VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top 3 cultură. Noiembrie 2008
Decembrie 2008, Nr. 56

Top 3 cultură. Noiembrie 2008

Comentează   |   Cuprins

de Andrei Porubin

Silvia Goncear
interpretă    


pentru că a cîştigat Trofeul la Festivalul “Crizantema de Aur”-2008  de la Tîrgovişte

Totul a fost împotriva plecării ei la Festival… Tocmai ieşise din spital, nici chiar nu figura pe lista concurenţilor. După ce (graţie dlui Leonid Gorceac, cel ce a fost şi membru al juriului) i s-a decis în grabă participarea, se pomeneşte la Tîrgovişte fără partituri, pe care în regim alert i le trimite prin fax dl Petre Neamţu… Cîntă cu o altă orchestră decît cea cu care s-a convenit anterior… A avut doar o singură repetiţie, pentru că pe dirijorul Dan Ardelean îl muşcă un cîine în ziua evoluării…  În ultimul moment, i-a fost schimbată cea de-a doua piesă de concurs… După acest şir de peripeţii, cum să-ţi vină a crede că ai meritat să cîştigi Marele Premiu?! După Margareta Ivănuş (1990), Cristina Pintilie (2002) şi Diamanta Paterău (2004),  în toamna curentă, Silvia Goncear mai trece o dată “Crizantema de Aur” peste Prut, de la cea de-a 41 ediţie. Juriul, prezidat de soprana Felicia Filip, a fost aproape unanim. Silvia i-a depăşit spectaculos pe ceilalţi 17 concurenţi, interpretînd, aşa cum a învăţat-o mama cîndva, romanţele „Şi în chioşc fanfara cînta” şi „Linişte, dorm violetele”. Interpreta e fericită că  a cîntat pe scena pe care  a evoluat cîndva Ioana Radu, e bucuroasă că şi-a sporit numărul de “crizanteme muzicale” (crizantema fiind şi floarea ei preferată) în buchetul său de performanţe scenice (e vorba şi despre Marele premiu la “Crizantema de Argint”-2007 de la Chişinău). Ea dedică acest succes lui P. Neamţu şi Orchestrei “Folclor”, care i-au purtat noroc. Pentru ea, Romanţa rămîne „...un dor ascuns adînc în suflet, dar necesar de a fi spus lumii”.

Valeriu Jereghi
cineast


pentru Marele Premiu obţinut cu filmul artistic „Arrevederci!”

Din cele peste 200 de lucrări din 20 de ţări ale lumii, propuse la cea de-a XI ediţie a Teleforumului Euroasiatic - un festival internaţional al  filmelor documentare, artistice şi al serialelor, desfăşurat recent la Moscova – filmul lui Valeriu Jereghi a obţinut Marele Premiu. Regizorul, care a ascuns de opinia publică faptul că lucrează la un nou film, consideră că acest succes e în primul rînd un indiciu îmbucurător al renaşterii bunului nume al cinematografiei moldoveneşti. Unul din membrii juriului, vestitul regizor Alexandr Stefanovici, a numit creaţia lui V. Jereghi „capodoperă, filmată dintr-o respiraţie”.
Pelicula, turnată la studioul „Prim-plan studio”, evocă un subiect durut – destinul copiilor lăsaţi în voia sorţii de părinţii plecaţi după „bani lungi” în Italia. Astfel, „Arrevederci” a fost deja declarat „Primul în Europa film de ficţiune, care abordează această tematică sensibilă”. Scenarista Ana Barduc şi redactorul filmului, Galina Lungu, spun că filmul are la bază o istorie reală, atît de comună pentru aproximativ 100.000 de copii din Moldova. Pictorul şi interpretul Andrei Mudrea completează: „Nici pentru toţi banii din lume nu se merită să-ţi laşi copiii pe drumuri”. Toate rolurile în film sînt interpretate inspirat şi veridic de actori neprofesionişti, inclusiv copii. Deja şi-au manifestat interesul pentru filmul lui V. Jereghi, “Arrevederci” -  Franţa, Italia, China, Bulgaria, Croaţia şi Ucraina.

Aliona Triboi şi Victor Balan
tineri interpreţi   


pentru locul  I  la Concursul Internaţional  al vocaliştilor “Duetul  anului”   

Căutările propriei identităţi scenice i-au unit pe aceşti doi tineri vocalişti într-un duet, pentru a le aduce rîvnita victorie la un concurs muzical inedit, ajuns în această toamnă la cea de-a doua ediţie. Putem fi mîndri de faptul că “Duetul anului”, desfăşurat la Chişinău de Centrul de Cultură „Elat”, nu are analog în lume. Chiar şi premiile sînt, cred, printre cele mai valoroase premii de concurs de la noi – 50.000 de lei pentru locul I, 30.000 lei pentru locul II şi 25.000 de lei pentru locul III! Astfel, riscul pe care şi l-au asumat cele 14 duete din Moldova, Nigeria şi Belarus, pare a fi destul de întemeiat. Priviţi în parte, Aliona şi Victor rămîn fideli zbuciumului artistic: Aliona, cu mai multe succese la activ,  fără a renunţa la cariera solo, a devenit recent şi back-vocalista formaţiei „Zdob şi Zdub”. Victor – ambiţios şi el, după ce a plecat din “Acord” a devenit solistul Teatrului de Estradă “Elat”, iar în vara curentă şi favoritul publicului de la “Slaveanskii bazar” (Vitebsk). “Nu e uşor să cînţi în doi! au declarat invitaţii speciali ai concursului “Duetul anului”, membrii juriului, ex-soliştii de la „Verasî”, dar şi cuplul familial Yadviga Poplavskaya şi Alexandr Tihanovici. Important, într-un duet, e să nu tragi plapuma doar peste tine. Dacă doi încep să se certe de la „cine-i mai important” – nu va ieşi duet nici în familie, nici în scenă – nicăieri”.       ”…Toamna îşi îneacă sufletul în fum…”, cîntă Tudor Gheorghe. De parcă şi-ar îneca amarul!... Noi îl înecăm, a cîta oară?, în parfum de cîntec şi imagine!

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău