VIP Magazin
24 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Harris Ghouse. Producătorul anului
Decembrie 2005, Nr. 20-21

Harris Ghouse. Producătorul anului

Comentează   |   Cuprins

producătorul anului 2005

Pentru că se sătură, într-o bună zi, să le mai facă pe plac spectatorilor germani, alintaţi cu muzică de cea mai înaltă probă, şi-a propus să fericească, tot prin muzică, şi alte popoare, de pe alte plaiuri, străine lui. A întins pe masă harta lumii, a închis ochii şi a pus degetul. Nimerise o ţară mică, atât de mică, încât o acoperise de tot cu buricul arătătorului. Se numea Republica Moldova şi habar nu avea de ea. Dar, ambiţia l-a scos chiar atunci, în primăvara lui 2002, la drum, spre Chişinău.

Originar din or. Frankfurt, Germania. În copilărie îşi pierde ambii părinţi într-un accident. Este crescut şi educat de un unchi.
Pasionat de muzică, promovează vedete de estradă.

Se căsătoreşte cu o rusoaică de la Sankt Petersburg, cu care are un fiu de 12 ani. Locuiesc împreună la Frankfurt. În martie 2002 vine la Chişinău pentru a iniţia un proiect, pe un segment aproape neocupat în show business-ul moldovenesc – spectacole muzicale cu vedete internaţionale. Primul concert a fost organizat în iunie 2003 cu trupa Boney M. Au urmat Plasma, Diskoteka Avaria, Snap, Dj Aligator, Benny Benassi, Voltaj, Modern Talking, Panjabi, Dr Alban, Arash ş.a.

Ce ştiaţi despre ţara noastră, în 2002?

Absolut nimic. Primul lucru pe care l-am făcut, am accesat internetul, apoi am selectat informaţii de prin diferite enciclopedii. Când am sunat-o pe Liz Mitchell (lideră la Boney M, care locuieşte la Londra) pentru a-i propune un concert la Chişinău, prima ei întrebare a fost „Dar unde-i asta?”. I-am zis că îl vom găsi împreună şi Liz, cunoscându-mi apucăturile, a acceptat.

Bineînţeles, la Chişinău nu vă aştepta nimeni?

Aveţi perfectă dreptate. Din aeroport am luat un taxi până în centrul oraşului, ca de acolo să caut primul post de radio. Am ajuns la Hit FM. O persoană de aici s-a angajat să mă ajute la organizarea unui show la Chişinău.

Ce impresie a lăsat primul spectacol, în iunie 2002?

Trupa Boney M a rămas pur şi simplu încântată de primire. Când, în august, am sunat-o pe Liz la Londra, pentru a o felicita cu ocazia zilei de naştere, emoţionată, dânsa mi-a zis: „Harris, eu mai vreau să merg în Moldova”. Au urmat formaţiile moscovite Plasma şi Diskoteka Avaria. De două ori a fost Snap. De mai multe ori au venit Dj Sash şi Di Aligator. Din România, am invitat formaţia Voltaj. Au mai fost Panjabi MC, Master Blaster, Dj Sector 5, Benny Benassi, Modern Talking, Dr Alban şi Arash.

Toţi aceştia sunt arhicunoscuţi în lume. Cum s-au comportat la Chişinău, oraşul nostru fiind destul de mic, în comparaţie cu cele pe care le cunosc ei?

Într-adevăr, oraşul dvs. nu e o metropolă. Dar, bunăoară, lui Dj Aligator i-au plăcut atât de mult moldovencele, încât, în cel mai serios mod, a decis să se căsătorească în Moldova. După primul concert nu se lăsa dus acasă, schimbându-şi biletul la avion, pentru a mai sta o zi la Chişinău. Lui Benny Benassi, atât de mult i-a plăcut oraşul, încât a insistat să mai vină cu un concert la 17 decembrie. Mai mult, m-a rugat să-l mai las o zi, după spectacol, aici. Şi Dr Alban în aeroport, la plecare, m-a rugat să-l invit şi luna viitoare pentru un show. Ar vrea să mai revină Snap, Thomas Anders. Într-un cuvânt, toate vedetele, care au concertat măcar o dată la Chişinău, vor neapărat să revină.

Cine e, de fapt, Harris Ghouse?

E o persoană liniştită, îndrăgostită de oameni şi dornică de a le face măcar pentru câteva ore viaţa mai frumoasă. M-am născut în oraşul Frankfurt, Germania. Părinţii mei au decedat pe când aveam doar câţiva anişori. Am rămas orfani împreună cu încă doi fraţi şi o soră. Pe mine m-a crescut şi m-a educat un unchi. Sunt căsătorit cu o rusoaică de la Sankt Petersburg, pe care am adus-o la Frankfurt şi cu care am un fecior de 12 ani.   
 
Ce vă place şi ce nu vă place la noi ?

Îmi place felul de a fi al moldovenilor. Îmi place mult mămăliguţa cu brânză şi jumări. La Chişinău mănânc cel mai gustos beefstroganoff din lume. Din vinuri, prefer „Codru”. Când mă întorc în Germania, tot timpul îmi iau câteva sticle cu mine. Nu-mi plac bucatele în care se pune usturoi.

Dar ce vă displace la oameni?

Nu-mi plac suspiciunile. Mă supără faptul cum se reacţionează aici la preţuri. Dacă costul biletului e mai mărişor, e rău, că e scump. Atunci fac tot posibilul să micşorez cât e posibil preţul. Şi aşa nu e bine. Deodată apar suspiciunile, n-o fi o sosie vedeta?  Vă asigur că-mi fac meseria cinstit şi că am relaţii foarte frumoase cu destule staruri de talie internaţională. Mai există şi o altă discordanţă cu ceea ce se face în occident. Aici au atitudine negativă faţă de programele scurte de concert ale vedetelor (50-60 min.). Dar, acestea sunt programele lor cu care merg în toate ţările.

Şi dacă tot vorbim de vedete, ce surprize ne aşteaptă în timpul apropiat?

Planific să aduc la Chişinău formaţia Scooter. Lucrez la un proiect muzical cu mari vedete din Europa. E vorba de punerea în scena moldovenească a spectacolului muzical „Notre Dame de Paris”. Premiera e prevăzută pentru lunile mai-iunie 2006. Mai planific organizarea unui festival internaţional de muzică techno, ceva similar cu Love Parade din Berlin. O paradă de interpreţi şi dansatori, prin tot centrul Chişinăului, până în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde va avea loc Techno festivalul. Şi mai am un vis, ce-i drept, mai greu de realizat – să organizez un show pentru 500 mii de spectatori. Ştiu că acest vis e mai greu de realizat, dar, poate cândva, undeva, într-o zi...Cine ştie?

Aţi putea să o aduceţi şi pe Madonna la Chişinău?

Aş fi bucuros să o invit şi pe Madonna, şi pe Jennifer Lopez, şi pe Cristina Aguiliera, şi pe Shakira, dar pretenţiile lor pentru securitate sunt foarte mari, de neîndeplinit în ţările mici. De exemplu, din acest motiv, Madonna a amânat de două ori concertele în Germania.

După câte cunosc, al doilea an consecutiv sunteţi membrul juriului la prestigiosul Festival Internaţional de Muzică Uşoară „Două inimi gemene”, in memoriam Doina şi Ion Aldea Teodorovici. Ce părere aveţi despre acest concurs şi despre interpreţii pentru care anul trecut aţi dat note?

Pentru mine, acest festival constituie şi o sursă de informare despre interpreţii din Republica Moldova, în primul rând. Bunăoară, anul trecut le-am descoperit pe Irina Costina de la Bălţi, pe Natalia Gordienco din Chişinău şi pe Ludmila Andruşina din Basarabeasca. Pe aceste fete nu mi-ar fi ruşine să le promovez oriunde. Precum şi pe Natalia Barbu, Nelly Ciobanu, Georgeta Voinovan, Indiana, „Fresh”, „Zdob şi Zdub” ş.a. Doar că pentru aceasta e nevoie de frecvente apariţii în scena germană. Ori să şochezi cu vreo piesă, cum au făcut-o băieţii de la „O-Zone”. Nu e un lucru uşor, dar cu asemenea talente, cum sunt în Moldova, s-ar putea întâmpla multe lucruri imprevizibile.

Mulţumesc, dle Harris Ghouse,  pentru sinceritatea cu care aţi răspuns la întrebările mele, dar şi pentru tot ce faceţi întru apropierea noastră de cultura europeană.

Şi eu vă mulţumesc că la Chişinău Europa se simte la ea acasă.

Ion Borş

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău