VIP Magazin
29 Septembrie 2020
Print
Print
Print
Print
Chiloţii Lenei
Iunie 2010, Nr. 74

Chiloţii Lenei

Comentează   |   Cuprins

de Viorel Posmotrel

Am fost peste tot pentru tine,
Am fost la frizerie pentru tine,
Mi-am cumpărat chiloţi, care-s albaştri
Şi i-am îmbrăcat, pentru tine.
(Lena „Satellite”)


Seara care va intra în istorie drept apogeul existenţei scenice a lui Pavel Turcu (cânta în PMAN) s-a adeverit tragică pentru moldoveni. În acea seară, europenii dăruiau puncte unul altuia, în timp ce moldovenii stăteau şi priveau acest spectacol dintr-o parte. Mai mult indignaţi decât ruşinaţi. După ce au văzut pe ecrane, dar nu au înţeles că locul le e undeva la coada Europei, capurile moldovenilor au generat trei gânduri de bază: piesa Oliei Tira este genială, dar occidentalii — nişte nătărăi lipsiţi de cultură; denumirile ţărilor vecine nouă încep cu litera „P”; mai bine pleca Turcu la Oslo.

Unicul lucru bun care ni s-a întâmplat la Eurovisionul din acest an a fost Marcel Spătaru, comentatorul.

Olia
Olia Tira a cântat ok. A cântat normal. Cum cântă alte câteva zeci de milioane de cântăreţi pe lumea asta. Un cântec ca toate cântecele. Recunoaşteţi: când aţi ascultat prima dată cântecul nostru, aţi avut reacţia de „Doamne, mai frumos ca la Suruceanu!”, aţi sunat repede neamurile, vecinii, părinţii, să le arătaţi raritate de cântec? Vi l-aţi pus ringtone? Nu. Pentru că e un cântec ca toate cântecele. Şi exact aşa l-au ascultat ascultătorii din acea seară. Era undeva pe net un comentariu despre cum „iar nu ne-au apreciat la justa noastră valoare”. Ba ne-au apreciat. La justa noastră valoare. Şi nu ne-au dat niciun punct, aproape nimeni. Nu există complot global anti-moldovenesc. Sigur.

Lena
Lena le-a dat tuturor peste nas. Inclusiv nouă. Ne-a arătat, în primul rând, că lamentările starurilor moldoveneşti despre lipsa banilor, despre cum le trebuie jumătate de milion ca să facă şou, să-şi tragă videoclipuri regizate de Spielberg, rochie „din aia, scumpă şi ca la Beyonce” sunt mofturi provinciale. La fel ca şi fotbaliştii moldoveni, care îşi scuză incapacitatea de a marca goluri prin lipsa banilor. Vor minge suflată cu aur sau ce naiba? Ce atâta şmecherie în a fugi după o minge? Sau ce atâta şmecherie în a cânta, dacă poţi cânta? Lena a luat şi a cântat. Cu talent. Fără artificii, lumini, clovni, saxofonişti, rochii de platină şi piane din sticlă organică. Şi, cel mai important — chiar dacă lua ultimul loc, nu era să pară ridicolă. Există o relativitate a ridicolului. Să fi câştigat Tira, nu părea ridicolă. Aşa însă şi vioara cu beculeţe, şi izmenele albastre ale saxofonistului, şi machiajul Oliei — toate sunt de râs.

Complotul
Germania are nouă vecini. Dintre care, unii fără drept de vot, în acea seară. Dintre care, unii nu le-au dat 12 puncte nemţilor. N-au fost voturile vecinilor decisive. Cum n-au fost niciodată, de altfel. Bineînţeles, vecinii se votează între ei. Asta însă nu a făcut câştigător pe nimeni, la Eurovision. Altfel, Rusia ar ieşi câştigătoare la fiecare ediţie, pentru că are cei mai mulţi vecini.

Noi avem doi vecini — unul ne-a dat zero, celălalt 10. Moldovenii s-au bosumflat. Acum închipuiţi-vă că ucrainenilor piesa nu le-a plăcut deloc. Adică deloc-deloc-deloc. Şi nici juriului românesc (Ţara, evident, ne-a votat masiv). Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că juriul moldovenesc, cel de la Eurovisionul naţional, trebuie să-şi strângă urgent catrafusele, să-şi ia sticluţa cu „Corvalol” şi s-o tundă, cu tot cu valorile şi gusturile lor, undeva la ţară, departe de ochii lumii, pentru totdeauna. Pentru că acest juriu nu ar fi admis niciodată o piesă ca a nemţoaicei. Nici măcar în semifinala locală. Bag mâna în foc.

Vioară cu becuri. Cu asta vrem să mirăm Europa?

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Lena a chistigat prin inocenta sa, cel putin aparenta, iar Oliei Tira emotiile i-au inecat vocea pe care noi o cunoastem, parca, puternica. Chintecul era din inspiratii si expiratii foarte bine deslusite. Majoritatea artistilor nu fac mare brinza la acest concurs, dar cistiga puncte in tara natala. Cine stia pina la acest concurs de Geta Burlacu, o interpreta care cinta jazz prin cafenele. Geta chiar a iesit cu un cintec de adormit copii, si oamenii din start au spus acasa daraga ai sa cinti, noi asa ceva am mai auzit, dar dupa aceasta imediat s-a orientat in spatiu, si-a schimbat stilurile de muzica si de jazz a ajuns chiar la muzica populara. Ce nu faci pentru bani? Si cind vad ca toti artisti au sarit ca harpiile la Pavel Turcu ce cintec are si acesta, dar de fapt muzica artistilor din Moldova este foarte asemanatoare cu cea a lui Pavel. Vom vedea ce talente vor dori nu sa cinte bine, dar sa mearga pur si simplu in Germania. Ca moldovenii ne se duc la acest concurs sa cistige ci doar sa-si puna medalia in piept "am particiapat la eurovision".
ara   -  
03 Iulie 2010, 22:17
Sus ↑
Da,insă adevărul e că nici nu prea a fost din ce să alegi şi ''după război,mulţi eroi ''
ştim să ne dam cu părerea ca nişte critici veritabili ce sîntem,dar nimeni nu vine cu soluţii concrete,căt despre bani,simplitatea genială tot costă,trebuie doar să ne învăţăm să investim corect.
Дом Боровских   -  
05 Iulie 2010, 11:29
Sus ↑
foarte bun articol... eu fix asta le spuneam cunoscutilor mei dar m-au socotit de nebun... "si cu tini uai olia tira cinta pricolina" si cind le spuneam cu o saptamina inainte de eorovision ca Lena cu vocea, simplitatea si inocentza ei va rupe mult credit de pe mobilele europenilor la fel au zis ca-s nebun "ei shii cu tini uai, shi aista ii cintec e tre sa cinte la gradinita" pai uite ai nostri au creat un spectacol pentru oameni maturi, beculetze si izmene albastre :D
Sergiu   -  
18 Iulie 2010, 13:21
Sus ↑
Bravo, Mardare. Bine captat!
Octav Cazac   -  
23 Iulie 2010, 02:03
Sus ↑
Da mie chiar mi-au placut ai nostri,piesa superba si prestatia la fel,doar ca i-au coplesit un pic emotiile,si prea mult ,,pafos,, Olia cu rochiia ei ducea un pic a ,,Struts,, cred ca asta a fost un moft a disainerului,dar in concluzie au fost BRAVO,succese mai departe...
Nata   -  
31 Iulie 2010, 11:49
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău