VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
E sărbătoare şi răsună muzica!
Februarie 2010, Nr. 69-70

E sărbătoare şi răsună muzica!

Comentează   |   Cuprins

de Viorel Posmotrel

Eurovisionul moldovenesc eclipsează, după importanюă, „Sărbătoarea vinului”. Din 2005 încoace, o dată pe an, an de an, îşi fac apariюia, ca taracanii la lumină, artiştii. Cântăreюii, compozitorii, coregrafii, regizorii, într-un cuvânt (în trei cuvinte), — oamenii de cultură. După anunюarea câştigătorului finalei naюionale a Eurovisionului, lumina se stinge şi artiştii se împrăştie care încotro. Oamenii de cultură, opinia cărora era consultată la fiecare pas, care ne povesteau din televizoare ce e bine şi ce e rău, ce este cultura şi care ne sunt valorile, intră în hibernare. Până la următorul Eurovision.

Calendarul lui Filat
Pe scurt: în ajunul Anului Nou, prim-ministrul Republicii Noastre a invitat mai mulюi jurnalişti ca să-i felicite. Le-a înmânat câte un cadou simbolic. Bomboane, şampanie şi un calendar. Calendar executat în cel mai ieftin stil „mă pricep în Photoshop”; un colaj despre poamă (bogăюia юării), o mamă cu copil (viitorul юării) şi fotografia setului guvernamental, reprezentând un toc cu inscripюia „Guvernul Republicii Moldova”, un carnet cu aceeaşi inscripюie şi calendarul în sine (oglindirea prezentului înconjurător). Nu mă îndoiesc că aceste calendare au fost dăruite şi ambasadorilor străini, mai mult — că domnul prim-ministru a luat cu el la ONU vreo două-trei. La Organizaюia Naюiunilor Unite, da. Şi aceste calendare, guvernamentale, ne reprezintă юara mai ceva ca Eurovisionul. Pentru că la ONU nu priveşte nimeni eurovisioane. De ce n-au fost adunaюi oamenii de cultură? Unde-i Uniunea Designerilor, unde-s pictorii de la Uniunea Artiştilor Plastici, de ce nu s-a făcut comisie la Ministerul Culturii? De ce n-au fost chemaюi oamenii de cultură, să se dea cu părerea?

Adresarea Preşedintelui
După asta a urmat intrarea în noul an. La fără cinci minute doisprezece, apare dl Ghimpu pe ecran. Ah, şi cum apare! La un colю de masă (ca în cântec), cu cravata pe diagonală. În cadru ni se arăta jumătate de brad prăvălindu-se spre stânga, de unde se iveau nişte bucăюi de perdele; lângă perdele — o bucăюică de drapel, din care se vedea mai mult lancea decât steagul şi o priză în care era înfipt un cablu. Ansamblul compoziюional „Preşedintele Interimar al Republicii Moldova” nu a fost, ulterior, criticat de oamenii de cultură. Oamenii de cultură cred că Eurovisionul ne reprezintă mai mult decât Preşedintele.

Eurovisionul
La Eurovisionul moldovenesc din acest an a avut curajul să apară, printre concurenюi, un tânăr de la Ungheni, pe nume Pavel Turcu. Pavel cântă cum poate, în schimb, timp de o săptămână a acumulat peste 200 de mii de vizualizări pe Internet. A fost unicul concurent despre care se vorbea. Despre restul — tăcere. Atunci au apărut oamenii de cultură. Aceştia s-au apucat să ne юină lecюii despre bun gust, cultură şi valori. Că nu suntem aşa. Că nu ne reprezintă Turcu. Mai mult — că nu are dreptul de a ne reprezenta. Cel mai influent grup al oamenilor de cultură — juriul Eurovisionului local (de la care publicul nu a văzut niciun album proaspăt lansat în ultimii doi ani) l-au îngropat pe Turcu cu tot cu visul lui, de a ajunge la Oslo.

Să amintim oamenilor de cultură ce s-a întâmplat cu Eurovisionul din 2005, când toюi moldovenii au rămas satisfăcuюi de modul în care au fost „reprezentaюi”? Publicul i-a salvat pe „Zdob şi Zdub”. Juriul alesese „Millenium”. Oamenii de cultură împroşcau cu zoi în Zdubi, făcându-i inculюi, spunându-ne cum îşi bat joc de cultura noastră naюională, despre moşi-strămoşi. Şi-au amintit şi cum au debutat „Zdubii” — „noi am fost la pădure şi am băut jin”. Nelly Ciobanu nu a ieşit, alături de ceilalюi participanюi la preselecюie, pe scenă, pentru a-i felicita. Vlad Gorgoz vorbea cu săptămânile despre falsificarea televotingului. Ce fericire că soarta „Zdubilor” nu a fost hotărâtă de oamenii de cultură.

Oamenii de cultură nu au oprit „Caravela culturii”. Mai mult, se îmbulzeau în autobuzul care semăna kitsch prin satele moldoveneşti. Oamenii de cultură nu au oprit „renovarea” Mănăstirii Căpriana, care seamănă acum mai mult cu o saună decât cu o biserică. Oamenii de cultură de la noi se pricep la una — la eurovizioane.

Eu am fost la muzicanюi în ospeюie şi am văzut ce tablouri au ei pe pereюi. Din astea cu lebede pe lac, pegaşi şi femei goale. În atelierele pictorilor răsună fix aşa muzică, tot despre lebede, doar că pe ruseşte.

„…A белый лебедь на пруду, качает павшую звезду…”

Straşnic lucru, cultura!

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

mi se pare exagerat acest articol. Da turcul e o prostie dar nu toata cultura noastra
jrizza   -  
02 Martie 2010, 16:00
Sus ↑
imi pare rau de tine posmotrel
333   -  
03 Martie 2010, 01:42
Sus ↑
OO SUPER ARTICOL!!! Chiar nu mi se pare deloc exagerat, da exact la tema,cu toata tarabura asta care s-a facut la eurovision! nu sunt o sustinatoare a lui Turcul, insa nu trebuiau asa de dur sa-l critice, sa-i acorde atita atentie si nimeni nu avea sa stie de el! pe cand la noi moldovenii sunt primii la facut haz si la aratat cu degetul, asa ca culegeti roadele!!
carrote   -  
03 Martie 2010, 13:58
Sus ↑
Ce pot spune... Adevarul Curat... Nu poti nimic sa spui ce-i drept nu-i minciuna. si ce o scris aici viorel ii curatul adevar!!! Chiar avem niste oameni de cultura fara valoare...
Eu   -  
06 Martie 2010, 00:30
Sus ↑
sunt in totalmente de acord cu cele scrise... Si cine ma rog a ales aces juriu si le-a atribuit functia de 'Glas(z) al poporului" ca sa decida ei care e "cultura moldoveneasca" si care nu. As vrea sa-mi spuna ei ce cred despre cultura pe care o seamana Pavel Stratan? Sau emisiunea Fabrica de Staruri? Cine sunt ei sa stabileasca limita culturii moldovenesti?
cuplu.md   -  
06 Martie 2010, 01:47
Sus ↑
Cultura cuprinde in sine nu numai arta de a cinta, ci si literatura, pictura, dansul si actoria, de ce sa generalizam, de ce sa aruncam cuvinte grele fara valoare...
oare suntem noi in stare sa judecam pe toate persoanele de cultura din tara noastra?
oare suntem toti persoane asa de erudite incit sa ne asumam curajul si sa strigam in gura mare " Chiar avem niste oameni de cultura fara valoare" De ce trebuie sa ne limitam la cintecul lui Turcu, ce nu putem sa privim mai larg asupra lucrurilor, oare asta pe noi ne descrie, oare uitam noi de persoanele care ne-au slavit neamul si tara?
imi pare rau pentru acei care nu vad mai mult decit lungul nasului lor...
Si daca s-a atras atentia lui Turcu, inseamna ca s-a atras atentia asupra curajului lui dar nu la piesa lui de joasa valoare
jrizza   -  
09 Martie 2010, 10:47
Sus ↑
BAI, Posmotrel ,eu ma mai delectez si cu alte "viziuni" de ale tale si uite, ce vreau, sa-ti zic, bai posmotrel, asa de tare imi place ce scrii, ca-mi vine sa pup ecranul calculatorului, da am nasul cam lung si nu este contact...ia fa tu viata asta a noastra mai frumoasa si mai publica cate ceva, acu sa nu crezi ca te-am luat la misto, sau doamne fereste cum scriu astea de la vip fac "atac la persoana ta", dar chiar imi place ce faci, asa, ca te pup tare si strins...
lori   -  
17 Martie 2010, 18:08
Sus ↑
interesant cum puteti compara Zdobii cu Pavel Turcu:), aceea fac muzica asta face ...comedie
olga   -  
26 Martie 2010, 15:19
Sus ↑
esti srumos de le elena frunze
adrian ursu   -  
04 Mai 2010, 22:53
Sus ↑
Olga-cind au cintat zdupii,, am baut jin,, cineva spunea ca astea costa cava? Atunci mi sa parut si mie o comedie...,iar acuma e alta. In primul rind is rusi baietii din zdop si zdup si bravo lor ca au avut curajul sa inceapa a cinta romaneste... sa fi fost toti rusii ca ei - nu mai aveam acuma problema interetnice la noi in tarisoara...bravo lor ca au avut acest curaj! Dar pe Turcu mai lasatil in pace,inca nu se stie unde va ajunge...timpul le va aseza la loc pe toate...
Adryan   -  
03 Iunie 2010, 19:32
Sus ↑
Bravo!
valeria   -  
14 Octombrie 2010, 04:56
Sus ↑
una din marele probleme ale Moldovei este coruptia care se poate intilni si in cultura dar asta nu inseamna ca TURCU e artist de acelasi nivel cu zdubii sau milenium
sergiu   -  
26 Noiembrie 2010, 11:45
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău