VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Stepan Gavrilovici, Boris Mihailovici şi Parascovia Viorelovna
Octombrie 2010, Nr. 79

Stepan Gavrilovici, Boris Mihailovici şi Parascovia Viorelovna

Comentează   |   Cuprins

Închiderea torrentsmd s-a produs mai puțin spectaculos, barbar și absurd decât închiderea apei calde în scara blocului în care trăiesc.

VIP-vecinii
Trebuie să informăm cititorii, în acest moment, că îmi sunt colegi de scară: un consilier municipal (artist al poporului, prin cumul), un consilier de stat, un deputat, fiul unui alt fost deputat, un fotograf popular (care a semnat multe dintre coperțile acestei reviste), un judecător, trei avocați și un ofițer de poliție, un jurnalist, doi pictori animatori (scuze, de-am uitat pe cineva). Adică eu nu văd de ce ar veni cineva să-mi închidă apa caldă (mă înțelegeți, nu?). Și totuși. Într-o frumoasă zi de — nu mai țin minte anotimpul — unul din numeroșii Mihalâci sau Petrovici de la ЖЭК-ul meu natal, ștersese cu grijă pata de murături de pe pieptul salopetei, înșfăcă trusa cu instrumente, într-o mână, și cheia aia mare care închide tot ce vrei, în alta, și porni, agale, clătinat dar amenințător spre subsolul blocului meu. Raz-dva — și-i gata.

Digresiune lirică
În acest moment tensionat al povestirii noastre, vom aminti cititorilor că poporul moldav, de-a lungul istoriei, a fost capabil să protesteze doar în apărarea celor trei piloni pe care se ține neamul lui Druță. Restul pilonilor — apa, gazul și lumina — i-a lăsat indiferenți. Mihalâciul sau Petroviciul de la ЖЭК nu ne-a închis robinetul cu limba română și nu ne-a conectat la conducta cu istorie integrată — nu s-a revoltat, așadar, niciun locatar.

Fumătorii
Într-o altă dimineață, în fața blocului își făcu apariția un excavator. Acesta a săpat o groapă și a plecat. În jurul gropii au răsărit, cu răsărita-n buzunar, Petrovicii, Stepanovicii, Leonidovicii și Anatolievicii. Ei s-au așezat la umbra copacului de la marginea gropii și și-au aprins câte o țigară. Au trecut câteva luni, timp în care aceștia au continuat să fumeze neînfricați, contemplând groapa-fumuar. Din când în când, unul din ei cobora în groapă. Cei de sus îi indicau ceva din degete. Cel de jos scărpina, ritmic, ceafa. Într-o zi, a venit toamna și a început să plouă. Fumătorii au încetat să se adune în jurul gropii. Îmi este dor de ei.

În acest timp...
În tot acest timp, locatarii au început a-și face griji. Dar, mai cu seamă, au început a vrea să se spele. Fumătorii răspundeau mioritic că „nu depinde de noi”. SEL-ul arăta cu degetul spre „Apă-Canal”. „Apă-Canal” trimitea spre „Termocom”. „Termocomul” bolmojea ceva despre SEL. În jurul gropii se desenase un cerc vicios. Ca să vedeți, în fiecare din instituțiile de mai sus se găsea câte un Leonid Evghenievici sau Valerii Gheorghievici care să știe să trimită spre vreo Larisă Fiodorovnă sau Tamară Ivanovnă care, la rândul ei, trimitea și mai departe. Republica Moldova constă dintr-o infinitate de -vici și -vne. SEL-ul își deconectase, în cele din urmă, telefonul.

Ics Igrecovici
Ar fi arătat absurd să abuzez de legitimația de jurnalist, sunând la SEL. „Bună ziua, cititorii VIP magazin se plâng că nu pot să se spele”. Să fi lucrat la PRO TV, poate era altă treabă — Spiridonovici și cu Borisovici își ridicau mai repede cururile de pe scaune, din frica de a nu apărea în televizor. Și nu mă supără nici lipsa scuzelor sau avertizărilor, nici că există misterioase personaje care au acces la tot felul de robinete, inclusiv al torentelor, și nici măcar faptul că unicul lăcătuș român, treaz și muncitor, a fost fotbalist.

Ci, mai degrabă, Ics Igrecovici și existența lui în spațiu. Pentru că din cauza lui nu vreau să merg la alegeri. Pentru că știu — oricât de onest, muncitor și dornic de a mă băga în Europa n-ar fi candidatul pe care îl voi vota, întotdeauna, între mine și acesta vor exista Stepan Gavrilovici, Boris Mihailovici și Parascovia Viorelovna. Iar acestora, credeți-mă, le e în cot de onestitatea, hărnicia și noblețea intențiilor conducătorilor acestei țări.

Orice asemănare cu persoane, situații, evenimente sau instituții reale este pur întâmplătoare. Niciun animal nu a fost molestat în timpul filmărilor.

Viorel PosmotrelSus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

iaka gata ni-o placut k baiatu gindeste logic si toarna la reprosuri c caru, frumos desigur, dar...prea finut pt niste kcuri grosi din astia la costume
Tatiana   -  
24 Noiembrie 2010, 08:49
Sus ↑
vicii si vnele e o problema a societatii ce necesita o ,,perezagruzca,,
SERGIU   -  
26 Noiembrie 2010, 11:30
Sus ↑
Mai Viorel "cachim ti bil, tachim astalsa". Bravo...
Elena   -  
09 Decembrie 2010, 15:56
Sus ↑
Buna treaba, mai Viorel!
M-ai facut sa-mi fie dor de casa. Si de ЖЭК, dar nu si de eterna lipsa de apa calda :)
Diana   -  
10 Decembrie 2010, 13:32
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău