VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
De ce nu-s vip, de ce nu-s vip...
August 2010, Nr. 75-76

De ce nu-s vip, de ce nu-s vip...

Comentează   |   Cuprins

de Viorel Posmotrel

S-ar putea ca literele ce urmează să supere nişte lume. De asta lumea supărăcioasă este rugată să se oprească aici. Drag-Doamne, e vară, e fotbal, e bere — ocupaţii se găsesc. Parcă nu-i frumos, nu știu cum, nu-i omenește, ca după 120 de pagini de beaumonde, glamour, haute couture şi sushi să dai omului cu lopata în cap. Nu, nu citiţi.

Cei mai curajoşi, care au rămas, sunt informaţi că rândurile ce urmează nu sunt chiar atât de straşnice. Va fi vorba despre vipuri. Nu vor fi acuzaţii. Pentru că autorul chiar nu ştie ce i se va întâmpla dacă va ajunge, prin minune, vip. Poate îşi va lega şi el o panglică gheorghievskaia de antena Porsche-ului Cayenne (câtă lipsă de stil) argintiu (câtă lipsă de gust) şi se va pune pe stropit pensionarii, care-s la fel de mulţi ca şi băltoace — fşşşşş!

feteAutoportret
Celor indignaţi, le voi arăta „Fuck you!” prin fereastră, iar unora — de ce nu? — le voi da la bot. Adică nu eu-eu, dar Valerka sau Seriojka, sau cum îl mai cheamă pe tipul de lângă mine, angajat să mă apere de moşnegii dracului.

Eu n-am treabă cu băltoacele voastre, nu eu vi le-am făcut. Îs forţe incontrolabile ale Naturii, sau cum le numiţi voi acolo. Eu n-am treabă cu băltoacele voastre, eu mă grăbesc la deschiderea încă a unui restaurant. Acolo cică coc maieră de gâscă îngrăşată cu de-a sila. Ia nebuni. Acolo vor fi toţi prietenii mei. Ca şi dânşii, eu nu produc nimic. Eu importez chiloţi. Adică sunt cel mai mare importator de chiloţi din Moldova, deja de zece ani. Am luat premiul vip-top-chiloţi-importer, al treilea an consecutiv. Moldova, ai chiloţi.

Cel de lângă fereastră, cu borseta „Guy Laroche” subsuoară este vip-importatorul brichetelor chinezeşti în Moldova şi mai are şi vreo două cluburi de noapte. În faţa cluburilor lui întotdeauna se formează băltoace, dar asta pentru că Chirtoacă e de vină. Doar primarilor li se permite să bage asfalt, nu?

Iată-i şi pe jurnalişti. Ei au venit să fotografieze Frişca, iată care-i Fişka. Şi să ne treacă prin Photoshop după asta, ca să fim şi mai frumoşi. Pozăm. Cik-cik.

Digresiune lirică
Hai, nu vă supăraţi. Noi doar nu ne supărăm când cumpărăm haine de două ori mai scumpe ca în Europa, în magazinele voastre. Şi nici când luăm bere cu adaos de 500%, la terasele voastre.

fete2Iluminarea
La un moment dat, de mine se apropie un înger cu o curea în mână şi când mă pocneşte, din toată puterea, cu catarama „D&G”, drept în frunte! „Ascultă aici şi nu mă întrerupe”, spune îngerul. „Dacă eşti vip, fii vip până la capăt!” „Asta cum?”, îl întreb eu. „Nu mă întrerupe, potlogarule. Uite. Tu vinzi chiloţi. Pe glob există nişte oameni care îi produc. Există oameni care îi desenează, designeri. Există oameni care le filmează reclame frumoase. Ei creează, produc, deschid locuri de muncă. Ei îs vip. Adică sunt foarte importanţi. Ia vezi, ce scrie pe fermoarul de la prohab? «YKK». Asta scrie pe fermoarele din toată lumea, pentru că un vip care nu-i moldovean, Tadao Yoshida, ţi-a propus cândva demult să facă cele mai bune fermoare din lume. Acum nepoţii lui îs mândri de asta şi bagă mulţi bani în protecţia mediului, din plăcere. Da de Chung Ju-yung ai auzit? El era mare şef pe „Hyundai”, născut în Coreea de Nord. Cât era în viaţă, s-a apucat să-şi ajute fosta patrie, să le construiască case şi drumuri. Fără să le ceară nimic în schimb. Le-a mai dăruit şi 1001 de vaci, pentru că guvernul nord-coreean nu a acceptat maşini. Asta-i altă istorie. Păi iată, fă şi tu ceva. Fă un drum, dă o bursă, repară un acoperiş de teatru. Amenajarea unui parc costă fix cât organizarea unui «Miss-Colegiul Culinar-Bancar». Doar că parcul va rămâne şi după moartea Colegiului. Recunosc, jurnaliştii poartă vină. Cum sponsorizezi ceva, te arată la televizor şi zic «un cunoscut om de afaceri», de parcă n-ai avea nume. S-or învăţa ei, cu timpul. Că în reportaje despre bancheturi nu se ruşinează de nume adevărate. Mai pe scurt — lumea, fiule, este oleacă mai mare şi mai frumoasă decât habitaclul «Lexusului» tău. Gata, dispar. ”
Şi a dispărut.

fete3Carevasăzică
Să vă povestesc despre un vip adevărat. Îl cheamă Gheorghe Gaibu, angajat la un parc de autobuze din Chişinău. Istoria, pe scurt: acum o lună, cunoscutul regizor moldovean Sergiu Prodan a anunţat începerea producţiei unui film. Un film moldovenesc, în sfârşit. Despre trei profesoare de la ţară care pleacă la munci în Italia. Regizorul a îndemnat oamenii moldoveni să ajute fiecare cum poate, adică cu bani (calculul spunea că dacă s-or găsi 3000 de moldoveni gata să doneze câte 100 de Euro, filmul e ca şi gata). Şi atunci a apărut Gheorghe Gaibu. Nu a coborât din jeep. Nu avea pahar cu Martini în mână. Costumul nu era Hugo Boss. A venit la bancă şi a donat 100 de Euro pentru film. Aşa, pur şi simplu. Fără să vrea nimic în schimb. Cu un singur scop — de a ajuta. Şi de a lăsa urmă pe Pământ
Iată vipul.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

super tare...extraordinar
Nicoleta   -  
17 August 2010, 22:26
Sus ↑
da, articolul e bun (mai putin ultimul abzat), reflecta realitatea tarii noastre intr-o maniera destul de moldoveneasca. Cel mai interesant e ca vip-urile au lansat de curind moda simplitatii: nu ca s-au refuzat de lexus-uri, dar a spus unul ca glamour-ul nu mai e la moda, desi in mod pina cind doar teretic,si restul au cazut de acord. Acuma, cica se promoveaza simplitatea. hihihi.....
Zoe   -  
18 August 2010, 11:14
Sus ↑
Super tare ! Acum as indemna ca toata lumea sa stea o zi acasa fara a petrece prin cluburi, restaurante, baruri iar de banii economisiti sa mearga a doua zi la banca pentru a transfera 100 de euro. Apropo cei ce transfera acesti bani din cite stiu vor primi un certificat care va confirma aportul lor la producerea filmului. Ca concluzie vom avea 3000 de VIP-uri adevarate !
Gicu   -  
18 August 2010, 21:04
Sus ↑
Imi place mie articolul asta. Cel mai kruta e ca vipmagazin a fost de acord sa-l publice. As pune un "I like" daca as putea
otilika   -  
18 August 2010, 23:04
Sus ↑
Imi place mult articolul acesta, mi se pare ca descrie perfect "crema" societatii noastre. Cine stie, poate daca vor avea mai multi curajul de a numi lucrurile pe nume poate se schimba ceva in bine si al noi.
Angelika   -  
20 August 2010, 13:58
Sus ↑
maladets, pacat ca "vip"urile ori n-or citi articolul, ori chiar daca-l vor citi, n-or intselege nici o boaghe.
roxette   -  
22 August 2010, 13:19
Sus ↑
Jos palaria!
Cristina Moldovanu   -  
23 August 2010, 08:28
Sus ↑
e un articol minunat.... se importa choloti scumpi, se lanseaza centre auto de milioane dar glodul de la tara tot glod ramine aceasta pentru ca sintem egoisti,nepasatori si cu nasul pe sus...
lilia   -  
22 Septembrie 2010, 12:23
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău