VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Mircea Surdu. Bună seara!
Decembrie 2005, Nr. 20-21

Mircea Surdu. Bună seara!

Comentează   |   Cuprins

faţa tv a anului 2005

Carismă, umor, consecutivitate, cu un talent deosebit de a ţine chiar şi scepticii în faţa televizoarelor, atunci când intră în casele Domniei voastre şi vă spune “Bună seara”, Mircea Surdu rămâne o reminiscenţă a vechii generaţii de jurnalişti, trecuţi “prin ciur şi prin dârmon”. Posesorul a zeci de “Antene de Aur”, a mai multor premii internaţionale şi a trei mere jurnalistice, Mircea este, poate, jurnalistul TV cu cel mai mare rating.

Data naşterii: 10 iunie, 1963
Locul naşterii: satul Buda, raionul Călăraşi
Zodia: Gemeni
Starea civilă: celibatar
Omul la care ţine cel mai mult: tatăl, care, din păcate, nu mai este
Cartea preferată: în diferite perioade, diferite cărţi
Muzica preferată: folk şi ethno
Băutura preferată: vara bere, iarna coniacul
Mâncarea preferată: mămăliguţa şi tocana din carne de pui
Culoarea preferată: roşu şi negru
Hobby: baschetul, tenisul de câmp, jocurile de cărţi
Defecte: Limba la nervi
Maxima care îl defineşte: Un şut în fund înseamnă doi paşi înainte

Mircea, ştim că în munca ta de prezentator şi moderator, felul în care cade lumina are o mare importanţă. Dar, cum ar trebui fixate proiectoarele, ca să îţi vedem sufletul?

Nu vă chinuiţi cu luminile, pentru că, oricum, nu pătrundeţi. Dacă m-aţi fi abordat la acest capitol acum şapte sau zece ani, aş fi spus şi eu fraze de genul “te pup pe suflet”. Acum sunt mult mai pragmatic şi nu prea operez cu sintagme mioritice. Doar un număr foarte redus de persoane a reuşit să mă vadă “pe dinăuntru”.

Cum depăşeşti emoţiile, pe care, bănuiesc, le mai ai chiar şi acum, când intri în direct şi ne spui “Bună seara”?

Primele trei minute trec cel mai greu. De fiecare dată, am impresia că o iau de la capăt. Dar vine momentul când aud semnalul de început al emisiunii şi mă concentrez. În afară de aceasta, există întotdeauna invitaţi cu emoţii mult mai mari decât ale mele. Spre deosebire de ei, eu am deja experienţă şi trebuie să-i calmez, să-i susţin, să-i încurajez pentru a-i ajuta să se “developeze”.

Ai numărat câte emisiuni în direct ai realizat?

Multe, foarte multe. Nu obişnuiesc să fac statistici. Pentru a le realiza în emisie directă, trebuie să existe motivaţii: telefoane în direct, mesaje on-line. Un avantaj al emisiei directe este imposibilitatea cenzurării.  

De ce de atâţia ani denumirea rămâne tot “Bună seara”?

La început mi-a plăcut simpleţea sintagmei, mai târziu -  amplitudinea conceptuală,  pe care o conţine această denumire, care e deja un brand de succes şi nu mai are rost să-l schimbi.

Îţi mai aminteşti de prima ta emisiune?

Da. Parcă a fost ieri! Era un portret de creaţie al scriitoarei Raisa Lungu-Ploaie. Îmi amintesc chiar şi senzaţiile, fiorul, care m-a prins într-o mreajă televizată, în prizonieratul frumos al căreia am rămas până acum.

Ai conştientizat vreodată că autoritatea pe care ai câştigat-o de-a lungul anilor contribuie la ratingul emisiunii, la reacţia invitaţilor? Poate te ajută numele.

Bineînţeles. Nu ar fi firesc să fiu tratat ca un începător. Numele mă ajută atunci când trebuie “să ţin în frâu” invitaţii, în special, când este vorba de dezbateri electorale.

Aceste dezbateri au ajuns nişte “show-uri” foarte populare. Cum ai fost selectat în calitate de moderator?

Acest lucru probabil că nu am să-l aflu niciodată. Propunerea a venit la ora unu noaptea. Ştiam că îmi asum un mare risc, dar nu a fost pentru prima dată când a trebuit să merg pe muchie de cuţit. Trebuie să recunosc, însă, că atunci când am văzut recomandările internaţionale, m-am îngrozit, pentru că moderatorul nu are prea multe libertăţi în dezbaterele electorale. Este o confuzie şi, după cum spunea Eugene Ionesco, “ cineva are interes ca ea să dăinuiască”, că moderatorul dezbate problemele în discuţiile cu candidaţii. Regula presupune doar dezbateri între candidaţi. Din păcate în acest joc mingea niciodată nu se află în terenul moderatorului.

Au existat momente când te plictiseai, ascultându-i pe candidaţi?

În timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, se discutau lucruri foarte importante pentru un ziarist. La alegerile primarului, lucrurile s-au schimbat, discuţiile axându-se obsesiv pe teme ca salubrizarea, iluminarea  străzilor, construcţia caselor etc. Datorită alegerilor mult prea repetate am învăţat pe dinafară mesajul candidaţilor la funcţia de primar general al capitalei.

Cum îţi programezi timpul? Porţi agende?

Nu sunt prea organizat în acest sens. Periodic am agende pe care le pierd în foarte scurt timp. De obicei, nu-mi fac planuri de lungă durată. Timp nu prea am, pentru că, pe lângă emisiunile pe care le prezint şi le moderez, mai sunt şi producătorul emisiunii “Focus”, care necesită multe ore de filmare şi montaj.

Cum îţi alegi oamenii cu care comunici?

Nu îi aleg în nici un fel, pentru că i-am ales deja cu 17-20 de ani în urmă. Cei mai noi oameni din viaţa mea au apărut acum 12 ani.

Există lucruri pe care ţi le reproşezi?

De obicei fac tot ce este omeneşte posibil pentru a ajuta pe cineva apropiat sau mai puţin apropiat, pentru a rezolva o problemă, pentru a atenua un conflict. Din acest motiv nu-mi pot reproşa foarte multe lucruri. Dar, din păcate, trebuie să recunosc că nu întotdeauna suntem stăpâni pe circumstanţe.

Ai primit mai multe trofee, de-a lungul carierei tale. Te-au influenţat cumva?

Te pot influenţa oamenii, nu trofeele. Le pot numi pe cele la care ţin foarte mult: merele oferite de Centrul Independent de Jurnalism.

În cazul în care va apare o televiziune de alternativă, vei renunţa la Moldova 1?

Depinde de posibilităţile tehnice şi de libertăţile pe care le-ar putea oferi această televiziune. Trebuie să recunosc că pe parcursul anilor devotamentul pentru M1 s-a cam tocit. Nu mai sunt la vârsta şi în situaţia când trebuie să spargi pereţi pentru a rezolva  probleme sau mai bine zis problemuţe, pentru a-ţi consuma energia şi forţele cu fleacuri. Dar din păcate suntem şi vom fi, probabil,  marcaţi de lipsa de alternativă.

Ileana Rusu

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

nui credeti pe comunisti uameni buni aste cel rau trmis de pe cea lume
stefirta G   -  
04 Iunie 2010, 22:20
Sus ↑
nu credeti PCRM ca sint falsi falsi
stefirta G   -  
04 Iunie 2010, 22:23
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău