VIP Magazin
24 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Top 3 cultură. Octombrie 2008
Noiembrie 2008, Nr. 55

Top 3 cultură. Octombrie 2008

Comentează   |   Cuprins

de Andrei Porubin  

Ion Druţă
scriitor-octogenar


pentru cele 8 decenii de “povară a bunătăţii” sufleteşti

Vasiluţa şi Păvălache cu enigma Casei Mari, cu “singuraătuşa Ruţa şi Pavel Rusu cu toate Păsările Tinereţii Noastre, Gheorghe şi Ruxanda cu şoaptele Frunzelor de Dor, Veta şi Doina cu purificatoarele ploi de petale din florile albe de cireş şi cele roze de măr, Horia şi Janet cu dangătul renăscut al  Clopotniţei, Moş Mihail cu veşnica lui Sanie, înţeleptul Cioban cu Toiagul păstoriei, Onache Cărăbuş şi Tincuţa cu întreaga Povară a bunătăţii noastre - cu toţii - relicve sfinte în Casa Mare a Literaturii naţionale contemporane - şi-au ocupat locurile de cinste la Masa Mare a sărbătorii. Iar în capul Mesei Mari e una din legendele plaiului nostru, celebrul prozator, dramaturg, publicist şi academician, pe care ni l-a dăruit Cîmpia Sorocii, octogenarul Ion DRUŢĂ! Consemnarea în octombrie curent a celor 80 de ani de la naşterea scriitorului, cu înmînarea Premiului de Stat, „pentru contribuţie de excepţie la dezvoltarea culturii şi literaturii naţionale şi universale” – a constituit unul din evenimentele-cheie ale anului 2008, declarat, prin Decizia Parlamentului RM, „Anul Ion Druţă”. Spectacolul omagial, ideia căruia aparţine chiar renumitului scriitor, a fost unul inedit.

Dan Bălan
interpret 
   

pentru revenirea spectaculoasă pe scena de acasă

După ce “O-Zone” s-a spart ca un glob de cristal, Dan a înţeles un lucru esenţial – pentru a continua să fii “the best”, trebuie să rămîi original, să faci ceea ce nu a mai făcut nimeni, să nu te culci cuminte pe vechii lauri. Astfel, în 2004 el a dispărut. A refuzat orice interviuri. Şi a revenit exact în ziua şi în locul în care se lansa acum 10 ani – 14 octombrie curent, de Hramul capitalei, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, cu un program solo energizant.  Publicul meloman, în special cel tînăr, a aşteptat această revenire. Chiar dacă se afirmă că nu a cîntat live, Dan Bălan, devenit în ultimii ani “Crazy Loop”, a încins publicul şi l-a convins că toţi anii aceştia nu a stat degeaba. Cîteva din titlurile presei despre el vorbesc de la sine – “Dan Bălan cucereşte  topurile din Polonia”, “Crazy Loop” în cursa pentru Premiile MTV EMA”, “Dan Bălan e mîndru că Rihanna şi T.I. îi cîntă piesa”, “Dan Bălan are “Cel mai bun hit al anului 2008”, “Dan Bălan este pe locul 1 în RT 100”, “Dan Bălan cucereşte topurile din România”, “Dan Bălan pleacă în turneu cu No Doubt”, “Piesa lui Dan Bălan a ajuns în fruntea clasamentului Billboard”, “În primăvara 2009 Dan Bălan îşi lansează propriul album în SUA” etc.  Artistul a declarat că acum e preocupat de lansarea în Europa a albumului „A power of shower”, pe care-l va prezenta în cadrul unui turneu internaţional. Iar Chişinăul şi Moldova vor rămâne pentru el “…locurile cele mai dragi sufletului”.

Ansamblul de dans sportiv “Codreanca”

pentru că şi-a multiplicat titlul de “Campion mondial” la stil “Formation”

A fost un Campionat al lumii cu „întreg pachetul”: alertă, nervozitate, invidie, emoţii - pe de o parte. Iar pe de alta – spirit de echipă, admiraţie, desene coregrafice ireproşabile, simfonie muzicală spectaculoasă... În timp ce în centrul capitalei, „Sărbătorii vinului – 2008”  i se „dăduse  cep” în stînga şi în dreapta, Formaţia de dans sportiv „Codreanca” îi devansa pe ringul de dans de la Palatul Republicii pe finaliştii şi tradiţionalii ei rivali – echipele de dansatori sportivi  „Ludwigsburg” şi “Braunshchweiger” din Germania (locurile 2 şi 3),  echipa „Lotos-Yantar” din Polonia (locul 4), echipa „Impuls” din  Rusia (locul 5) şi echipa „Mara” din  Belarus (locul 6). Dansurile  sportive  în  stil „Formation” - a cîte 8 perechi în echipă - au un colorit special. La durata lor de circa 6 minute, ele trebuie să se perceapă ca o istorioară integră, cu subiect clar, cu multe  transformări coregrafice compoziţionale, cu o sincronizare ireproşabilă a mişcărilor, cu o pînză muzicală originală, costume identice de să-ţi fure privirea. Profesionalismul dansatorilor sportivi din Moldova, care au prezentat cunoscuta compoziţie „Hai la joc”, cu care au cîştigat  anterior titlul de campioni europeni, i-a forţat pe majoritatea celor 7 arbitri internaţionali să ofere moldovenilor locul 1....o lună cu vals de frunze, simfonie de gutui, sîrbă de struguri, romanţă de crizanteme şi horă de surprize pe scenele de concert.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău