VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top 3 cultură. 15 martie – 15 aprilie 2008
Mai 2008, Nr. 49

Top 3 cultură. 15 martie – 15 aprilie 2008

Comentează   |   Cuprins

de Andrei Porubin  

Marian Lupu
politician


pentru ideea  izvorâtă din “Mărţişor” a unui nou festival muzical internaţional

După ce în 2007, cu un grup de artişti din republică , Festivalul “Mărţişor” “cucerise” Sankt Petersburgul, la un an - o nouă escapadă culturală a moldovenilor în capitala de nord a Rusiei. De data aceasta nu numai a moldovenilor. Inspirata idee a Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, dlui Marian Lupu de a lărgi spaţiul de influenţă artistică reciprocă, în numele consolidării relaţiilor dintre statele  CSI, este susţinută cu entuziasm de Asambleia Interparlamentară a ţărilor membre ale CSI. Astfel, “Mărţişorul” s-a transformat calitativ pentru oraşul de pe Neva în “Primăvara prietenilor” - un festival muzical internaţional, care e, de fapt,  o acţiune  cultural-politică, de vreme ce, la inaugurarea lui, în Sala Mare de Concerte “Oktyabrskiy” s-au aflat şi Preşedinţii Parlamentelor statelor membre ale CSI.  Iniţiatoare a ideii, Moldova a deschis programul festivalului cu un superb brâu de muzică populară, oferit de celebrii “Lăutari”. Cu excepţia Ucrainei, care a lipsit din program, toate celelalte state şi-au delegat  artiştii cei mai valoroşi: Azer Zeinalov din Azerbaidjan, Kerim Turapov din Kârgâzstan, Karen Grigorean din Armenia, Piotr Elfimov din Belarus, Ansamblul „Iveria” din Georgia şi „Poiuşcie  ghitarî” din Rusia. Cei peste 5000 de spectatori, care au inundat sala au fost „pregătiţi” pentru concert în hol – cu vinuri alese, expuse de Agenţia „Moldova-vin”.

Clubul de dans  sportiv “Codreanca”

pentru 35 de ani de glorie

De 35 de ani, “moara” Clubului de dans sportiv “Codreanca”  macină doar producţie de calitate. Asta pentru că exigenţa, devotamentul  faţă de meserie, talentul de antrenori, organizatori şi administratori ale “morarilor” Svetlana şi Petru Gozun sunt chiar proverbiale…

“Codreanca” s-a născut în plină perioadă sovietică, în 1973, dar a reuşit să-şi păstreze sistemul de club, specific pe atunci mai mult ţărilor străine. „Acest sistem, spun soţii Gozun, avantajează concurenţa sănătoasă, spiritul de echipă, disciplina şi responsabilitatea, dar şi prietenia dintre dansatori.” De concurenţă au avut şi au parte din plin. După ce “Codreanca” a smuls în 1986, apoi în 1988 şi 1990 Cupa URSS – nu a mai vrut să cedeze la întâietate. Conform numărului de medalii, R. Moldova este astăzi pe locul trei în lume, după Germania şi Rusia. “Codreanca” este multiplă campioană a Europei şi a Lumii. În culisele acestor succese stau ascunse luni întregi  de antrenamente istovitoare. Am aflat că, în aproximativ două minute de dans, se consumă o cantitate de energie similară cu cea cheltuită de un sportiv care aleargă 400 de metri! La ultimele competiţii internaţionale de dans sportiv de la Chişinău, din primăvara curentă, 2 seri consecutiv pe treapta întâi a podiumului de onoare la categoria “Copii-1” a urcat nepoţelul lui P. Gozun – Daniil. Am văzut, în expresia altă dată a durului şi causticului deputat, multă emoţie  şi mândrie. L-am întrebat banal dacă se bucură. “Am să mă bucur şi mai mult, mi-a zis, când pe podiumul de onoare vor urca toţi nepoţeii mei!”

“Moldova 1”, canal de televiziune   

pentru o jumătate de secol de existenţă

„Miracolul imaginii în mişcare” nu mai este demult un miracol. Dar era cu siguranţă acum 50 de ani, când primii posesori de televizoare din Moldova au putut viziona prima emisiune a postului naţional de televiziune. Puţini ştiau pe atunci ce înseamnă televiziunea şi cum trebuie să te comporţi în faţa camerelor de filmat. Era nevoie de 4 persoane pentru a muta o cameră din loc, iar primii crainici erau actori de la diferite teatre din capitală.

Astăzi, după o jumătate de secol de existenţă, „Moldova 1” rămâne unicul post public de televiziune din Moldova, difuzează pe 95% din teritoriu, le propune telespectatorilor săi programe în 6 limbi şi, datorită colaborărilor internaţionale stabilite în ultimii ani, este unicul post de TV acreditat pentru participarea la „Eurovision” şi unicul post din Moldova care deţine licenţa pentru difuzarea în direct a campionatelor sportive internaţionale. Succesele obţinute până acum se datorează unei echipe de profesionişti, mulţi dintre care şi-au dedicat viaţa televiziunii. Le dorim să continue tot aşa, cu acelaşi entuziasm şi dăruire, pentru a le oferi telespectatorilor tot de ce au nevoie.


...cu tot Postul Mare, avitaminoza specifică sezonului etc. -  petrecerile şi rarele spectacole, care au animat acest început de primăvară, au fost destul de copioase sub aspect estetic şi debordante de emoţii pozitive...

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău