VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top 3 cultură. Mai 2008
Iunie 2008, Nr. 50

Top 3 cultură. Mai 2008

Comentează   |   Cuprins

de Andrei Porubin

Ion  Suruceanu
interpret


pentru  cei 40 de ani de activitate  scenică

Pentru el vîrsta e doar  un fel de a spune cine eşti. Nu cochetează cu anii, dar nici nu se lasă stresat de povara lor. Acceptînd mersul firesc al lucrurilor, Ion Suruceanu menţine indicatorul exigenţei, faţă de sine şi faţă de numele său de Artist, la cele mai înalte cote. Orice regizor vă poate confirma acest fapt: spre deosebire de alţii, pentru Suruceanu contează orice repetiţie înainte de ieşirea în scenă, orice detaliu, orice accesoriu vestimentar, inclusiv culoarea pălăriei şi unghiul la care trebuie să fie înclinată pe cap.  El e favoritul celui mai larg public – de la adolescenţi şi tineri, la cei care-şi mai amintesc de tinereţe, de “Noroc”, de “Contemporanul”…  El deţine toate distincţiile posibile, inclusiv cele mai mari onoruri de Stat, dar nu flutură cu ele în vînt. Pentru el este importantă prestanţa cu care apare în scenă. Şi în public. S-ar părea – nimic deosebit în repertoriul său liric – piese de dragoste, de dor şi admiraţie pentru femeie, romantica frumoaselor căutări de sine, tristeţi de amor şi nostalgii (de altfel, cuvintele “dor”, “amor”, “nostalgie”, “flori” etc.,  atât de des întîlnite în piesele lui şi atît de blînde şi feminine la prima vedere – capătă vigoare masculină odată aduse de el în scenă). Pentru că nu sînt doar cîntate, ci trăite. Iar un cîntec trăit în scenă (capacitate specifică doar celor mai valoroşi artişti) e asemenea unui spectacol bun de teatru, pe care l-ai văzut şi tot mai vrei să-l vezi…  

Automobilele şi pescuitul sînt micile “capricii” pe care badea Ion nu le ascunde. Cred că, totuşi, cîndva… undeva… pe malul unui rîu sau iaz a prins el peştişorul de aur. Şi de atunci acesta îi îndeplineşte toate  dorinţele… artistice!

Festivalul-concurs internaţional de muzică uşoară “Barza de cristal” de la Bălţi

pentru  susţinerea şi promovarea tinerelor talente la nivel internaţional

Fundaţia filantropică de cultură şi artă “Menestreli-art” de la Bălţi (director şi director general al festivalului – Irina Morari),  sub patronatul Primăriei Bălţi şi cu susţinerea Ministerului culturii şi turismului al republicii, a desfăşurat al treilea an consecutiv, în “capitala de nord” a republicii, o competiţie muzicală  de amploare, care s-a încheiat în ziua  Hramului oraşului, de Sfîntul Nicolae. Ca geografie şi număr de participanţi, a fost o ediţie deosebită – 21 de tineri interpreţi din 17 ţări ale lumii. Pe lîngă cele cunoscute  deja - Moldova, România, Rusia, Ucraina, Belarus, Georgia,  Lituania, Uzbekistan, Letonia, Bulgaria, Cazahstan, Armenia – la concurs au aderat în acest an   Germania, Estonia, Suedia, Polonia şi China, reprezentanta căreia - U Linisean - devenind favorita publicului. Primarul de Bălţi, dl V. Panciuc, a recunoscut că printre efectele benefice ale festivalului e şi faptul că pe parcursul desfăşurării lui la Bălţi n-a fost înregistrată nici o infracţiune. Preşedintele juriului, Ana Barbu, a oferit Premiul I interpretei din Bulgaria, Maria Bacivarova, iar Premiul Mare – de 25.000 de lei şi Trofeul – Barza executată din cristale Swarovski, i-au fost înmînate georgianului Levan Djibladze  de către invitatul special al festivalului, cîntăreţul Soso Pavliaşvili, care a declarat că pentru el ieşirea în scenă e asemenea rostirii unei rugăciuni.

Teatrul “Eugene Ionesco” şi Petru Vutcărău

pentru  că au adus în Moldova pentru a 8-a oară spiritul teatral universal

Nouă zile de TEATRU – e un lux pe care teatrofilii din Moldova îl aşteaptă cu dor şi frenezie din 2 în 2 ani. “Pe parcursul zilelor de festival, pe străzile Chişinăului “meu cel mic” s-au intersectat diferite culturi, tradiţii, genuri scenice, talente, concepţii estetice, predilecţii, reprezentanţi ai diferitor popoare”, susţine  Directorul teatrului “E. Ionesco”, Petru Vutcărău. E pentru prima dată în 14 ani de existenţă a Festivalului, (I ediţie a avut loc în 1994), cînd Festivalul se desfăşoară sub patronatul Primului Ministru al Moldovei şi al Guvernului republicii. Ministrul Culturii, Artur Cozma a  răspuns inspirat la întrebarea “De ce BITEI la Chişinău?” – “Pentru că aici este Petru Vutcărău”. Să recunoaştem că printre fondatorii Festivalului este şi dramaturgul Val Butnaru. Festivalul a oferit în acest an un spectru extins de genuri – pe lîngă teatru dramatic, teatru liric, teatru de estradă şi teatru pentru copii, prezente şi la alte ediţii – repertoriul festivalului a inclus pentru prima oară: teatru muzical (Ada Milea, Bucureşti; Ksenija Prohaska, Croaţia), teatru dans (Radu Poclitaru cu Teatrul de balet modern din Kiev; Teatr Ocazjonalny din Polonia; Trupa de dans flamenco din Spania; Navtej Johar&Anil din India), teatru cabaret (Iulia Rutberg, Moscova,) şi teatrul de stradă (Teatr A. din Gliwice, Polonia). Profetică şi actuală spusa lui E. Ionesco – “Chişinăul e un loc ideal pentru întîlniri!...”....parfum de salcîm, maci roşii, înfloriţi pe la margine de lanuri, ce respiră viaţă după seria de ploi primăvăratice ...hramuri, nunţi şi spectacole în aer liber ...şi amarul rateului de la „Eurovision”, chiar dacă piesa şi interpreta sînt de rezistenţă!

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău