VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Decembrie 2009, Nr. 68

Cu anul nou.

Comentează   |   Cuprins

Şeful acestei reviste spune că se termină anul şi că ar fi bine să scriem un fel de „retrospectivă a anului 2009”. Bun.

Când înceta a mai crede în Moşi Crăciuni, Reporterul Nostru era îmbrăcat în costum de iepuraş. Vizavi, în plin spectacol de echilibristică, Moş Gerilă îşi smulgea nervos barba de pe barbă, înjurând. Bucăţi de vată aterizau, lin, pe podea. Metodista încremeni în faţa pianului, în sala de festivităţi era linişte şi mirosea a spirt. Copilul în costum de iepuraş era sigur că în poveste nu miroase a spirt.

După mulţi ani avea să descopere barul „Poveste”, dar asta-i altă poveste.

În schimb, Reporterul Nostru a aflat despre vipuri. Aceştia sunt un fel de Moşi Crăciuni — deşi fără sanie, au 4×4, deşi fără barbă, au coafură de la O-ho-ho!-salon, deşi fără sac, au Master Card. Şi dacă nu mai avem personaje de poveste cărora să le spunem dorinţele, i le vom împărtăşi ăstora care ne-au zâmbit lucios din paginile anterioare.

Iată ce ne amintim din anul care pleacă:

Şoubiz
Nu ne putem plânge că am avut un an sărac în show-uri. A fost „Fabrica de staruri”. Organizatorii acesteia ne-au asigurat că de pe conveierul fabricii vor ieşi, una după alta, stele. Stelele au ieşit, s-au fotografiat pentru reviste, s-au filmat în emisiuni, au dat interviuri. Fatima este fată mare. Elena i-a dăruit lui Dibo o jucărie de pluş. Adrianei îi plac bărbaţii responsabili. Foarte bine. De-ar mai cânta, în genere n-ar avea margini bucuria noastră. Asta-i valabil pentru toţi muzicanţii de la noi — 2009 mai că nu ne-a adus niciun album interesant, niciun clip frumos, niciun concert de neuitat. Aşa că vă rugăm, dragi vipuri muzicale, să ne cântaţi la anul mult şi frumos. Altfel, ce vă tot îmbulziţi pe la recepţii, prezentări de te miri ce şi sesiuni foto?

Literatură
Aici nu ne pricepem, de asta vom spune doar în treacăt că cărţile (cacofonie intenţionată) în limba română au rămas, ca şi acum zece ani, mai scumpe decât cele în limba rusă. Reporterul Nostru citeşte pe ruseşte. Cineva scria într-o gazetă că moldovenii sunt — ai-ai-ai! — proşti şi că nu citesc. Scrieţi-ne şi vom citi. Scrieţi-ne pe înţelesul nostru, mai ca la oameni, mai fără „respingerea nemesis-ului” şi „desolemnizarea discursului”, că noi nu ştim ce-i asta. Am citi, cu mare plăcere o istorie de dragoste dintre un băiat de la Botanica şi o fată de la Buiucani. Sau un roman poliţist local. „Misterioasa crimă de pe strada Tolbuhin”. Scuzaţi-ne că suntem moldoveni, dragi vipuri literare.

Identitate
Anul care vine va fi al şaptelea. Acum şase ani am depus actele pentru redobândirea cetăţeniei statului vecin. Şi îmi pare rău că nu există procedură de „retragere a actelor pentru redobândirea  cetăţeniei României”. Că mi le-aş retrage. Să am document frumos, cu ştampilă. „Cetăţeanul X s-a săturat să aştepte să fie cetăţean. El a apărut în partea a treia, dar nu a apărut în prima parte a Monitorului oficial şi nu are idee ce înseamnă cifrele astea”. Există, cu siguranţă, vipuri, cărora le este în puteri să rezolve şi problema asta. Nu ştim însă dacă ne mai interesează.

Aprilie
Ne este greu să vorbim despre aprilie. Cu siguranţă, au apărut, în revista asta oameni care ştiu mai multe despre aprilie. Cu siguranţă le luceau pantofii, pe aceste pagini, celor care au pus la cale, sau au participat, sau au dat ordine în aprilie. Se poate să vă rugăm ceva, dacă tot nu avem alţi Moşi Crăciuni? Puteţi face aşa, ca să nu mai fie închis Internetul, să nu mai fie arestaţi jurnalişti, să nu mai fie expulzaţi străini? Să nu ne temem de poliţişti ca de moarte, să nu fim la limita atacului de cord când mobilul prietenului spune „abonatul se află în afara...”, să nu ne temem să ieşim din casă, să mergem la o bere, să ne pupăm cu omul iubit, să vorbim la mobil. Să trăim. Nu ne mai ucideţi în bătăi. Şi nu ne mai daţi lacrimogene, e suficientă lume care plânge şi fără de ele.

Google maps
Asta-i o chestie fantastică. Intri în Internet şi vezi pământul din cosmos. Până în 2009 Chişinăul se vedea parşiv de tot — fotografiile erau proaste pentru că nu avea nimeni interesul să fotografieze Moldova din cosmos. Acum, se vede ca în palmă. Iată, poftiţi, plasa străzilor din centrul oraşului. Ceva mai la stânga — lacul din Valea Morilor, secat. Iar în preajma acestuia se fac văzute multe-multe pătreţele albastre. Acestea sunt piscinele voastre. La unii — mai mare, la alţii — şi mai mare, toate însă prilej de kaif la mijloc de vară, în mijloc de zi sufocantă. Huştiuliuc!

Din cosmos se vede şi buticul lui Asker-azerul de sub casa mea, iar dacă priveşti mai atent îl vezi şi pe Mişa-taximetristul, bând pe datorie. Asker vrea înapoi, lângă Ararat. Pentru că de ani buni se tot chinuie să obţină nişte acte pe care ai noştri nu i le dau, pentru că vin bandiţeii, şi vine şi poliţia, sau şi unii şi alţii, împreună — Şaitan ştie ce vor. Şi deşi ne-am autoproclamat „popor primitor”, nu l-am primit noi pe Asker cum se cade.

Iar de la un timp încoace, lângă casa mea şi-a făcut apariţia un cuplu de boschetari. Vara dormeau într-o chestie de carton sub un copac. Acum cred că s-au mutat în subsol şi nu se văd din cosmos. Nici măcar Google maps nu-i fotografiază.

La mulţi ani.

Viorel Posmotrel

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Asta e Viorel Mardare? Autorul se are in vedere.
Anatol   -  
27 Ianuarie 2010, 07:58
Sus ↑
expresia "Cu Anul Nou" este o calchiere, vine de la expresia ruseasca "C Novâm Godam"
Algebra   -  
12 Aprilie 2010, 22:07
Sus ↑
Ma-m pornit la Moscovei
Co caruta si doi purcei

eu nicu istrati   -  
23 Noiembrie 2011, 19:59
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău