VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top 3 cultură. Iunie 2008
Iulie 2008, Nr. 51-52

Top 3 cultură. Iunie 2008

Comentează   |   Cuprins

de Andrei Porubin

Gheorghe Urschi
umorist


pentru că a contribuit la reaprinderea  focului  spiritualităţii în satul natal

Gheorghe Urschi, artistul-surpriză, şi-a văzut realizat în această lună un vis, pe care l-a purtat în suflet mai mulţi ani în şir, iar de rînd cu el – şi  toţi locuitorii satului său de baştină – Cotiujeni, din Şoldăneşti. După ce a încercat să convingă puterea, dar şi potenţialii binefăcători, de oportunitatea existenţei în satul său natal a unei Case de cultură  moderne – în Cireşarul curent ea a fost inaugurată… Fireşte, cu un concert festiv, susţinut de un grup de artişti – prietenii uneia din cele mai valoroase personalităţi ale satului, Gheorghe  Urschi, care, înainte să i se ofere titlurile oficiale, era deja Artist al poporului din… Cotiujeni. Gheorghe Urschi îşi aminteşte cu durere de anul cînd Casa de cultură din satul natal, pe scena căreia micul Gheorghe a recitat pentru prima dată în viaţă o poezie despre pace, în limba rusă – a ars aproape integral… Iar în urechi îi sună şi azi cuvintele pline de durere ale lui badea Ion Urschi, tatăl dramatugului, actorului, regizorului şi umoristului Gh. Urschi,  celui pentru care Casa de cultură a fost timp de mai mulţi ani “a doua casă”: “…arde viaţa mea, arde inima mea…!” Încă tînăr de tot fiind, Gheorghe Urschi şi-a zis că, în memoria tatălui, va face tot posibilul să restabilească sediul lăcaşului de cultură şi lumină spirituală a baştinii sale… Iar director în noul şi modernul sediu al Casei de cultură de la Cotiujeni e fratele umoristului, Vladimir. Tradiţia continuă.

Eugen Doga
compozitor    


pentru  extraordinara  prestanţă la Ateneul Român din Bucureşti

“Un compozitor de talie universală, autorul valsului “Blînda şi tandra mea fiară”, intrat în TOP-ul celor mai celebre valsuri din lume, autorul muzicii la zeci de filme, inclusiv producţii de la Hollywood (“Jamila”), precum şi al premiatului la Cannes  film al lui Emil Loteanu “Şatra”…” – aşa titra afişul primului, în biografia sa de creaţie, concert la Ateneul Român din Bucureşti al maestrului Eugen Doga. Redutabilul compozitor a recunoscut că onoarea de a evolua aici, în Templul spiritualităţii româneşti, în aceşti pereţi sacri, care l-au auzit pe Enescu,  dumnealui a aşteptat-o o viaţă. Şi aşteptările i-au fost răsplătite – sala l-a aplaudat în picioare după fiecare piesă interpretată. “A fost un program clasic, ce m-a prezentat publicului român într-o altă ipostază - nu doar ca autor de muzică ţigănească, spune compozitorul. Se pare că totul era împotrivă ca acest miracol să se producă – cu puţin timp înainte de concert, a aflat că Orchestra simfonică  a Companiei “Teleradio Moldova”,  în frunte cu Gheorghe Mustea şi cîţiva solişti de la Chişinău nu vor fi prezenţi la concert. Dar minunea s-a produs. În definitiv, aşa cum se întîmplă mereu – „Dumnezeu a fost cel mai bun organizator al acestui concert”.

Livia Ştirbu-Socolov
vedetă la doar 9 ani


pentru succesul repurtat la Festivalul  Internaţional “Pro Piano – România” -  2008

În familia compozitorului Liviu Ştirbu şi a pianistei Angela Socolov e sărbătoare. Fiica lor de doar 9 ani, mica vedetă Livia Ştirbu-Socolov a obţinut în această lună cea mai mare distincţie – “Premiul I de excepţie” la ediţia a XII a festivalului Internaţional “Pro Piano – România” (Bucureşti). Livia a fost cea mai bună dintre cei 129 de concurenţi (un număr record pentru această ediţie!), cuprinşi între vîrstele de 7 şi 30 de ani. Iar creaţiile (interpretate măiestrit), care i-au adus laurii victroriei sînt „Invenţiune la trei voci” de Bach , „Studiu” de Moris Moszcovski şi un vals de Chopin. Juriul internaţional, compus din personalităţi  muzicale din România, Bulgaria, Ungaria şi Portugalia a apreciat înalt talentul tinerei artiste, care a declarat că  datorează succesul său mamei, Angela Socolov, cunoscută pianistă, care îi este şi profesoară. Livia Ştirbu-Socolov are în palmares şi alte  premii prestigioase, la diverse concursuri naţionale şi internaţionale. Mama micii vedete consideră că Livia trebuie să-şi continue studiile în Europa. Asta cînd va mai creşte....aroma teilor în floare ne-a amintit şi în această vară de Eminescu, iar  covoarele de maci roşii  au transformat dealurile şi cîmpiile noastre în pînze impresioniste. Între realul şi irealul acestor însemne – un spirit artistic general cu cireşe la urechi, cu care a concurat  poate  doar spectacolul  fotbalistic european.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău