VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top 3 cultură. 20 iunie – 20 iulie 2007
Iulie 2007, Nr. 39-40

Top 3 cultură. 20 iunie – 20 iulie 2007

Comentează   |   Cuprins

de Andrei Porubin

Andrei Sochircă
actor


pentru că a  dat viaţă scenică  versurilor „celui mai trist poet din Europa”.

După ce culegerea de poeme  „Daţi totul la o parte ca să văd”  a  lui Eugen Cioclea, supranumit încă în epoca pâinii de 16 copeici  „cel mai trist poet din Europa” , a fost cea mai scumpă carte de poezie care s-a editat vreodată LA NOI (111 $ pentru un expemplar), la începutul verii curente, se produce  premiera unui spectacol de teatru  asemeni căruia nu s-a mai jucat  LA NOI –  „Daţi totul la o parte ca să văd”, care e  o compilaţie  inedită  de aşa-zis „performance, concert-live  şi acţiune”.  Constituit din 21 cele mai reprezentative  poeme,  spectacolul  nu doar  relansează în Republica Moldova  numele  nonconformistului poet postmodernist basarabean Eugen Cioclea şi  bunul nume al TEATRULUI  UNUI  SINGUR  ACTOR, ci îl prezintă într-o nouă  lumină scenică  şi pe talentatul actor ANDREI  SOCHIRCĂ.

…Şi iar despre ceva ce nu a mai fost: Andrei Sochircă,  ajutat de regizorul Mihai Fusu, a  găsit drumul spre labirintul fiecărei din cele 21 de poezii selectate, iar tandemul  Alexandru Cordonean şi Marcel Micşanski  a „croit” fiecărui poem câte un costum muzical  asociativ… pe măsură  – la fel de serios şi ironic precum sunt mesajele versurilor, care reprezintă, în esenţă,  vorba criticilor, „o radiografie a  personalităţii complexe a poetului E. Cioclea”.

După ce asişti la această „baie” poetică şi muzicală, care îţi dă palme, te provoacă  şi te bulversează ca o ploaie cu grindină, îţi vine să exclami asemeni poetului:  „Vreau să zbor, dar cineva mi-a furat o aripă. Daţi-mi-o înapoi....”

Doina Sulac
interpretă


pentru că  este cea mai tânără interpretă, ajunsă  consilier  municipal

Dacă Ion Suruceanu a fost deputat în Parlament, iar  Nicolae  Glib – primar la Pepeni, Doina Sulac, dar şi Margareta Ivanuş, sunt primele  femei-interprete  ajunse deputate în Consiliul municipal Chişinău.  Prima – pe listele PL, a doua – pe cele ale PCRM. Doina, care e pe listă a 11-a din cei 11 consideră că în ea a „zăcut” mereu un politician.

La cei 20 de ani ai săi, fiica rapsodului de la Sadâc spune că este o femeie  puternică, pe care au călit-o atât căsnicia timpurie şi naşterea Nicoletei (numită în amintirea bunelului), cât şi divorţul. Dânsa zice că, spre deosebire de alţi reprezentanţi  ai show-bizului nostru, ea este „mult mai sinceră, mai accesibilă, ştie ce vrea de la viaţă şi preferă să spună adevărul verde-n ochi”.

În Consiliul municipal, mărturiseşte interpreta,  va pleda pentru artă şi cultură, chiar dacă părerea ei ar putea să difere de cea a colegilor din partidul care a promovat-o. Pe lângă alte obiective pe care le reclamă noua sa imagine publică,  Doina şi-a propus „să  se pronunţe pentru o desfăşurare mai calitativă a  concertelor şi festivalurilor muzicale, inclusiv (NU pentru că Nicolae Sulac e tatăl ei!) pentru organizarea de la buget, anuală (nu o dată la doi ani, ca acum!) a Festivalului de cântec popular în memoria  Marelui Artist al neamului.

Valentina Vidraşcu
creatoare de modă


pentru  că  a luminat „Noaptea de sânziene” de la Bucureşti

După ce doar în această primăvară s-a lăsat „îmbătată” de parfumul „Pret a porter”  al Parisului,  a cucerit Washingtonul cu „Blouse Roumaine”, a trecut pe la Târgul de ţesături  „Premiere Vision” de la Moscova, a încântat publicul de la Chişinău cu colecţia de seară „Vogue”  şi  şi-a confirmat  pentru a treia oară consecutiv poziţia de  unul dintre cei mai  originali designeri vestimentari  la „Săptămâna modei româneşti” de la Iaşi cu colecţia „Drăgaica”,... singura   creatoare  de  modă din acest areal românesc, ce  face  colecţii în stil ethno –VALENTINA  VIDRAŞCU – împreună cu  manechinele de la „Viva Models” au impresionat la acest început de vară Bucureştiul prin şarmul, simpleţea şi vraja pe care au conferit-o „Nopţii de sânziene” – un spectacol feeric, de muzică şi modă,  organizat al doilea an, sub cerul liber, în livada de 10.000 de metri pătraţi a Muzeului de Artă  „Minovici” din capitala României.

Aş mai aminti că într-un interviu, distinsa creatoare declara pe un ton aproape categoric că „fiecare basarabeancă trebuie să aibă în garderobă cel puţin o ie!...”Caniculă...  pârjol... Hipertensiune... dor de ploaie...  griji de vacanţă...  BAC... admitere...  căpuşa-vampir...  cireşe scumpe... alegeri...  – iată doar câteva din indiciile lunii iunie. Iar peste toate – seminţe de adevăr. Cultural.


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău