VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top 3 politică. 15 decembrie – 15 ianuarie 2007-2008
Ianuarie 2008, Nr. 45-46

Top 3 politică. 15 decembrie – 15 ianuarie 2007-2008

Comentează   |   Cuprins

de Igor VOLNIŢCHI

Vladimir Voronin,
preşedintele Republicii Moldova


pentru  capacitatea de a împăca şi lupul, şi oaia

Preşedintele Vladimir Voronin a reuşit în această lună să demonstreze, în sfârşit în practică, teza pe care o vehiculează de ani buni de zile referitor la politica externă - „Moldova trebuie să fie acolo unde are interese”.

Astfel, şeful statului a mers iniţial la Bruxelles, unde a convenit cu oficialii europeni asupra relaţiilor din viitorul apropiat dintre Moldova şi UE. Preşedintele a reuşit să le „smulgă” acestora declaraţii pozitive despre succesele înregistrate de autorităţile de la Chişinău în implementarea Planului de Acţiuni RM-UE, precum şi să obţină prelungirea realizării acestui Plan cu încă un an. Desigur, este bine că în relaţiile Chişinău-Bruxelles nu se va crea un vid cel puţin până în 2009. Dar este şi opinia că prelungirea Planului fără modificarea lui este o dovadă că lucrurile nu merg tocmai bine şi că Bruxelles-ul consideră necesar lucrul suplimentar în vederea realizării anumitor prevederi.
               
După revenirea de la Bruxelles, şeful statului a mers la Moscova, unde s-a întâlnit cu omologul său rus, Vladimir Putin. Chiar şi dacă întrevederea a fost una protocolară, însuşi faptul că ea a avut loc şi încă la o distanţă atât de mică după vizita de la Bruxelles, deja este un lucru important. Nu trebuie trecut cu vederea nici faptul că, între cele două întrevederi, Moldova a fost vizitată de înalţi oficiali NATO şi OSCE.

Dumitru Braghiş
liderul Partidului Social-Democrat

   
pentru efortul depus în vederea consolidărilor democraţilor

Dumitru Braghiş a împlinit în această lună 50 de ani şi cu această ocazie şi-a făcut un cadou deosebit – a reuşit să ducă la bun sfârşit fuziunea Partidului Social-Democrat, Partidului Democraţiei Sociale şi unor organizaţii teritoriale ale Uniunii Centriste din Moldova. Iar membrii noului partid i-au dăruit lui Dumitru Braghiş funcţia de preşedinte al noului Partid Social-Democrat.

Ex-premierul a făcut un pas important în vederea pregătirii către scrutinul parlamentar de la începutul anului 2009. În opinia analiştilor politici, noua sa formaţiune are şanse reale de a accede în următorul Parlament, chiar şi dacă pragul electoral va fi ridicat până la 6%. Aceiaşi analişti cred că social-democraţii vor fi una din formaţiunile ce vor juca un rol important în stabilirea configuraţiei noului Parlament.

Proiectul politic început anterior de Dumitru Braghiş şi finisat în această lună, poate pretinde la titulatura drept unul dintre cele mai reuşite proiecte politice din ultimii ani. Noul partid deja poate fi trecut în categoria celor influente, iar până la alegeri ponderea sa ar putea creşte şi mai mult.

Mihai Pop
ministrul finanţelor


pentru că poate „scoate bani şi din piatră”  

Unii sportivi de performanţă, după ce doboară recordurile altora, se apucă şi de doborârea propriilor recorduri. Cam aşa procedează şi Mihai Pop. În această lună a devenit clar că în 2007 el nu numai că a reuşit să asigure creşterea bugetului de stat cu circa 26% în raport cu anul 2006, dar chiar şi să depăşească propria prognoză de la începutul anului trecut. E drept, depăşirea nu a fost una mare, dar, totuşi, semnificativă.
     
În 2007 Mihai Pop a reuşit să asigure creşterea bugetului până la 14,4 mlrd. lei. Astfel, în fiecare zi a anului trecut, în buget în medie s-au vărsat 49,2 mln. lei, faţă de 37,5 mln., în anul 2006.

Doar un lucru i-ar putea fi reproşat (tangenţial) ministrului finanţelor - totuşi, majoritatea veniturilor provin din activitatea vămii (în special, în contul importurilor masive) şi mai puţin din activitatea economică propriu-zisă.  
      


Această perioadă a fost pe cât de „fierbinte” în prima parte (când politicienii s-au străduit să lichideze toate „restanţele” şi să facă totalurile până la finele anului), pe atât de liniştită în a doua parte (când politica moldovenească s-a aflat în tradiţionala „hibernare” din perioada sărbătorilor de iarnă).

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău