VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Oamenii cu iniţiativă
Noiembrie 2009, Nr. 67

Oamenii cu iniţiativă

Comentează   |   Cuprins

Nu că tare ne-am rupe la scris, dar şeful acestei reviste a zis că vrea să schimbe ultima pagină şi că vrea o rubrică în care Reporterul Nostru să povestească despre trei lucruri bune şi trei lucruri rele care i s-au întîmplat luna trecută. Despre lucrurile bune altă dată.

Aşadar, în vîrful topului stau înfipţi, falnic fîlfîind, Oamenii cu iniţiativă. Cinci steguleţe pentru aceştia. Iată, pe rînd, pe cine ni i-a adus în cale luna trecută.

Bloggerii curaţi, pieptănaţi şi democraţi  
Un steguleţ acestora pentru că s-au năpustit asupra pensionarilor. Cum a fost treaba — Primăria a anunţat scumpirea călătoriei în transportul public, după care nişte pensionari au ieşit în stradă să protesteze, de-au blocat circulaţia în centrul oraşului. Mai apoi îşi făcură apariţia oamenii implicaţi, activi şi cu părere. Dar nu în faţa Primăriei, ci a monitoarelor, tastînd zvelt, lipind etichete pe frunţile bătrînilor: „boşorogi-venetici-rusofoni-comunişti-provocatori” şi tot din astea. Fără a avea de cheltuit o groază pe leacuri sau a face naveta casă — spital — policlinică — alt spital — casă, bloggerii priveau transmisiuni on-line despre pensionari. Şi comentau, legănîndu-şi agale fundurile pe scaunele lor de birou, cu roticele.

Amnesty International Moldova   
În toiul îmbulzelii şefilor CSI la Chişinău, aceştia (AIM) organizează o „acţiune publică teatralizată”, protestînd împotriva pedepsei capitale din Belarus, în faţa Ambasadei Republicii Belarus (arhitectul acestei fioroase clădiri oricum va trebui pedepsit, dacă nu capital, cel puţin parţial, o dată şi o dată). Scenariul scenetei este simplu: un presupus poliţai împuşcă — pac-pac! — cu pistolul din plastic nişte oameni. Oamenii, în tricouri Amnesty şi cu pachete negre pe cap, cad jos. Cortina. Asta în timp ce în SUA, o dată la zece zile, cineva este aşezat pe scaunul electric. Au americanii aşa un obicei. Mai au şi un altul — de a acorda granturi. De asta, pe strada Mateevici, scenetele se joacă în faţa unei singure ambasade.

Un stegule pentru Amnesty International Moldova care nu au binevoit să ne arate, pe 8-9-10-11-12 aprilie curent „acţiuni publice teatralizate”.

Preşedintelui  
După epuizarea summitului sus-menţionat, toată lumea ceseistă s-a grăbit să plece, ignorînd evenimentul-cheie — banchetul. Preşedintele ţării noastre, în compania preşedintelui ţării Rusia, declară televizoarelor că arma secretă a diplomaţiei moldoveneşti — plăcintele, vinul şi găluştele — vor fi repartizate unui azil de bătrîni din capitală. Seara, în televizor, bătrînii mulţumeau lui Medvedev pentru masă („ai noştri n-ar fi făcut aşa ceva”). În locul populaţiei azilului, Reporterul Nostru ar fi declarat greva foamei. Pentru că gestul Preşedintelui arăta cel puţin umilitor. Mai bine zis, un gest mai mult decît nobil. Doar să fi fost făcut în tăcere.

Ortodocşii cu ştrampii lor  
De unde naiba, Doamne mă iartă, a apărut Valuţă cu Pro Ortodoxia lui, unul Allah ştie. Cert este că acest băieţel cu chip inocent are tupeul de a pune, pentru a cîta oară, condiţii. De data asta, s-a legat de ştrampi (răs-strănepoţii atîta vor şti despre Chişinău — oraşul care avea probleme cu ştrampii — e pentru a treia dată cînd se abordează tema asta). Acesta afirmă că reclama ştrampilor, de pe panourile publicitare, au iz erotico-sexual. Omul se excită văzînd femei frumoase, asta nu poate decît să bucure. Îngrijorătoare însă este reacţia arhitectului cel mare al oraşului, Vlad Modîrcă, care scoate panourile în cauză, afirmînd că astfel „va contribui în mod decisiv la educarea şi cultivarea valorilor morale şi spiritual-creştine în rîndul cetăţenilor noştri”. Domnul Modîrcă, în timpul liber, nu ar dori cumva să „contribuie în mod decisiv” la crearea unei feţe europene a oraşului, la nimicirea buticurilor, la regîndirea drumurilor, la ocrotirea monumentelor de arhitectură? Sau se va juca în continuare în bumbi, luptînd cu „kalgocii”? şi dacă i se vor adresa mîine musulmanii, sau evreii? Vom avea pe panouri femei cu hijab şi bărbaţi circumciziaţi în mod obligatoriu? Pe ultimii i-aş vedea la electorale.
 
Ţuţu  
Ţuţu era un admirabil căţel roşcat. Bun, inteligent şi iubitor de viaţă acesta se repezea doar după fluturi. Nu a muşcat niciodată, pe nimeni. În grelele dimineţi de mahmureală, acesta tăcea tacticos alături, foşnind din coadă. Şi pentru că stăpânul, Reporterul Nostru, nu trăia la ţară, cînd se întorcea la capitală, îl dezlega. Ţuţu zburda, avea parte de libertate şi mult sex. Într-o zi, oamenii cu iniţiativă din satul Răzeni s-au adunat, au luat o puşcă şi s-au pornit prin sat să facă ordine. Ţuţu le venea în întîmpinare, dînd vesel din coadă. Oamenii cu iniţiativă din satul Răzeni l-au împuşcat drept în cap. L-au lăsat acolo, pe drum, şi au mers mai departe, făcînd ordine.

Viorel Posmotrel

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

SUPER!!!!!!!! MA IMPRESIONA ACEST ARTICOL,ESTE EXACT CEEA CE CREDEAM SI EU DESPRE TOATA SITUATIA TARII NOASTRE DOAR CA NU MA POT EXPRIMA ATIT DE BINE SI FRUMOS!!!!!!!!!!
Tatiana   -  
30 Septembrie 2010, 14:36
Sus ↑
nu e Tutu vinovat!!!!!!!:)
Arabela   -  
24 Noiembrie 2010, 08:19
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău