VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top 3 business. 15 octombrie  – 15 noiembrie 2007
Decembrie 2007, Nr. 44

Top 3 business. 15 octombrie – 15 noiembrie 2007

Comentează   |   Cuprinsde Alexandr Burdeinîi

Valentin Bodişteanu
director general al companiei „Valiexchimp”


pentru  consolidarea ramurii petroliere a Moldovei şi atragerea unor noi investitori străini

În noiembrie, s-a anunţat despre fondarea, de către compania petrolieră moldovenească  “Valiexchimp” SRL, a unei întreprinderi mixte cu compania irlandeză de petrol şi gaze “Island Oil & Gas plc”. Acordul respectiv deja a fost semnat. Întreprinderea mixtă urmează a fi creată în baza principiului de paritate, „Valiexchimp” şi „Island Oil & Gas plc” deţinând  câte 50 la sută din acţiuni. Totodată, cota parte a „Island Oil & Gas plc” în noua întreprindere va constitui 10 mln. euro, dintre care 5 mln. euro  au fost transferaţi până la 30 noiembrie 2007.   

„Island Oil & Gas plc” va obţine o cotă de  50 la sută în zăcămintele de ţiţei şi gaze din sudul Moldovei, în aşa-numitul câmp petrolifer Văleni, proprietar al căruia este „Valiexchimp”. Partea irlandeză va deţine dreptul de concesiune asupra acestei cote, precum şi va avea drepturi asupra unor active petroliere pe care compania moldovenească le va deţine în Rusia, inclusiv în Tatarstan şi în alte regiuni. Potrivit unor estimări, costurile programului de investiţii în exploatarea zăcămintelor de ţiţei de la Văleni şi a celor de gaze din satul Victorovca vor constitui, pe parcursul a doi ani,  $13,36 mln.  Potrivit lui Valentin Bodişteanu, pentru compania moldovenească este importantă experienţa companiei irlandeze de activitate în mare şi pe şelf. În perspectivă, acţiunile companiei petroliere vor fi plasate la Bursa din Londra.

Oleg Prodan
director general al companiei „Enteh”

 
pentru   promovarea... votcii  moldoveneşti în Europa

Compania  „Enteh” este distribuitorul oficial al produselor Combinatului de produse cerealiere  din Bălţi – marca comercială „Spicul de Aur”. În luna noiembrie, graţie eforturilor companiei „Enteh”, care este şi acţionar majoritar al Combinatului de produse cerealiere, votca moldovenească „Back in USSR” a obţinut Diploma pentru Calitate la cel mai prestigios şi valoros concurs-degustaţie „International Wine & Spirits Challenge”, ediţia a 12-a, care a avut loc la Londra. Votca „Back in USSR” a fost prezentată pentru degustare pentru prima oară la o ediţie a acestui concurs, care se distinge prin aplicarea metodei de „degustare oarbă”,  excluzând astfel lipsa de imparţialitate din partea juriului. Totodată, „Enteh” dă tonul şi pentru sortimentul de producţie al întreprinderii. Astfel, în luna noiembrie a fost lansat un nou produs – votca de clasa „Premium” „Roua Moldovei Platinum”. Este prima votcă purificată cu ajutorul unui filtru triplu din platină. De asemenea, în luna noiembrie, compania „Enteh” a demarat exportul de produse ale combinatului în Franţa, unde a fost livrat primul lot de votcă cu marca comercială „Spicul de aur”. Produsele de marca „Spicul de Aur” au obţinut  peste 70 de distincţii la prestigioase concursuri, expoziţii şi degustaţii internaţionale. Aceste băuturi sunt exportate în Ucraina, Polonia, Lituania, în alte ţări.

Huber Pillet
director general al companiei „Lafarge Ciment”

 
pentru  investiţii noi, implementarea de noi tehnologii, automatizarea producţiei şi eforturile pentru respectarea cerinţelor de mediu în procesul de producţie

La sfârşitul lunii octombrie, compania „Lafarge Ciment” a dat în exploatare o staţie de încărcare a cimentului în vrac în camioane, precum şi o linie automată de ambalare în saci, de paletizare şi înfoliere a cimentului. Investiţia făcută de companie se estimează la 3,5 mln. euro.  Capacitatea noii instalaţii de însăcuit constituie până la 5700 de tone de ciment pe zi. Totodată, staţia poate stoca producţia pe o suprafaţă de 2,2 mii m. p. De notat că investiţiile au fost realizate în cadrul unui program investiţional de modernizare a întreprinderii pentru anii 2006-2008, costul total al acestuia estimându-se la 40 mln. de euro. Modernizarea ulterioară a întreprinderii, graţie instalării de echipamente performante şi diversificării resurselor energetice, va permite majorarea, timp de doi ani, a productivităţii fabricii de ciment de la 800 mii la 1 mln. tone de ciment pe an. Lider mondial al pieţei materialelor de construcţie, „Lafarge” a intrat pe piaţa din R. Moldova în anul 1999, achiziţionând cel mai mare producător de ciment – „Ciment”  SA din Rezina. În prezent, „Lafarge” deţine 94% din capitalul social al societăţii pe acţiuni „Lafarge Ciment”. În anul  2006, vânzările Grupului Lafarge, în cadrul căruia activează 80 de mii de angajaţi în 76 de ţări, au constituit peste 16,9 mlrd. euro.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău