VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top 3 cultură. August 2008
Septembrie 2008, Nr. 53

Top 3 cultură. August 2008

Comentează   |   Cuprins

de Andrei Porubin

Natalia Gordienco
interpretă


pentru că a reuşit să cucerească în această vară  şi… Hollywood-ul.

Natalia Gordienco nu încetează să ne surprindă. În această vară, interpreta ne-a reprezentat republica la cea de-a 12 ediţie a Campionatului mondial de arte “Worldstars”, desfăşurat la Los Angeles, sub patronatul celebrului Arnold Schwarzenegger şi de unde a revenit cu 8 medalii de aur şi 2 de argint la etapele intermediare şi o medalie de aur pentru Locul I, cîştigată în Marea Finală  la secţiunea “vocal”, cedînd doar Marele premiu jamaicanului Andrew Clarke. E o reuşită de zile mari pentru Natalia şi pentru Moldova, dacă ţinem cont că la competiţie şi-au înregistrat participarea circa 75.000 de tineri şi tinere din peste 60 de ţări ale lumii!

Cel mai dificil lucru, mărturiseşte Natalia, consta în faptul că evoluarea în scenă la toate cele 3 compartimente – vocal, modeling sau artă dramatică nu trebuia să depăşească 1 minut! În acest timp trebuia să reuşeşti să-ţi etalezi talentele şi să impresionezi un juriu sever, format din “rechini” ai show-businessului mondial. Şi a reuşit. Evoluarea cu succes de la Los Angeles i-a adus deja cîteva oferte tentante de la companii prestigioase din SUA, inclusive “J-Records” şi “Star Drive Group”. Ultima chiar intenţionează să înregistreze cu ea un album solo. …Iar în timp ce Natalia Gordienco încerca să cucerească Hollywood-ul, în Moldova i se conferea titlul de Artistă emerită, fapt despre care interpreta nici nu bănuia şi despre care a aflat mai apoi de la bunicuţa ei.

Ştefănel Roşcovan    

pentru  locul II  (secţiunea copii) la Festivalul “Slaveansky bazar”- 2008

Un copil de 9 ani, visător şi muncitor. Un copil, care a acceptat benevol să exerseze ore în şir în schimbul distracţiei cu semenii săi. Un băieţel care preferă să facă mai multe, decît să vorbească. Urmărindu-i evoluarea, observi cu cîtă migală îşi şlefuieşte orice mişcare, orice gest. Tatăl lui Ştefănel – cantautorul Anatol Roşcovan şi mama – interpreta Angela Cabari nu-şi ascund mîndria pentru fiul lor talentat, dar şi încrederea că acesta va reuşi să cucerească în muzică  acele  culmi, spre care au rîvnit şi ei. Prin Ştefănel, Anatol şi Angela îşi văd realizat şi visul lor tainic – de a păşi pe prestigioase scene ale lumii şi de a bucura publicul. La Vitebsc, în anul curent au fost 20 de concurenţi din 17 ţări ale lumii. Ştefănel a încîntat juriul şi publicul cu piesele „Eminescu” (muz. Ion Aldea-Teodorovici, text Grigore Vieru) şi „Deschideţi porţile” (muz. Anatol Roşcovan, text Ady.)

Micul cîntăreţ  are  un regim  căruia îi poate face faţă doar o persoană ambiţioasă şi  sîrguincioasă. Acum se pregăteşte de un nou festival din România. El se îngrijeşte pînă la mici  detalii de ţinuta sa scenică, de costum, de frizură, de mişcare. Toate acestea fiind bine puse la punct – încearcă să se asocieze cu piesa pe care o interpretează, să se “dizolve” în ea, să-i trăiască aievea emoţiile şi dramatismul. Ştefănel datorează succesele sale mamei şi tăticului, pe care îi  consideră “îngerii săi păzitori”.

Lilian Gîrneţ
tînăr  violonist


pentru succesul repurtat la Concursul internaţional “Tibor Varga” din Elveţia.

Moldova a participat pentru prima dată la această competiţie muzicală prestigioasă, ajunsă în acest an la a 42 ediţie. Să fii CEL MAI  BUN  din cei peste 80 de tineri virtuozi din lume  nu a fost  uşor. Rîndurile lor se răreau după fiece etapă, Ilian, însă, rămînea ferm printre concurenţi, dar şi favoriţi ai publicului. În marea finală au rămas 3 (ca-n anecdotă!) – un moldovean  (Ilian Gîrneţ), un german (Stefan Tarrara) şi un francez (Kristi Gjezi), care, după o luptă “pe muchie de strună” s-au clasat respectiv pe locurile I, II şi III. Ilian îşi aminteşte cu zîmbet şi emoţie de momentul în care, în timpul concursului, i s-a rupt o strună. A smuls din orchestră o vioară şi şi-a încheiat fragmentul… Mai apoi, în culise, în cîteva secunde şi-a fixat o coardă nouă la vioara profesorului său şi calea spre victorie a continuat… Pe lîngă Premiul I, tînărul şi talentatul violonist din Moldova a obţinut şi Premiul publicului. Unul din membrii juriului, Francesco de Angelis – violonist în Orchestra Teatrului “La Scala” din Milano s-a arătat foarte impresionat de  sinceritatea, muzicalitatea şi buna şcoală de vioară ale lui Ilian Gîrneţ.

Acum tînărul virtuoz se pregăteşte de un şir întreg de concerte prin ţările Europei, care sînt mult mai atractive decît salariul său de 1600 de lei de acasă....un final de vară cu durute ecouri georgiene, cu sunet de medalii olimpice ratate, cu călduri sufocante şi sate sub apă...  Dar moldovenii, din cele mai vechi timpuri şi în pofida tuturor încercărilor – vorba poetului P. Zadnipru - “…la un colţ de masă plîng, la alt colţ de masă  cîntă!”


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău