VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top 3 cultură. 15 august – 15 septembrie 2007
Octombrie 2007, Nr. 42

Top 3 cultură. 15 august – 15 septembrie 2007

Comentează   |   Cuprins

de Andrei Porubin

Formaţia  „Trigon”
în frunte cu Anatol Ştefăneţ


pentru  că a făcut ca, timp de 5 zile, Chişinăul  să devină capitala ethno-jazz-ului mondial.

A şasea ediţie a Festivalului  Internaţional de ethno-jazz, organizată de „Trigon Art Group” şi SRL „Atelierul Viitorului” în parteneriat cu compania MOLDCELL, a întrunit în capitala Moldovei artişti din SUA, România, Italia, Argentina, Elveţia, Rusia, Austria, Franţa, Spania, Germania, Turcia, Polonia, India, Cehia, Suedia şi Moldova. Prezenţa la Festival a unor personalităţi  marcante din lumea jazz-ului, cum ar fi Javier Girotto, Luciano Biondini, Sergey Starostin ş.a, precum şi a legendelor jazz-ului Richard Galliano şi Uwe Kropinski, au conferit evenimentului o prestanţă internaţională.

Liderul formaţiei „Trigon”, Anatol Ştefăneţ, a precizat că, şi în acest an, festivalul a continuat să surprindă lumea muzicală din ţară şi din străinătate. Nu în zadar, Festivalul de la Chişinău a fost inclus în paginile Catalogului Festivalurilor Mondiale. Semnificativ este şi faptul că în 2007 a sporit nivelul profesional al participanţilor şi interesul pentru festivalul care promovează cele mai diverse tradiţii muzicale, combinate cu jazz-ul cosmopolit. Toate înregistrările video şi audio de la Festivalul de la Chişinău vor pleca pentru difuzare la Geneva, la Oficiul Central al „European Broadcasting Union”, care a catalogat deja  Festivalul de la Chişinău drept un “fenomen european de cea mai înaltă probă”.  Organizatorii rămân nedumeriţi însă de lipsa de interes a mijloacelor electronice de informare din Moldova pentru difuzarea lucrărilor festivalului.

Maria Bieşu
vocea-legendă a Moldovei


pentru că a  adus la Chişinău Concursul Internaţional „Madame Butterfly”, pe care  l-a câştigat Prima în lume, la Prima lui ediţie de acum 40 de ani.

Primadona Operei Naţionale, Maria Bieşu, împărtăşeşte ideea desfăşurării în premieră la Chişinău a celei de-a 9 ediţii a Concursului (după o pauză de 15 ani!) cu Hiroko Kobayashi, preşedintele Asociaţiei “Madame Butterfly International”, descendentă din viţa celebrei Miura Tamaki, prima în istorie interpretă a partiţiei Cio-Cio-San, numele căreia îl poartă azi o Fundaţie, care a şi iniţiat în 1967 această competiţie interpretativă de anvergură mondială. Maria Bieşu a prezidat şi juriul concursului de la Chişinău, membră a căreia, pe lângă multe nume notorii, a fost şi italiana Wilma Vernocchi, care a câştigat titlul de Cea mai bună Cio-Cio-San din lume la a 2-a ediţie a Concursului. Anterior, cea mai bună Madame Butterfly din lume a fost aleasă în Japonia (oraşele Tokio, Osaka şi Nagasaki), Italia, SUA şi Spania.

Marele Premiu în valoare de $15.000  a fost câştigat de tenorul nipon Toshiaki Murakami. Alţi 2 compatrioţi de-ai săi – Iuriko Nonaka şi Hiroaki Fueda au împărţit  Locul I – şi premiul de $10.000. Locul 2 ex-equo a revenit Anei Neceeaeva (Ucraina) şi Aidei Olimpia Pop (România). Moldoveanului Igor Ţurcan şi coreianului Choi Kang Ji  le-a revenit premiul 3. Deţinătorii Marelui Premiu şi ai locului I vor participa în ianuarie 2008, la un concert dedicat compozitorului Giacomo Puccini, la Tokio.

Igor Cuciuc
tânăr interpet de muzică populară


pentru că a doinit cel mai frumos şi a câştigat Festivalul-concurs naţional al interpreţilor cântecului popular „Nicolae Sulac”, ediţia a doua.

Filarmonica Naţională  „Serghei Lunchevici”  a reînviat spiritul marelui cântăreţ  prin cei 54 de concurenţi, acompaniaţi de Orchestra Naţională de muzică populară „Lăutarii”, condusă de Nicolae Botgros. Absolvent al colegiului de muzică “Ştefan Neaga” şi al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice „Gavriil Musicescu”, solist al Orchestrei municipale a Fraţilor Advahov, Igor  Cuciuc, s-a pregătit pentru concurs timp de doi ani - a citit mult din ceea ce s-a scris despre Nicolae Sulac, a ascultat de mai multe ori toate doinele înregistrate de interpret, a studiat textele, dar şi factura muzicală complexă a acestora. Câştigătorul ediţiei a doua (2007) a  Festivalului–concurs „Nicolae Sulac” şi deţinătorul Marelui Premiu de 10.000 de lei, Igor Cuciuc, spune cu admiraţie şi licăr viu în ochi: „Aşa  cum a cântat Doina Sulac “Doina”, nu a mai reuşit nimeni s-o facă...” Juriul a apreciat măiestria interpretativă a concurenţilor, autencititatea repertoriului,  originalitatea costumului popular, ţinuta scenică... Locul întâi şi un premiu de 7000 de lei i-a  revenit Tatianei  Martin din Ochiul Alb, Drochia. Cel mai  în vârstă  concurent, de circa 60 de ani  -  Ion Slusarenco, pădurar din satul  Popeasca,  Ştefan Vodă, a obţinut Premiul Special pentru cel mai autentic repertoriu.

Răpciune a făcut doar anunţul unei toamne bogate... în evenimente culturale. Moleşeala estivală se preschimbă uşor în perioada agoniei unui sfârşit de an cu marşuri triumfale de nume notorii şi nume noi. Iată-i pe cei care au  constituit ecoul muzical al ultimelor 30 de zile.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău