VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Fotbalişti moldoveni 2007
Noiembrie 2007, Nr. 43

Fotbalişti moldoveni 2007

Comentează   |   Cuprins

Toamna e pe sfârşite, e pe sfârşite şi sezonul fotbalistic, Naţionala încheie încă un ciclu preliminar, motiv de a trage linie şi de a număra bobocii – pe la ce echipe s-au aciuat fotbaliştii şi cât de tare s-au „umflat în pene” în anul care se scurge.

Nici prin gând nu ne trece să facem concurenţă Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal cât priveşte desemnarea fotbalistului anului, dar dacă tot facem „jurizarea” în diferite domenii, de ce să nu treacă şi fotbalul naţional prin vizorul experţilor noştri? De astă dată îşi vor da cu părerea agentul FIFA Ion Carp, jurnalistul sportiv Sandu Grecu, care mai este şi director sportiv al FC Beşiktaş Chişinău şi care a întocmit topul său în ordinea în care îşi doreşte jucătorii la echipa sa, precum şi, din partea casei, eternul dvs. slujitor, Marcel Toma.

1. Alexandru Epureanu 9,5

>> Sandu Grecu, jurnalist sportiv (free lancer), director sportiv FC Beşiktaş Chişinău 10
Cel mai bun produs al fotbalului moldovenesc din ultimii 10 ani! Un jucător complet, polivalent, care practică un fotbal de mare clasă. Are cea mai bună pasă lungă din fotbalul nostru, viteză, inteligenţă, plasament şi un joc de cap foarte bun. Cred că are valoare de orice club mare din lume, fie Real Madrid sau Manchester United. Deşi are doar 21 de ani, este titular incontestabil la echipa naţională şi la FC Moscova (locul 3 în Rusia).    

>> Ion Carp, agent FIFA 8,5
Un talent care a fructificat toate oportunităţile care i s-au ivit în carieră, este bun pe teren şi în afara lui. A demonstrat că este un jucător pe care se poate conta atât la echipa sa de club, cât şi la Naţională, unde s-a descurcat pe mai multe posturi. Este tânăr şi are toate calităţile pentru a deveni liderul echipei sale.

>> Marcel Toma, redactor „VIP magazin” 10
Nu cred că am mai avut, în ultima vreme, fundaşi cu asemenea calităţi. Ştie cu mingea şi, în mod firesc, a ajuns la o echipă „bunicică”, dar este loc şi de mai bine. A „răsărit” devreme şi, spre deosebire de alţi colegi de generaţie, nu face parte din categoria „născut talent, mort speranţă”. Oficialii clubului său spuneau că are calităţi de mare jucător şi că rămâne să-l mai cizeleze ei niţel. Tare mi-e teamă să nu-l „formeze” pe dos, căci FC Moscova abia acum forţează să scape de statutul de echipă de pluton.

2. Nicolae Calancea 9,5

>> Sandu Grecu 10
Un adevărat fenomen pentru fotbalul moldovenesc. A apărut în poarta Zimbrului din postură de jucător care nu trebuia nimănui şi care fusese împrumutat prin Divizia A. A înregistrat o ascensiune fulminantă, trezindu-se peste noapte titular atât la Zimbru, cât şi la Naţionala Moldovei. Un fel de Iker Casillas al nostru, care sper să ajungă la fel de celebru precum portarul lui Real Madrid. Este tânăr (21 de ani), are alură de portar, are tehnică, reacţie, dar cel mai important – are mentalitate şi ţinută de învingător.

>> Ion Carp 9,5
Nu prea ţin minte să fi avut vreun portar care să se lanseze atât de fulminant. E perfect la locul lui: modest, calm şi dă linişte echipei sale, se mobilizează singur fără a avea nevoie de un efort în plus al antrenorului. Are calităţi de mare portar. Este un caracter – nu degeaba este frate cu campionul mondial la haltere, Valeriu Calancea.

>> Marcel Toma 9

Fotbaliştii tineri sunt la mare căutare. Mai ales portarii tineri… La doar 21 de ani, este titularul echipei sale de club şi are mari şanse să prindă locul şi la Naţională. Stă bine la „plasament”, nu sare aiurea şi e pe minge. Poate ar mai fi de lucru la capitolul concentrare în momente critice, dar se referă la tot lotul actual al echipei Zimbru şi vine odată cu experienţa. Are nevoie de meciuri în picioare, dar şi la un nivel mai ridicat – altfel, riscă să se plafoneze şi să rămână „acel portar bunicel de la Zimbru”.

3. Andrei Cojocari 8,8

>> Sandu Grecu 9
La 20 de ani, este cel mai bun mijlocaş defensiv din Moldova. Un jucător de mare viitor. E tehnic, pasează foarte bine şi e foarte bun la deposedări. Un jucător care nu prea se vede în teren, dar care munceşte cât pentru trei. În ultimul an, a marcat goluri decisive pentru Zimbru în meciuri foarte importante, inclusiv reuşita din ultima finală a Cupei Moldovei cu Nistru Otaci.   

>> Ion Carp 8,5
O apariţie bruscă, similară cu cea a lui Calancea. Pentru moment, nu văd echipa Zimbru fără Andrei Cojocari. Posedă foarte bine pasa şi şutul – calităţi ale unui mijlocaş veritabil, deşi ar mai avea de lucrat la capitolul forţă. Judecând după prestaţia de la echipa sa de club şi la naţionala de tineret, există premise foarte mari să ajungă la o altă echipă, mai mare.

>> Marcel Toma 9
Tânăr, muncitor, talentat şi neafectat încă de sindromul pseudovedetismului din fotbalul moldovenesc. Mi-a rămas în memorie prin acea reuşită superbă din finala Cupei Moldovei cu Nistru Otaci, atunci când coechipierilor le tremurau deja picioarele, fiind cu gândul la loviturile de departajare. Poate contribuie şi el, într-un viitor apropiat, la un nou titlu ta-a-a-a-re aşteptat al trupei de la Botanica.

4. Ghenadie Orbu 8,1

>> Sandu Grecu 8
Liderul din teren al Daciei Chişinău. Un fotbalist muncitor care a rămas relativ necunoscut doar din cauza staturii mici. Din păcate, fotbalul modern nu mai recunoaşte piticii, deşi de-a lungul timpului au fost destui “magicieni Under 170 cm” care au încântat publicul prin jocul lor: Maradona, Romario, Hagi, Litbarski,  Hassler, etc. Are un stil aparte de joc, iar asta îi dă un avantaj în duelurile directe cu adversarii. Merita demult o şansă la echipa naţională.

>> Ion Carp 8
Un “copil” care se dăruieşte la maximum echipei, căreia îi este foarte util. Nu-mi amintesc să fi zis cineva că Orbu a dispărut din joc în timpul vreunui meci. Este foarte bun pentru campionatul nostru, dar “afară” îi va fi foarte greu să răzbată din cauza staturii. Plus că nu are “coeficientul” de selecţii, extrem de important când vine vorba de achiziţii de jucători.

>> Marcel Toma 8,5
Dacă jurnaliştii ucraineni îl întreabă pe Ghenadi Orbu, fost jucător al lui Şahtior Doneţk, dacă îl cunoaşte pe tizul său de la Dacia Chişinău, înseamnă că numele micului „lup” a depăşit hotarele noastre fotbalistice. E de bine! Cei doi chiar seamănă la statură. Face parte din categoria jucătorilor emblematici ai echipelor – ai Daciei, la modul concret, chiar dacă palmaresul clubului nu e unul impresionant.

5. Radu Rebeja 8

>> Sandu Grecu 6
Face parte din trecutul fotbalului moldovenesc. N-a fost un jucător genial, dar a rămas mereu în top datorită constanţei din teren. A câştigat mulţi bani din fotbal tocmai de aceea că a fost un jucător cuminte şi cu minte. Vârsta îşi spune cuvântul şi la 34 de ani a pierdut locul de titular la FC Moscova. Va rămâne în istoria fotbalului nostru ca un jucător important.

>> Ion Carp 9
Este căpitanul echipei care se bate pentru locul 2 în Rusia, a ajuns şi se menţine la un nivel constant şi ridicat datorită profesionalismului şi educaţiei. Este printre puţinii fotbalişti moldoveni din generaţia sa care au rezistat la un nivel ridicat. Este bun la recuperare şi precis în pase, nu se hazardează, poate fi folosit pe mai multe posturi la mijlocul terenului,
dar şi în apărărare.

>> Marcel Toma 9
Să fie iertată comparaţia, dar despre Radu se poate vorbi ca despre vinul care devine tot mai bun odată cu scurgerea anilor, care, totuşi, l-au determinat să „coboare” pe teren de la poarta adversă mai aproape de cea proprie. Merită o atenţie mai ales calităţile sale morale: era la fel de modest şi „la locul lui” în 1990, în anul I la Politehnică, dar şi acum, căpitanul selecţionatei şi cel mai bun fotbalist moldovean în 2006.

6. Sergiu Dadu 8

>> Sandu Grecu 8
A fost odată cel mai iubit jucător de către publicul moldovean. A greşit şi a fost lăsat pe dinafara echipei naţionale. Acum joacă în Danemarca după ce a ratat pista ŢSKA Moscova, care s-a dovedit a fi o echipă prea mare pentru el. Are valoare, dar deocamdată rămâne în lista jucătorilor care nu şi-au descoperit talentul până la capăt.  

>> Ion Carp 8
E un jucător de caracter, dar, pentru a se afirma, are nevoie de echipa “sa”, de timp pentru acomodare şi de încrederea antrenorilor– a demonstrat-o la FC Tiraspol, dar şi la Alania Vladikavkaz. La ŢSKA nu a confirmat, pentru că echipele mari au nevoie de rezultate pe termen scurt, iar antrenorul Gazaev nu a avut timp să-l dădăcească.

>> Marcel Toma 8
Judecând după cazul lui Sergiu, e mai plăcut să joci la Festivalul Fotbalului „VIP magazin” decât la ŢSKA Moscova.. Are o „răutate” pronunţată în joc, care dă roade mai ales în confruntarea cu Real… Artist – echipa interpreţilor moldoveni, condusă de Ion Suruceanu. Pe terenurile mari, însă, are deseori probleme din cauza zelului excesiv, cum ar fi cazul meciului cu Malta.

7. Alexandru Gaţcan 7,8

>> Sandu Grecu 7
Un fotbalist de la care aşteptăm să confirme. Are calităţi de mare jucător, dar parcă încă nu s-a maturizat. E foarte tehnic, dar puţin cam lent. Este unul dintre puţinii fotbalişti moldoveni care au ajuns la echipa naţională fără a juca la “granzii” Sheriff şi Zimbru. Crescut de antrenorul Ilie Vieri, fostul jucător al Unisportului, evoluează în Rusia la Rubin Kazan, unde, chiar dacă este titular, nu rupe gura târgului.  

>> Ion Carp 9
Despre el numai de bine. L-am urmărit recent în Cupa Rusiei, unde a fost cel mai bun pe teren, chiar dacă Rubin a pierdut cu Spartac Nalcik. Genul de jucător care tace şi face, chiar dacă a ajuns la o poziţie în care poate să-şi “ceară drepturile”. Îşi face datoria la club şi la Naţională. A fost promovat la timp prin plecarea de la Unisport-Auto - altfel, risca să se plafoneze.

>> Marcel Toma 8
Nu face parte din pleiada „absolvenţilor” de la Sheriff sau Zimbru, motiv din care ascensiunea sa este demnă de apreciat o dată în plus. Cazul său este o confirmare a celor care s-au văzut la poarta marilor echipe, dar au fost nevoiţi să coboare la munca de jos. Joacă la o echipă din mijlocul clasamentului Rusiei şi o face bine. Cel puţin, e titular.

8. Viorel Frunză 7,6

>> Sandu Grecu 7
Unul dintre cei mai bine plătiţi jucători moldoveni, cu un salariu de o jumătate de milion de euro pentru 3 ani la CFR Cluj (graţie agentului său Petru Efros). Se impune ca un atacant de forţă datorită staturii impresionante (190 cm) şi a şutului nimicitor cu piciorul stâng. A avut probleme de comportament cam pe la toate echipele la care a jucat, dar golurile pe care le-a marcat l-au scăpat de toate belelele.

>> Ion Carp 8
Dacă urmăreşti cariera sa de jucător, observi permanent căderi şi reveniri – cam peste tot pe unde a jucat. Un jucător care poate, dar nu are caracter. Toţi antrenorii săi au avut probleme în a-l monta după un meci reuşit – căderea era inevitabilă şi aici vorbim despre probleme de disciplină. Probabil, e vorba de lipsă de educaţie la nivel de juniori…

>> Marcel Toma 8
Nu ştiu pe cât de mult a avansat trecând de la Vaslui la CFR Cluj (poate, doar la bani), dar la numai jumătate de sezon s-a văzut împrumutat la Ceahlăul, semn că n-a rezistat avalanşei portugheze din „Gruia”. A avut ceva probleme cu antrenorul Viorel Hizo, care l-a şi exclus din lot, dar l-a reprimit înapoi – „dulăului” îi plac moldoveni…

9. Maxim Franţuz 7,3

>> Sandu Grecu 7
Dacă mai rămâne un an la Zimbru, riscă să intre în clubul celor “născuţi talent – morţi perspectivă”. A depăşit nivelul fotbalului intern şi are nevoie de noi provocări pentru a progresa. Nu este chemat la echipa naţională, cred, din cauza reputaţiei de persoană care iubeşte escapadele nocturne la aer “verde”. Este ca un mustang neîmblânzit. Dacă se va găsi cineva care să-l pună la punct, va ajunge mare.   

>> Ion Carp 7,5
Veşnic talent. Unul neşlefuit până la urmă. Era văzut într-o vreme viitorul Curtianu sau Rebeja, cel puţin. Nu înţeleg ce se întâmplă cu el – probabil, a pierdut motivarea şi campionatul nostru nu îl mai interesează. Poate că ar fi fost mai bine dacă pleca de la Zimbru mai devreme – este cu câţiva ani mai “matur” în joc faţă de adevărata sa vârstă. Toată lumea încă îl mai aşteaptă…

>> Marcel Toma 7,5
Despre el se poate spune că ştie fotbal, doar că nu ştie cum să-l joace. Tânărul nostru mijlocaş, anunţat adineaori de mare perspectivă, a ajuns mai des pe la televiziune să comenteze jocul „celor mari” în Liga Campionilor decât să încânte fanii cu un joc aşteptat de ani de zile. Ca să mai îndulcesc nota, spectatorul simte îndată momentul în care apare în joc. Păcat că apare cam răruţ…

10. Serghei Paşcenco 7

>> Sandu Grecu 6
Dacă mai apără încă la Naţională, este din cauză că Nico de la Zimbru pare a fi încă un miraj pentru fotbalul nostru. La Sheriff este mai mult rezerva lui Melenciuc şi nu ştiu dacă nu cumva anume acesta ar merita mai mult să fie selecţionat de Dobrovolski.  

>> Ion Carp 8
Are parte de rotaţie şi la Sheriff, şi la Naţională, lucru care poate să-i transmită o nesiguranţă psihologică. E un portar foarte bun pentru Moldova şi contează mult în sistemul echipei sale şi al selecţionatei. Se aşteaptă să plece cât mai rapid. Chiar
mi-e greu să zic ce îl aşteaptă în viitor…

>> Marcel Toma 7
A fost inclus în această listă doar pentru că, până nu demult, a fost titularul postului de portar al Naţionalei, pe care riscă să îl piardă, la fel ca şi la echipa sa de club. Cred că a luat un gol absolut gratuit în meciul pierdut acasă cu Norvegia la un „cap” cu boltă de la 10 metri.

11. Stanislav Ivanov 6,8

>> Sandu Grecu 6
Un jucător bun, dar care va rămâne un laş pentru mine pentru totdeauna. Nu pot uita gestul lui de după finala Cupei CSI, câştigată de Sheriff, când Ivanov a defilat pe stadionul din Moscova cu drapelul Transnistriei, în timp ce nigerianul Odiah Chidi săruta tricolorul moldovenesc. Fără patriotism nu ai ce căuta la echipa naţională, iar Dobrovolski face bine că nu convoacă astfel de jucători. Altfel, este un jucător valoros.

>> Ion Carp 7
Se mulţumeşte cu ce are, şi-a găsit locul şi ţara lui, unde se simte el mai bine şi nu aştept de la el nimic mai mult. În Moldova era un jucător bun, stabil – nici mai sus, nici mai jos. Are o atitudine „specială” faţă de selecţionată, fapt ce l-a determinat pe Igor Dobrovolski să nu-l convoace la echipa reprezentativă, idee pe care o susţin.

>> Marcel Toma 7,5
Un jucător care are un plafon mai sus de care nu pare în stare să sară. E antrenat în ansamblul lui Leonid Sluţki, pentru care munceşte de ani buni. E genul de „motoraş” care rareori iese în evidenţă, poate, cu vreun şut de la distanţă care o dată la cincinal nimereşte ţinta. Este constant, iar pe postul său nu poţi să dispari din joc –
altfel, dispari din echipă.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău