VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Călătorii imaginare cu „Creator Art”
Mai 2008, Nr. 49

Călătorii imaginare cu „Creator Art”

Comentează   |   Cuprins

Ideea de a crea Orchestra „Creator Art” a apărut acum doi ani şi aparţine omului de afaceri Iurie Borş, care, pe lângă abilităţile sale din business, este un sincer promotor al valorilor culturale româneşti. Formula orchestrei - una inedită, în stil cafe-concert, în care muzica universală capătă nuanţe noi datorită muzicii populare româneşti sau invers, cântecul popular respirând cu aer latino sau european... De fapt, în acest mix muzical contează doar emoţia de final.

Extrem de popular în întreaga lume, genul muzical cafe-concert prinde contururi şi la Chişinău. Graţie muzicienilor profesionişti cu şcoală şi cu multă experienţă şi a dorinţei de afirmare, atât în sălile de concert de acasă, cât şi în cele de peste hotare. Stilul cafe-concert îmbină în sine măiestria instrumentelor populare cu vasta moştenire muzicală a lumii, extrem de variată şi emoţională. Orchestra „Creator Art” şi-a construit o relaţie privilegiată cu muzica, stabilindu-şi un repertoriu generos din muzica latino-americană, clasică, muzica de estradă şi, bineînţeles, populară. Se pare că preferatul orchestrei este nimeni altul decât germanul Johannes Brahms, iubit pentru celebrele sale concerte pentru pian şi vioară. Lista preferinţelor continuă cu lucrările compozitorilor Anatol Chiriac şi Petre Baranciuc. Muzica cântată de „creatori” nu-i altceva decât călătorii imaginare pe ritmuri exotice prin Cuba senzuală, Italia însorită, Ungaria debordantă...

Orchestra, condusă de Ruslan Maslo, are în componenţa sa 13 profesionişti de valoare. „La „Creator Art” i-am invitat pe unii dintre cei mai buni instrumentişti de la noi. Fiecare muzician are deja un nume în muzică, fără exagerare. Fiind o echipă, ne dorim să aducem publicului altfel de muzică”, spune dl Maslo. „Creator Art” colaborează cu doi aranjori profesionişti de muzică – Oleg Negruţă şi Eduard Albină, care au muncit la realizarea primului album demo al orchestrei.

Printre primele performanţe muzicale ale „Creator Art” se înscriu concertele de la Filarmonica Naţională şi Palatul Republicii şi înregistrările de la Televiziunea Naţională. Dar, ziua cea mare abia urmează – în câteva săptămâni, „Creator Art” va susţine primul său mare concert de la Palatul Naţional, unde vor avea o invitată specială – Paula Seling, cu care deja au „înregistrat” o mică colaborare în timpul ultimului ei spectacol de la Chişinău. De viitor ţine şi colaborarea Orchestrei „Creator Art” cu maestrul Eugen Doga.

Componenţa Orchestrei „Creator Art”

Igor Vitliuc, 36 de ani, ţambal. Are în spate o impresionantă carieră în orchestrele „Fluieraş”, „Lăutarii”, „Mugurel”. Una din piesele preferate, o romanţă, „Nu pleca, rămâi cu mine”.

Vasile Lupaşcu, 43 de ani, violă. A activat în orchestrele „Folclor” şi „Joc”. Este îndrăgostit de muzica populară, pe care acum o cântă într-o formulă nouă cu mare plăcere.

Anatol Paladi, 37 de ani, trompetă. Mulţi ani a activat în Orchestra Forţelor Armate. Pentru că şi-a dorit să comunice cu altfel de muzică decât cea militară, a acceptat fără ezitare să vină în „Creator Art”.

Veaceslav Palcă, 41 de ani, acordeon. Experienţă de invidiat -  orchestrele „Basarabia” şi „Joc”. Se bucură că are alături colegi profesionişti, care, fiecare în parte, reprezintă un instrumentist-solist de valoare.

Leonid Cucu, 37 de ani, naist. A lucrat mulţi ani în orchestra lui Vasile Iovu şi a evoluat în cele mai mari săli de concerte din Europa – cele din Berlin, Viena, Koln, Salzburg, Zurich şi Geneva.

Vladimir Bolocan, 32 de ani, chitară-bas. Vine din orchestra „Fluieraş”. A fost atras de formula netradiţională a orchestrei, în care muzica populară românească traversează graniţele şi devine una universală.

Viorel Petic, 32 de ani, vioară. A lucrat timp de zece ani în Orchestra „Lăutarii”. Atras de noul gen de muzică „cafe-concert”, se simte bine într-un colectiv tânăr şi entuziast.

Mihai Ciobanu, 25 de ani, vioară. Şi-a început cariera în Orchestra „Doina Armatei”. Încearcă să înveţe multe lucruri de la noul şi experimentatul său coleg de orchestră, dl Lupaşcu.

Adrian Bobulici, 28 de ani, vioară. Şi-a tocit arcuşul cinci ani la Orchestra „Mugurel”. Îi place muzica lui Johannes Brahms, pentru că este romantică, săltăreaţă şi aproape de fiecare.

Oleg Timuţa, 43 de ani, vioară. Pe lângă frumoasa sa carieră din Orchestra „Busuioc moldovenesc”, este cunoscut drept un foarte bun profesor de vioară. A călătorit mult în lume, rămânând fascinat de celebrele săli de concerte în care au cântat marii artişti ai vremii.

Oleg Vitliuc, 33 de ani, vioară. A venit în „Creator Art” să facă muzică frumoasă. Piesele preferate – „Barbu Lăutaru”, „Lume-lume”, „Balada lui Ciprian Porumbescu”.

Anatolie Nunu, 39 de ani, trompetă. Un instrumentist de rară clasă. Extraordinar şi extrem de elegant. A lucrat 18 ani în Orchestra „Folclor”. Oamenii care i-au marcat cariera au fost Pavel Usaci, Petre Neamţu şi prima sa profesoară de muzică, Pelagheia Lazer.

Vladimir Andrei, 26 de ani, clarinet. În ultimii ani a reuşit să cânte în mai multe orchestre de muzică populară. A fost atras de ideea de a cânta într-o orchestră în care muzica populară se combină cu cea universală şi-şi propune să persevereze în acest domeniu.

Ruslan Maslo, 31 de ani, conducătorul formaţiei. A venit direct de la Donduşeni ca să se ocupe de acest proiect, trecând prin experienţa conducerii a două orchestre din nordul ţării – „Făguraş” şi „Alboteanca”.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

-ofer carte cu texte ptr,cantece despre natura f.frumoase
verona.petrescu@yahoo.com   -  
30 Octombrie 2012, 15:30
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău