VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
SINAN BORA. Cel care aduce New York-ul la Chişinău
Decembrie 2005, Nr. 20-21

SINAN BORA. Cel care aduce New York-ul la Chişinău

Comentează   |   Cuprins

businessmanul anului 2005

Despre Sinan Bora, managerul general al Companiei „Leogrant” se spune că este un om de afaceri foarte tânăr, un economist şi un specialist în finanţe de înaltă clasă. Tinereţea nu l-a împiedicat să persevereze în carieră, debutând mai întâi la „FinansBank” din Ankara, „TekstilBank” din Istanbul, fiind mai apoi angajat al companiilor internaţionale „Merrill Lynch” şi „Castro Valley” din California. Până a veni la Chişinău, a fost coordonator de proiect în Compania internaţională de construcţii „Summa”. „Tinereţea este o monedă cu două feţe. Avantajul e că tinerii au idei noi, sunt mobili şi creativi. Dar e şi un dezavantaj. Când stabileam întâlniri de afaceri la telefon şi apoi mă întâlneam cu oamenii, mă întrebau curioşi dacă eu sunt managerul. Din priviri înţelegeam altceva: „Tu eşti manager, măi puştiule?”. Mi-a fost dificil la început, pentru că fizicul este important, lumea are respect dacă eşti mai în vârstă şi ai părul cărunt. A fost greu să sparg stereotipurile, nu mă simţeam sigur de mine; cu timpul lucrurile s-au schimbat şi mă simt foarte bine acum”, se destăinuieşte Sinan, care peste două luni va împlini 28 de ani, nu are la moment nici o prietenă şi este pasionat de cinema.

Sinan l-a succedat la Chişinău pe fratele său, Fatih, cel care a iniţiat afacerea în Moldova, preluând „Leogrant”-ul imediat ce a fost dat în exploatare „Dedeman Grand Chişinău”. Anul acesta, compania a început construcţia primului complex locativ „Crown Plaza” în stil new-yorkez pe o suprafaţă totală de 26 mii de metri pătraţi.

Sinan, s-a schimbat ceva în aceşti ani de când ai venit prima dată la Chişinău, în afară de faptul că în peisajul urban a apărut Dedeman Grand Hotel?

Cu siguranţă, au apărut clădiri noi, restaurante şi localuri foarte bune, pot fi găsite branduri europene. Chişinăul este un oraş liniştit, paşnic aş spune. Până am venit în Moldova, am trăit în oraşe foarte mari. Am crescut în Ankara, un oraş cu cinci milioane de locuitori, apoi m-am mutat la Istanbul, au urmat SUA şi Rusia. Oraşele mici au farmecul lor, oamenii se cunosc, pe când în metropole ei aleargă în permanenţă, uită să zâmbească. Prima dată am venit acum cinci ani, la deschiderea Aeroportului Internaţional Chişinău. Atunci am stat la un alt hotel (râde).

Dacă ţi s-ar cere o părere referitor la îmbunătăţirea infrastructurii oraşului nostru, ce ai schimba?

În primul rând, aş reconstrui şi repara drumurile şi străzile, aş ridica mai multe edificii şi case de locuit. Aş construi un cinematograf în care să ruleze filme în limba lor originală. În cinematografele mari din Chişinău se proiectează filme traduse în rusă, chiar dacă înţeleg rusa (nu foarte bine), nu pot merge la cinema ori de câte ori doresc.

La câţi ani ai plecat de acasă?

La 21 de ani am plecat în SUA, la studii. Am făcut economia la Universitatea Berkeley din California. Nu am avut nostalgii, regrete şi nu mi s-a părut că sunt departe de casă... Astăzi distanţele s-au scurtat, din Turcia în Ucraina ajungi într-o oră şi ceva, dar Doamne fereşte! să cazi pradă traficului din Istanbul, îţi trebuie aceeaşi oră ca să ajungi la birou. Apoi am venit să lucrez în Rusia, fiind responsabil de coordonarea construcţiei a trei magazine din Permi, Cazani şi Moscova, un proiect al companiei internaţionale de construcţii „Summa”.

Foarte mulţi bărbaţi din Turcia îşi aleg domenii de studii precum economia, finanţele...

Ne plac banii şi asta-i toată explicaţia! (râde).

Cu ce proiect de construcţii din Rusia se mândresc fraţii Bora?

Ne mândrim cu toate construcţiile noastre, cel mai important proiect pentru noi este, probabil, construcţia Mall-ului din Moscova, cu o suprafaţă totală de 70 mii metri pătraţi, o locaţie foarte populară la ora actuală din capitala Rusiei. Nu în ultimul rând, compania noastră va participa la construcţia unui mic Manhattan din Moscova, format din 14 edificii. Designul unuia dintre acestea, pe o suprafaţă de 300 metri pătraţi, a fost elaborat de compania noastră. Costul acestei construcţii se ridică la 230 milioane de dolari, nu este investiţia noastră, noi am realizat doar designul.  

Construcţiile sunt singurul domeniu de afaceri? În ce alte sfere sunteţi dispuşi să investiţi?

Construcţiile sunt o afacere de familie şi dacă a venit vorba de alte domenii de investiţii, tot în construcţii şi case de locuit vom investi. Dar, fiecare zi este o zi nouă şi dacă apar diferite oportunităţi, suntem deschişi pentru discuţii.

Au existat situaţii în care fraţii Bora au vrut să facă business în diferite domenii?

În businessul nostru totul este bine format, conturat şi fiecare dintre fraţi este responsabil de partea sa. Muncim foarte mult, suntem trei fraţi şi ne înţelegem foarte bine.

Moldovenii au un proverb celebru „frate-frate, da brânza-i cu bani”. S-a întâmplat să vă cereţi socoteala în business?

Avem nişte relaţii de familie foarte puternice şi nu cumpărăm unul de la altul brânză şi caşcaval.

Cum aţi descoperit Moldova?

Fatih a venit prima dată pentru construcţia supermarketului „Green Hills” de la Botanica, apoi au urmat alte proiecte de construcţii, în care compania a participat în calitate de contractant. În ceea ce priveşte investiţiile făcute, în proprietatea „Leogrant” se află „Dedeman Grand Chişinău”, restaurantul şi clubul de bowling „New York”, iar în august 2006 vom da în exploatare complexul locativ „Crown Plaza”.

Aţi fost curajoşi, având în vedere „instabilităţile” politice din ultimii ani...

Afacerile întotdeauna au doze de risc pe care trebuie să ţi-l asumi. Nu rişti, nu joci. Ne străduim să avem riscuri minime în calitate de investitori. Iubim foarte mult Moldova, ne simţim ca acasă aici. Puteam să plecăm oricând, dar oamenii sunt minunaţi şi încercăm să facem absolut totul pentru ţară, să contribuim la dezvoltarea Moldovei. „Leogrant” a devenit membru al Asociaţiei Investitorilor Străini din Moldova, un forum al investitorilor străini gata oricând să ofere soluţii pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri. Moldova rămâne o destinaţie interesantă pentru investitori, însă, câteodată, lucrurile merg prea încet, e un drum anevoios de la planificarea unei afaceri până la realizarea acesteia.

Aveţi trăsături comune cu Fatih?

Suntem diferiţi, fiecare are stilul lui de viaţă. E o întrebare grea... El este un băiat foarte bun şi eu la fel (râde). Dacă n-ar fi fost fratele meu, era să-mi fie cel mai bun prieten.

Şi tu cum eşti?

Easy going, nu sunt complicat şi nu complic lucrurile. În business sunt cumpătat, nu spun repede „da” sau „nu” şi dacă spun „da” este „da” şi invers. Nu-mi plac oamenii care îşi schimbă des părerile.

Cum se descurcă mama cu patru bărbaţi acasă?

Când s-a însurat fratele cel mai mare, Selim, toţi am sperat, mai ales mama, că o să avem o nepoţică... şi tot băiat a ieşit!  

Fraţii Bora sunt cunoscuţi drept adevăraţi promotori ai artei. De unde vine această dragoste de pictură?

Am moştenit-o de la tatăl nostru, Mete, un împătimit iubitor de artă. În biblioteca lui se află sute de cărţi despre pictură. Arta a fost pentru noi o autoeducare. Îmi aduc aminte când tata a adus acasă prima pictură şi a pus-o pe perete şi noi l-am întrebat ce mai este şi asta? Peste ani, casa noastră a devenit un adevărat centru expoziţional şi ne mândrim cu acest lucru. În diferite case ale noastre sunt vreo 600 de tablouri. Avem şi lucrări ale pictorilor moldoveni, Oleg Turkin, Iurie Matei, Andrei Negură, Iurie Platon, Vlad Tabac. Acum, dacă vedem un perete liber, ne întrebăm de ce stă gol?

Ce alte preferinţe mai ai?

Îmi place să mă uit la televizor, să privesc filme. Unul dintre cele preferate este „Face off” cu Nicolas Cage şi John Travolta. În timpul liber merg la bowling, bineînţeles, ies în oraş. Am fost la Purcari şi la o nuntă din Bălţi, unde am cerut răscumpărare pentru mireasă, a fost foarte frumos! În Moldova îmi place timpul, natura şi Cricova...

Ce face acum Fatih?

Este la Bucureşti, dezvoltă acolo câteva proiecte noi. Face în continuare naveta Bucureşti-Chişinău şi, ca înainte, lucrează foarte mult. Avem intenţii de a ne extinde zonal afacerea, în acelaşi timp, Moldova rămâne pentru noi o ţară importantă, nu numai din punct de vedere al afacerilor.

Rodica Trofimov


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Purul adevar vorbeste Sinan. Bravo!
Toto   -  
13 Martie 2010, 17:04
Sus ↑
The best one!!!
Alina   -  
13 Mai 2011, 21:54
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău