VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Lupii şi Zeii
Decembrie 2007, Nr. 44

Lupii şi Zeii

Comentează   |   Cuprins

După trei ani de tăcere, „Moldova film” va prezenta în curând pe marile ecrane un lungmetraj nou-nouţ, abia ieşit din cuptorul de creaţie al regizorului Sandu Vasilache. „Lupii şi Zeii” este un film istoric despre strămoşii geţi care au trăit pe meleagurile noastre cu 500-600 de ani înainte de Hristos. Deşi până la premieră nu avem voie să „deschidem” plicul cu subiectul, am reuşit să aflăm câteva detalii curioase din film, o producţie cinematografică despre bunătate, dragoste şi fidelitate. Prezentăm, în premieră, echipa de actori şi istoria creării filmului. (Rodica Trofimov)

Timp de 30 de zile, peste 20 de actori de la Chişinău au trăit revelaţia filmului, în frunte cu regizorul Sandu Vasilache. Pentru ei nu au contat condiţiile de cazare, prânzul cald şi onorariile fabuloase. A contat platoul de filmare şi rolul care le-a fost încredinţat. Faptul că au posibilitatea să muncească la ei acasă, să iasă din rutină şi să-şi „şlefuiască” talentul. Obosiţi, dar fericiţi, aceasta ar putea fi o concluzie, atunci când ne referim la „Lupii şi Zeii”. Celelalte, probabil, le vom trage după ce vom vedea filmul.

Chiar dacă scenele bătăliilor din „Lupii şi zeii” nu ajung la scara celor din „Troia”, iar cruzimea personajelor nu este diabolică la fel ca în „Apocalypto”, regizorul Vasilache şi-a propus să ne dea – prin „Lupii şi Zeii” - o lecţie frumoasă de istorie, o poveste a strămoşilor noştri geto-daci, care au avut o soartă interesantă şi tragică în acelaşi timp, mai ales când ne referim la luptele lor cu barbarii.
Scenariul filmului a fost scris în 1999. Pe atunci, însă, bugetul Ministerului Culturii nu prevedea nici un leu la capitolul „producţii autohtone de cinema”. Textul s-a prăfuit prin sertare până anul trecut, când Guvernul a anunţat un concurs - din 40 de scenarii depuse, comisia de stat a dat preferinţă „Lupilor şi Zeilor”. Scenariul propus acum opt ani se deosebeşte de cel actual doar prin amploarea bătăliilor şi a luptelor din film – extrem de costisitoare, din care cauză au fost reduse la proporţii „accesibile” financiar (cum era de aşteptat, bugetul filmului este unul extrem de modest).

Pentru subiect, regizorul a consultat diverse surse istorice şi legende despre geţi, foarte puţine, de altfel, adunând toată informaţia într-o poveste cu început şi sfârşit. „Chiar dacă ne cunoaştem istoria neamului, multe momente cu privire la strămoşii noştri geţi au rămas necunoscute. Mi s-a părut interesant să merg pe acest tărâm necunoscut”, spune regizorul Vasilache, asistat la conţinut de către istoricul Ion Niculiţă.

În „Lupii şi zeii”, Sandu Vasilache ne prezintă peisaje extraordinare, evitând mult folositele „platouri hollywoodiene” de la Trebujeni. Regizorul a umblat o vară întreagă în căutarea landşafturilor necesare, descoperind locuri absolut inedite pentru filmări – Pădurea Fagului, satele Gordineşti şi Malovata. Actriţa Silvia Luca este singura femeie din film. Cel mai tânăr actor este Teodor Todercan, în vârstă de 12 ani, care joacă unul dintre rolurile principale. Trei francezi şi-au adus contribuţia profesională la realizarea filmărilor: este vorba de machiezele Lucrecia Jentet şi Priscilla Ravinet şi de sunetistul Guillaume Boue.

Filmul „Lupii şi zeii” este cel de-al treilea film din cariera regizorală cinematografică a lui Sandu Vasilache (fiind absolvent a două facultăţi – regie teatru şi regie film (VGHIK). A debutat ca actor la studioul „Lenfilm”, fiind student la Moscova, după care a jucat în rolul principal într-un serial din şapte episoade, la regretatul regizor Vasile Pascaru. După prăbuşirea URSS, s-a dedat teatrului. Împreună cu Igor Talpă, a semnat câteva scenarii care s-au filmat şi la Moscova. În 2004, la festivalul filmului din Smolensk, obţine premiul special al juriului pentru lungmetrajul „Taina domnişoarelor de pension”.

„Ne dorim ca acest film să deschidă uşa la mai multe proiecte cinematografice, iar filmele produse la Chişinău să poată ieşi şi „dincolo”, cel puţin să producă interes în zona noastră. După premieră, vom prezenta filmul la mai multe festivaluri. Cel mai greu, probabil, în film mi-a fost din considerentul că am întâlnit din partea unora neînţelegere şi chiar agresivitate, intenţia de a stopa proiectul... Mi-a fost foarte greu să lupt cu prostia unora. Noroc că am avut alături o echipă cu un bun simţ al umorului”.

DISTRIBUŢIE ŞI ECHIPA DE PRODUCERE

„Lupii şi zeii”
• Regizor şi scenograf – Sandu Vasilache
•  Operator – Sergiu Babără
• Pictor-scenograf – Elena Porumbescu
• Regizor de sunet – Guillaume Boue
•  Machiaj – Lucrecia Jentet, priscilla ravinet.

În roluri:
• Borobestes – Bogdan Dascăl
• Histia – Silvia Luca
• Deceneus – Teodor Todercan
• Diegis - Mihai Ţărnă
• Câţiva nobili geţi: Alexandru Grecu, Anatol Durbală, Constantin Haret, Alexandru Leancă, Alexandru Voitenco, Nicu Ţărnă
• Scitul Dorad – Dragoş Scutelnic
• Casta Lupilor – Mihai Ţărnă, Valeriu Şova şi Ion Alici
• Vraciul Sordan – Aurelian Dănilă
• Pescarii exterminaţi de geţi – Valentin Todercan şi Valeriu Grudco
• Santinelă a scitului – Tudor Tătaru

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

VIP - ati vazut "capodopera" asta de rahat?
La care festivaluri ???? Buuuuuu!
leu   -  
21 Februarie 2010, 12:03
Sus ↑
VIP-VIP-VIP!
Daca stiea Vasilache despre descrierea asta macar ceva avea sa stie CUM si despre ce se fac filmele.
Rusine, VIP, sa sustineti o porcarie pe care inca n-au vazuto spedtatorii. Eu si prietenii mei au vazut. Sa zici ca e de nimic esta sa nu spui nimic. O porcarie!
corina   -  
21 Februarie 2010, 13:52
Sus ↑
N-am vizionat filmul, inca dar stiu una- Moldovenii nu-si stiu istoria si nu-s ei unicii. E deosebit de greu sa treci de evul mediu in trecut. Putine fapte se cunosc, putine obiecte au supravietuit, religiile si-au dat zelul si multe mai ascund inca...
Traiasca cinematograful moldovenesc! Multe realizari innainte, in special dedicate istoriei.
les reves se realisent   -  
18 Octombrie 2011, 20:57
Sus ↑
filmul reda la scara unitara ,marele conflict mondial . SCITUL II FORTEAZA PE GOTI ,SA IL ATACE PE AGATHIRS.SCITII SI CEI CAZUTI SUB CONTROLUL LOR CU BTITLUL DE ALIATI, AU AGRESAT UMANITATEA IN APARAREA CAREIA A LUAT POZITIE NEAMUL AGATHIRSILOR. FRATIA SARPELUI . FRATIA REGILOR DRAGON .
agartha code   -  
07 Aprilie 2015, 19:43
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău