VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top 3 business. Septembrie 2008
Octombrie 2008, Nr. 54

Top 3 business. Septembrie 2008

Comentează   |   Cuprins

de Alexandr Burdeinîi

Petru Oleinic
directorul general al agenţiei imobiliare „NICA-Imobil”


pentru  poziţia activă pe piaţă şi sensibilizarea pe larg a consumatorilor

În luna august, Petru Oleinic, primul şi, din păcate, unicul dintre specialiştii de profil, a reacţionat operativ la noua Lege cu privire la ipotecă, care abia intra în vigoare după publicare. Ca şi specialist-practician, care se ghidează cu stricteţe de litera Legii, el a fost primul care a depistat că respectivul document „urzea” ceva, deşi proiectul de lege cu privire la ipotecă a fost elaborat pe parcursul a mai multor ani şi a înglobat opiniile mai multor experţi. Este vorba de valoarea de înlocuire a imobilului. Deşi respectiva prevedere este legiferată încă din anul 2003, Legea cu privire la ipotecă i-a conferit o importanţă deosebită, ea servind drept bază la determinarea preţului imobilului la asigurarea obligatorie în cazul cînd  imobilul serveşte drept gaj. Valoarea de înlocuire reprezintă, de fapt, sinecostul construcţiei imobilului în cazul distrugerii totale a acestuia. În Chişinău, această valoare este mult mai redusă decît cea de piaţă, pe cînd în  provincie – mult mai înaltă, dar asigurarea se calculează anume în baza acestei valori. Totodată, cum este posibil să fie stabilită valoarea de înlocuire pentru un lot de pămînt sau pentru un apartament aparte într-un bloc? Legea cu privire la ipotecă abia intrată în vigoare deja necesită anumite amendamente. Respectiva problemă afectează şi băncile, şi notariatul, şi companiile de asigurări, însă primul a constatat-o şi a conştientizat-o un expert-realter. Straniu, dar ceilalţi actori ai acestui lanţ deocamdată preferă să tacă.

Alexei Sviderschi
managerul proiectului “Alpina Sud”


pentru extinderea civilizată a hotarelor capitalei moldoveneşti

La începutul lui septembrie, compania „MVK Inginerie” anunţa demararea  construcţiei în Chişinău a unui nou cartier.  Situat  la hotarele de sud ale Chişinăului,  „Alpina Sud” va uni capitala cu Ialovenii. Acesta este primul proiect de construcţie nu a unei case separate sau a unui complex locativ, dar a unui cartier întreg. Respectivul proiect a fost inclus în Planul General de Urbanism al municipiului. „Alpina Sud” se va situa pe un teren cu suprafaţa de 26,5 ha. Prima zonă, adică 9,3 ha  din apropierea şoselei Hînceşti va fi ocupată de imobile cu destinaţie comercială cu o suprafaţă de peste 100 mii m. p., incluzînd un mare centru comercial, un hotel de primă clasă şi un centru de afaceri. Terenurile din vecinătate, de 8,2 ha şi 9 ha, sînt prevăzute pentru construcţia în cîteva etape a fondului de locuinţe: 115 vile individuale, pe loturi cu suprafaţa de la 8 la 42 de ari, conectate la reţele de asigurare cu gaze naturale, electricitate, telefonie, precum şi centre de  agrement, obiecte cu destinaţie socială şi tehnică. Bugetul proiectului, care se preconizează a fi finalizat timp de trei ani, constituie peste 90 mil. euro. În cadrul proiectului este planificată lansarea unei noi linii de troleibuz care va asigura conexiunea dintre Chişinău şi Ialoveni. Apropo, construcţia primului cartier rezidenţial de lux, „Alpina Village”, edificat în cadrul proiectului  „Investprivatbank” – programul ipotecar „Casa Blanca”, se află la etapa finală.

Vitalie Bodea
directorul general al companiei  „MoldAsig”


pentru performanţa de a atrage în ţară un partener strategic în domeniul asigurărilor şi înnoirea pieţei

Pentru a anunţa că 80 la sută din cota companiei de asigurări „MoldAsig” au fost achiziţionate de către cel mai mare asigurător din Rusia, compania „RossGosStrah”, şi pentru a informa despre  intenţiile vizînd perspectiva imediată,  Daniil Haciaturov, preşedintele Grupului de Companii  „RossGosStrah”, a preferat să descindă la Chişinău personal. El avea să declare că achiziţionarea   „MoldAsig”-ului face parte din realizarea obiectivului „RossGosStrah”-ului, care-şi propune să devină în 2-3 ani asigurătorul №1 în Europa de Est. Însă cea mai importantă dintre declaraţiile lui Daniil Haciaturov a fost următoarea: achiziţionarea companiei moldoveneşti de asigurări a însemnat, în primul rînd, achiziţionarea personalului acesteia, aceasta însemnînd că echipa „MoldAsig”, în frunte cu directorul general Vitalie Bodea, îşi va continua activitatea, însă deja în cadrul unei familii extinse, cu o experienţă enormă în domeniul asigurărilor şi cu aplicarea tehnologiilor performante. De menţionat că, în prezent, cota „MoldAsig” pe piaţă constituie 28 la sută, urmînd a se majora în următorii 2-4 pînă la 35 la sută şi a se menţine în continuare la nivelul de 1/3, deşi în această perioadă în ţară neapărat va apărea vreun asigurător mare, din străinătate, cu care compania „MoldAsig” va fi nevoită să concureze.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău