VIP Magazin
26 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Martie 2011, Nr. 83

Acest articol — mit sau realitate?

Comentează   |   Cuprins

De-i frig, de plouă, de bate vântul, la marginea satului Vadul-lui-Vodă, iar mai exact — în mijlocul bazei de odihnă „Odiseu” răsar doi copii miroase a Nescafe. Zeci de tineri din toate colţurile acestei ţări se dedau, simultan, coffee breakului. Un voios zumzet al socializării, schimbului de experienţă și al foșnetului de ecusoane însoţește întreaga ceremonie.

(Viorel POSMOTREL)

— Singur cu ce ești, cu migraţia?
— Nu, de data asta cu alegerile.
Dar voi? Cu SIDA?
— Nu, cu reformele în agricultură.

Proiect
Acest articol poate fi scris în două feluri. Primul fel presupune scrierea unui proiect și obţinerea unui grant. În etapa iniţială a proiectului, voi organiza o conferinţă de presă și voi anunţa lansarea proiectului. Voi coordona, după, un seminar, prin care voi povesti despre necesitatea scrierii acestui articol. Participanţii vor primi mape și tricouri cu inscripţia „Acest articol — realităţi și perspective”. Eu voi lua acasă biscuiţii rămași de la coffee break.

După asta voi convoca un grup de experţi pe care îi voi trimite în Azerbaijan pentru schimb de experienţă și care, la întoarcere, vor scrie texte pentru broșura-studiu „Acest articol — mit sau realitate?” Broșura va cuprinde păreri pro și contra, va reflecta experienţa altor state în domeniul acestui articol, va analiza importanţa impactului acestui articol. Și, evident, va conţine fotografii despre moldoveni cu chiloţii rupţi în cur de sărăcie, lipsiţi de acest articol.

Voi comanda un studiu sociologic. Rezultatele acestuia vor fi șocante — doar 18% din populaţie sunt conștiente de necesitatea scrierii acestui articol. Mai grav: 89% nici măcar n-au auzit de acest articol, iar 54% cred că romii și homosexualii sunt discriminaţi. În cadrul conferinţei de presă despre rezultatele studiului sociologic, voi anunţa demararea unei ample campanii de informare a populaţiei despre importanţa scrierii acestui articol.

Grupuri organizate de formatori se vor împrăștia, ca taracanii, prin raioanele republicii pentru a ţine traininguri de formare a experţilor. Proaspeţii experţi, răsăriţi din coasta formatorilor, se vor împrăștia prin sate, pentru a face seminare. „Sunt Vitalie, de la «voinic»! — Mă cheamă Aliona, de la «ambiţioasă»! — Îmi spune Ruslan și sunt «responsabil»” —, vor vui satele noastre în unison, absorbite de ice-breaking.
 
Digresiune lirică
Columb îi minuna pe americani cu clopoţei; peste cinci sute de ani americanii ne minunează cu activităţi de spargere a gheţii. Sunt Viorel, de la „VIP magazin”.

Continuarea proiectului
Între timp, vânturi puternice voi abate asupra capitalei — cu brainstorminguri. Voi avea grijă ca spoturile TV să fie pe înţelesul publicului-ţintă, al beneficiarului, ca mesajul să respecte scopurile și obiectivele proiectului. Iar sloganul să inducă sustenabilitate. Voi avea de ales. „Acest articol — implică-te!”, „Acest articol — nu fi indiferent!”, „Doar împreună vom scrie Acest articol!”. Toate-s bune. Doar că focus-grupul îl va alege pe cel mai bun: „Spre o dezvoltare durabilă a societăţii prin Acest articol!”. Reclamele vor curge gârlă din televizoare; voi insista ca logotipurile donatorilor să fie cât mai mari și să dureze cât mai mult (între noi fie vorba, de-ar fi voia mea, aș face spoturi video doar cu logotipuri și sloganuri).

Iar acum să mă scuzaţi — plec la o școală de iarnă, urmată de o stagiere, urmată de o masă rotundă, și de un seminar, și de un training — toate despre scrierea Acestui articol în contextul nediscriminării, al luptei cu gripa aviară și al dezvoltării sustenabile a Globului Pământesc. Fără mine nu s-or descurca.

Ne reauzim într-o lună, când, poate, voi scrie Acest articol. Poate. Pe viitor.
Молдова, видиш вииторул?

* Al doilea fel de scriere al acestui articol constă în luarea și scrierea acestuia.

(continuare în numărul care vine)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău