VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top 3 business. Iunie 2008
Iulie 2008, Nr. 51-52

Top 3 business. Iunie 2008

Comentează   |   Cuprins

de Alexandr Burdeinîi

Alexandr Koss
directorul general al companiei “Südzucker Moldova”


pentru  pregătirea activă a exporturilor produselor moldoveneşti pe pieţele UE

Compania a obţinut certificatele internaţionale ISO 9001:2000 şi НАССР, devenind astfel  prima în spaţiul postsovietic care le deţine concomitent. Certificarea întreprinderilor în conformitate cu  standardele  ISO şi НAССР este o condiţie obligatorie pentru accesul produselor alimentare pe pieţele ţărilor din UE. Pentru compania „Sudzucker Moldova”, obţinerea acestor certificate era deosebit de actuală, or Moldovei i-a fost oferită o cotă pentru livrarea de zahăr în Uniunea Europeană fără taxe. În 1998, concernul „Südzucker AG Mannheim/Ochsenfurt” a fost primul investitor străin în ramura de producere a zahărului din RM. ÎM „Südzucker Moldova” SA a fost creată la 25 mai 2001 prin fuzionarea fabricilor de zahăr din Drochia, Făleşti şi Donduşeni. Peste trei ani în companie intra şi fabrica de zahăr din Alexăndreni, pachetul majoritar al căreia de asemenea aparţinea grupului „Südzucker”. Din 2002, compania efectuează patronajul agronomic direct al întreprinderilor de cultivare a sfeclei din zonele care asigură fabricile sale de zahăr cu materie primă. Cifra de afaceri a companiei constituie  peste 650 mil lei. Volumul total al investiţiilor în modernizarea procesului de producţie, începînd cu anul 2002, a depăşit 600 mil euro, iar volumul anual de finanţare a sectorului agricol a atins cifra de 100 mil lei. Din 2006 gestiunea operativă a companiei a fost totalmente transmisă către echipa de manageri moldoveni ai acesteia.

Konstantin Fiodorov
directorul general al companiei Japan Tobacco International (JTI)  pentru Bielarus şi pieţele de exporturi (inclusiv  cea din Moldova)


pentru  că a reuşit să găsească interesele comune ale statului şi businessului şi a iniţiat cooperarea reciproc avantajoasă

La 3 iunie compania JTI a semnat Memorandumul de înţelegere cu Serviciul Vamal al Moldovei. Documentul pune baza cooperării pentru contracararea eficientă a tuturor formelor de contrabandă cu produse de tutun. „JTI nu doar vine cu pledoarie despre lupta cu traficul ilicit de produse de tutungerie, la fel aceasta întreprinde măsuri energice pentru a preveni  pătrunderea producţiei sale pe piaţa ilegală”, a declarat atunci  Konstantin Fiodorov, indicând totodată că, din cauza contrabandei, bugetul ratează  încasările sub formă de taxe, impozite etc., iar  businessul JTI şi al partenerilor, precum şi imaginea mărcilor comerciale ale acestora sînt prejudiciate de pe urma acestui flagel. În conformitate cu stipulările memorandumului încheiat, JTI va desemna un reprezentant care va urmări calea parcursă de produsele de tutun de la JTI pe teritoriul  Moldovei. Konstantin Fiodorov a mai remarcat că în toate ţările unde compania JTI îşi dezvoltă  afacerile, aceasta interacţionează cu guvernul, autorităţile de reglementare şi organele de drept în vederea contracarării contrabandei. În multe state deja au fost încheiate asemenea memorandumuri, iar în decembrie 2007, compania a semnat respectivul acord cu Comisia Europeană şi 26 state-membre ale UE.  

Artur Munteanu
director executiv „Microinvest”


pentru  extinderea sferei de activitate şi atragerea finanţărilor externe pentru investiţii în businessul mic şi mijlociu din Moldova

Luna trecută compania „Microinvest” şi-a majorat capitalul statutar de la $4,3 mil la  $7,4 mil. Din momentul deschiderii, în aprilie  2003, şi pînă în prezent, compania fondată de un singur acţionar, Fundaţia Soros-Moldova, şi-a lărgit componenţa acţionarilor, iar fiecare dintre aceştia contribuie la majorarea portofoliului investiţional.  La momentul de faţă, acţionari ai companiei sînt cooperativa financiară internaţională OIKOCREDIT, Soros Economic Development Fund, BFSE Holdings BV – $2,9 mil., directorul şi fondatorul  companiei Driehous Capital Management LLC  Richard Driehaus, SIDI (Solidarite Internationale pour le Developpement et l’Investissement). După majorarea capitalului social pînă la 73,885 mil lei,  „Microinvest” ocupă primul loc la acest capitol  printre organizaţiile din domeniul microfinanţării.  „Majorarea  capitalului statutar înseamnă  pentru  compania  „Microinvest” mai  multe resurse, mai  multe tehnologii noi, mai  multe  produse noi, dar şi o calitate înaltă de deservire  pentru businessul mic şi antreprenorii din Moldova”, a declarat Artur Munteanu. Aproape concomitent, compania a lansat şi trei produse noi în domeniul creditării  de consum, lărgind spectrul de servicii de la finanţarea businessului mic şi microbusinessului pînă la oferirea de credite pentru consumul raţional, ceea ce reprezintă o concurenţă  deloc neglijabilă pentru retail-ul bancar.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău