VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Radio „Plai” un an de succes şi admiraţie
Octombrie 2007, Nr. 42

Radio „Plai” un an de succes şi admiraţie

Comentează   |   Cuprins

De un an de zile, Radio „Plai” face ca piaţa audiovizualului autohton să aibă o altă consistenţă şi o ţinută mai inteligentă. Datorită acestui post, putem afirma că în Republica Moldova există un radio pe care îl poţi asculta, cu mândrie şi fără frustrări moldoveniste, chiar şi în compania celor mai profesionişti experţi în audiovizual veniţi de peste Prut. În timp ce majoritatea managerilor posturilor autohtone de radio se întrec în epitete pentru a-şi deplânge soarta şi lipsurile, directorul general al „Plai”-ului construieşte strategii de transformare a postului de radio în reţea naţională. Am încercat să aflăm care este secretul succesului înregistrat de Radio „Plai” de la directorul general al SRL „Radio PoliDisc”, Valeriu Galupa, care este şi managerul general al postului.

În primul rând, vă rugăm să ne spuneţi cum s-a născut ideea lansării acestui proiect?

Aceasta nu s-a născut acum un an, când s-a lansat postul, ci cu mult înainte de producerea evenimentului propriu-zis. Ideea de a lansa un post de radio care să promoveze cultura noastră muzicală mi-a încolţit în minte încă în 1990. De atunci s-a muncit enorm, zi de zi, la constituirea unei bogate baze de date cu muzică aleasă pe gustul unui spectru cât mai larg de ascultători. Aceasta reprezintă acum tezaurul nostru, care nu are preţ. Anii 2005-2006 au fost cei care ne-au dat puteri să învingem  stereotipurile. Nu ştiam cum va reacţiona publicul „hrănit” timp de câteva decenii, aproape exclusiv cu muzică străină, la muzica moldovenească şi românească, ignorată nemeritat în această perioadă. Din fericire, cântecul strămoşesc şi istoria rămân sacre pentru cei care locuiesc pe această palmă de pământ, de aceea nu ne-a fost prea greu să le recucerim dragostea şi să-i reeducăm în spiritul culturii muzicale Radio „Plai”. Oferta noastră a coincis cu aşteptările oamenilor, de aceea succesul nu ne putea ocoli.

Orice nou început este de zece ori mai greu dacă eşti singur. Bănuiesc că aţi avut pe cineva de încredere care v-a ajutat...

Dacă aţi observat, până acum am vorbit numai la plural. Bineînţeles că nu am fost singur. Suntem o echipă modernă, care şi-a înţeles perfect rolul, care pune suflet în tot ceea ce face şi care aduce succes. Vă spun cu mândrie că această echipă este rodul profesionalismului unui om la care ţin foarte mult. Este vorba de Liviu Ungureanu, care este şi directorul „Plai”-ului. Anume el a avut curajul să vină cu ideea, riscantă de altfel, de a descoperi talente noi. El a reuşit să mă convingă să angajăm oameni care nu au mai avut de-a face până acum cu radioul, dar care sunt inteligenţi şi „gem” de dorinţa de a deprinde din mers modelul european al unui post de radio interesant.

De la cine l-aţi „achiziţionat”?

Cu Liviu lucrăm împreună de aproape 10 ani. El a crescut în „familia” noastră „Radio PoliDisc” şi a fost unul dintre cei mai talentaţi elevi. Este ambiţios şi m-a impresionat întotdeauna prin inteligenţa şi tenacitatea sa. De multe ori a reuşit să implementeze cu succes proiecte pe care eu le priveam iniţial cu rezerve. Liviu cunoaşte perfect specificul local... Este, dacă vreţi, un psiholog şi un sociolog perfect, care ştie să aprecieze, cu o minimă marjă de eroare, şansele oricărui proiect. Îşi identifică ţinta şi perseverează fără a privi în urmă.

Haideţi să ne referim puţin şi la specificul Radio „Plai”, deoarce anume pentru aceasta vă admiră ascultătorii...

Miza noastră este muzica de calitate. Nu ştiu dacă există vreun post de radio din Moldova unde muzica să fie selectată atât de riguros şi programată în play-list atât de reuşit. Noi am reuşit combinaţia perfectă dintre şlagărele anilor ’80 şi cele mai fierbinţi hituri ale momentului de pe cele două maluri ale Prutului. Aşa a apărut şi sloganul „Noi facem moda în muzică!”. Cât priveşte emisiunile – observaţi că am importat varianta flash de la posturile de radio occidentale de divertisment. Această metodă este extrem de eficientă şi avantajoasă, pentru că nu oboseşte ascultătorul dorinic să primească rapid maximum de informaţie utilă, de exemplu, despre turism, medicină, arta culinară, modă, istorie etc. Structura ştirilor pe care Radio „Plai” le difuzează „cu o jumătate de oră înaintea tuturor” este, de asemenea, una deosebită. Ele au scopul de a intriga ascultătorul, de a-l face să vrea să afle cât mai multe detalii despre cele auzite la ştiri.

Ce segment de vârstă vă ascultă cel mai mult şi în ce zone poate fi recepţionat Radio „Plai”?

Judecând după implicarea ascultătorilor în programele interactive, am putea spune că ne ascultă persoane între 15 şi 60 de ani. Acest lucru bineînţeles că ne bucură. Noi ţintim, însă, spre ascultătorii cu vârsta cuprinsă între 20 şi 45 de ani, care reprezintă cel mai activ segment de populaţie din punct de vedere social, economic şi politic. Cât priveşte aria de acoperire, Radio „Plai” poate fi recepţionat pe frecvenţa 104.7 FM, în funcţie de relief, pe o rază de 50 – 70 km de la Chişinău. Ne sună ascultători de la Orhei, Străşeni şi chiar de la Rezina. Oricum, noi vom participa la toate licitaţiile organizate de Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi sperăm să obţinem noi licenţe, pentru a ne face auziţi în întreaga ţară. Deocamdată, însă, cei care nu ne pot recepţiona prin eter o pot face pe internet la www.radioplai.md

Şi un mesaj pentru ascultători.

Ascultaţi-ne, iubiţi-ne, căci suntem doldora de idei frumoase.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

de ce acest post de radio isi schimba atit de des stilul.... deacum nu il mai cunosc,,,, e la fel cum era citiva ani in urma.....imi pare rau ca am pierdut acest post....nu il mai ascult!
ex fan radio plai((   -  
16 Octombrie 2010, 00:03
Sus ↑
bv plai eu sunt român si va-am descoperit de ceva vreme de la glumele minunate care le facetzi.... va ascult pe net de la paris .. bv bv.; poate ca ati pierdut 1 ascultator dar atzi castigat un altul ^^
un nou ascultator   -  
04 August 2013, 02:17
Sus ↑
nustiu numaru la rdio plai
cum sa aflu numaru   -  
17 Octombrie 2014, 19:26
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău