VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top 3 politică. 15 august – 15 septembrie 2007
Octombrie 2007, Nr. 42

Top 3 politică. 15 august – 15 septembrie 2007

Comentează   |   Cuprins

de Igor VOLNIŢCHI

Vasile Tarlev
primul ministru al Republicii Moldova  


pentru profesionalism şi consecvenţă.

Premierul Vasile Tarlev a demonstrat că lui i se potrivesc cel mai bine două cunoscute proverbe: „Câinii latră, caravana trece” şi „Capul plecat sabia nu-l taie”.

Chiar dacă este cel mai longeviv premier din câţi a avut vreodată R. Moldova, Vasile Tarlev a ştiut să-şi camufleze destul de abil ambiţiile politice, preferând să se ocupe de sarcinile care i-au fost puse sau pe care şi le-a trasat. Şi acest fel de a fi în politica moldovenească, în cazul său, s-a dovedit a fi destul de eficient. Un sondaj dat publicităţii la finele lunii august l-a plasat pe premier în topul popularităţii şi încrederii după preşedintele Voronin, el reuşind să-i devanseze considerabil pe mai mulţi politicieni, inclusiv pe speakerul Marian Lupu. Această poziţie în topul preferinţelor cetăţenilor, deşi nu poate fi calificată drept o surpriză totală, totuşi a surprins.  În perioada de referinţă, premierul a mai oferit o „surpriză” – contrar prezicerilor pesimiste precum că creşterea economică şi-a cam epuizat sursele, V. Tarlev a reuşit să propună un proiect de buget pe anul viitor care prevede o creştere a veniturilor de circa 2 mlrd. lei.

Probabil, creşterea popularităţii premierului în alte condiţii nu ar fi fost atât de semnificativă. Însă ea capătă o importanţă deosebită în condiţiile în care se apropie tot mai mult alegerile parlamentare, se vorbeşte tot mai mult despre o posibilă retragere din politică a preşedintelui Vladimir Voronin, iar numărul potenţialilor succesori ai acestuia scade pe zi ce trece.

Serafim Urechean
preşedintele Alianţei „Moldova Noastră”


pentru popularitate în creştere.

În această lună s-a văzut clar că rezultatele înregistrate de AMN în alegerile locale (acest partid a obţinut conducerea în 14 raioane) nu au fost întâmplătoare.

Poziţia relativ constructivă în raport cu alte formaţiuni de opoziţie şi principialitatea în relaţiile cu puterea au fost apreciate de electorat. Astfel, sondajele de opinie arată că în decurs de doar câteva luni AMN a devenit cea mai influentă formaţiune de opoziţie, iar liderul acestui partid poate pretinde la titulatura neoficială de principal oponent al preşedintelui Vladimir Voronin.
Pentru mulţi a fost o surpriză creşterea vertiginoasă a ratingului AMN (care s-a văzut în urma realizării ultimului sondaj de opinie) pe fundalul descreşterii ratingului comuniştilor. Specialiştii explică însă fenomenul simplu – tot mai mulţi alegători încearcă să se ralieze psihologic la formaţiunea care, de facto, a câştigat alegerile locale.

Analiştii cred că ratingul AMN şi al lui Serafim Urechean personal încă ar mai putea creşte. Şi aceasta nu va fi atât un merit al partidului sau al liderului acestuia (deşi şi acest factor nu poate fi neglijat), cât o urmare a lipsei de alternativă mai bună pentru un important segment de electorat.

Vladimir Filat
deputat în Parlamentul Republicii Moldova


pentru curaj şi clarviziune politică.

În această lună s-a întâmplat ceea ce analiştii politici presupuneau că se va întâmpla chiar imediat după alegerile locale generale din acest an – Vladimir Filat a decis să părăsească rândurile Partidului Democrat şi să-şi creeze propriul partid.

Încă în alegerile locale a ieşit în evidenţă potenţialul politic relativ mare al lui Vladimir Filat. În mare parte, graţie implicării sale directe în campania electorală, rezultatul partidului pe republică practic s-a dublat (de la 5-6% până la 9%), iar în capitală a crescut de la 1 până la 8%. În aceste condiţii era şi normal ca Filat să-şi ceară locul meritat „la masa bogaţilor” din politica autohtonă. Iniţial, se credea că Dumitru Diacov i-ar putea ceda locul său în fruntea partidului. Ulterior însă, când a devenit evident că şansele lui Vladimir Filat de a veni în fruntea PDM sunt minime, plecarea lui din partid era tratată de analişti doar ca o chestiune ce ţinea de timp.

Din punct de vedere tactic, Vladimir Filat a procedat corect – a plecat în momentul în care ratingul său ca reprezentant al PDM ajunsese la apogeu şi, totodată, şi-a lăsat suficient timp la dispoziţie pentru a-şi crea, consolida şi pregăti noua formaţiune de alegerile parlamentare din 2009.Această lună a fost una relativ săracă în evenimente politice. Majoritatea politicienilor au fost încă în vacanţă, în prim plan fiind cu precădere funcţionarii de la Guvern. Totuşi, unii politicieni au reuşit să „spargă piaţa” chiar şi în condiţiile unui sezon politic „mort”.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău