reales preşedinte al Partidului Democrat, după ce la acesta a aderat şi Partidul Social-Liberal.

Fuziunea cu PSL a diminuat din golul care se crease în PDM după plecarea lui Vladimir Filat şi adepţilor săi. Astfel, în decurs de mai puţin de un an PDM a trecut de la extaz la agonie şi a revenit ulterior la normalitate. La începutul anului 2007, şansele PDM de a accede în Parlament erau minime; după alegerile locale au crescut brusc; după plecarea lui Vladimir Filat – s-au diminuat din nou; după atragerea social-liberalilor iarăşi au sporit.

Analiştii politici remarcă abilitatea cu care Dumitru Diacov a „înghiţit” PSL-ul lui Oleg Serebrian. Astfel, fuziunea a avut loc în baza PDM (PSL se va autodizolva), denumirea noului partid a rămas PDM, lider – Dumitru Diacov, în plan extern a fost păstrată afilierea internaţională a PDM (Internaţionala Socialistă), doctrina a rămas a PDM (social-democrată) etc. Cedările lui Dumitru Diacov au fost minime – câteva funcţii în conducerea formaţiunii, oferite social-liberalilor.
    
Cu mici pierderi şi cedări, Dumitru Diacov a reuşit să mai refacă din imaginea formaţiunii sale şi să-i sporească şansele de a accede în următorul Parlament. Timpul va arăta dacă efortul său nu a fost în van.

Igor Dodon
ministrul Economiei şi Comerţului


pentru obţinerea preferinţelor comerciale autonome de la UE

La finele lui 2007, Igor Dodon atenţiona că 2008 ar putea intra în istorie drept anul în care creşterea importurilor şi exporturilor se va echilibra. Şi dacă această declaraţie a ministrului era tratată atunci cu suspiciune, în această lună a devenit clar că ea este cât se poate de reală. Aceasta pentru că Moldova a obţinut regimul de preferinţe comerciale autonome în relaţiile cu Uniunea Europeană.

În limbaj mai simplu, înseamnă că producătorii autohtoni vor putea să-şi exporte mărfurile în UE fără taxe sau achitând taxe reduse. Anterior, statele balcanice, utilizând un regim asemănător, au reuşit, într-o perioadă relativ scurtă, să-şi majoreze exporturile cu circa 40%. Dacă Moldova va izbuti aceeaşi performanţă, Igor Dodon ar putea intra în istorie drept omul care „a descătuşat” exporturile şi a oferit o şansă reală de dezvoltare economiei naţionale.

Regimul de preferinţe comerciale autonome fac Moldova destul de atractivă pentru unii investitori străini, în special din Estul Europei. Dacă investiţiile străine vor creşte (după cum se aşteaptă experţii), meritul lui Igor Dodon va deveni şi mai important.  A fost luna când, după o scurtă pauză, politica autohtonă „a explodat”. Numiri neaşteptate în funcţii, regrupări de forţe, decizii istorice ale UE pentru Moldova etc. – au fost doar câteva din „ingredientele” ce fac această lună deosebită.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău