VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
9 mondenităţi ale lui 2005
Decembrie 2005, Nr. 20-21

9 mondenităţi ale lui 2005

Comentează   |   Cuprins

1. Lenuţa BURGHILĂ, cea care cântă doar pentru preşedinţi
După ce a cântat în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru Petru Lucinschi şi Jacques Chirac, Lenuţa Burghilă a înţeles că adevărata ei vocaţie este să evolueze în faţa unor şefi de state în pieţe. Iată de ce, după o pauză prelungită în cariera sa, la 27 august 2005, de Ziua Independenţei, interpreta a fost blagoslovită, în aceiaşi Piaţă a Marii Adunări Naţionale, de preşedintele Voronin, pentru desfăşurarea “Caravelei Culturii”, un vehicol destinat să readucă artiştii în satele ţării. Nu ştim cât de mult a însemnat “Caravela…” pentru oamenii muncii de la sate, dar vedem că vedetei prezidenţiale acţiunea i-a priit: ea revine, încet-încet, la dimensiunile de cândva ale celei care a fost Lenuţa Burghilă.

2. “MOLDSTAR”
Toate ţările din jurul nostru şi-au durat câte o fabrică de vedete (sau chiar câteva), numai noi nu am găsit mortar, constructori şi arhitecţi pentru aşa ceva. În sfârşit, s-a putut întâmpla şi în Moldova! Anul 2005 va intra în istorie ca unul în care lansarea vedetelor la noi a fost pusă pe bandă rulantă. Doar unul din cei opt finalişti a ieşit învingător, ceea ce însă nu i-a împiedicat pe toţi ceilalţi să aibă parte de un succes şi o  notorietate, la care multe vedete consacrate pot doar visa.

3. Andrei STRÂMBEANU, “terminatorul” postmoderniştilor
Deşi a cucerit o grămadă de premii de dramaturgie, Andrei Strâmbeanu are mai multe şanse să intre în istorie cu un articol apărut în anul care s-a încheiat, decât cu toate piesele pe care le-a scris. Unii oameni colecţionează fluturi, alţii, ca Andrei Porubin, adună cutii de chibrituri, iar Andrei Strâmbeanu colecţionează obscenităţi. În faimosul articol “Dar câtă putoare…”, apărut anul acesta în “Literatura şi Arta”, dl Strâmbeanu a adunat la un loc (aproape) toate obscenităţile din poezia şi proza basarabeană din ultimii ani, insinuând că anume la înjurături se rezumă ceea ce se cheamă postmodernism. Nu am avea nimic împotriva acestui hobby al lui Strâmbeanu, dacă foarte multe exemplare din colecţia lui nu ar fi nişte falsuri. În sens că ele nu se regăsesc la nici un postmodernist, fiind nişte produse ale lui Strâmbeanu însuşi.

4. Nicoleta ESINENCU, autoarea care a scandalizat un Minister, un Guvern şi un Parlament
Orice autor poate doar să viseze la publicitatea de care s-a bucurat în acest an tânăra şi talentata autoare de teatru Nicoleta Esinencu. După ce Ministrul Culturii din Republica Moldova a interzis titlul piesei ei “Fuck you, Eu.ro.pa!”, montată la Teatrul “Eugene Ionesco”, silind pentru prima dată un teatru din Moldova să scrie pe afişul unui spectacol “interzis minorilor”, a venit rândul Parlamentului României să se scandalizeze de  titlul cu bucluc. Numele compatrioatei noastre a fost vehiculat de la tribuna Parlamentului, dar şi în gura chipeşului prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu. Ăsta mai zic şi eu, succes!

5. “UNCHIUL VANIA” vs. “UNCHIUL VANIA”
Un caz unic în istoria teatrului din Republica Moldova, dacă nu şi în a celui mondial! Având în repertoriul său spectacolul “Unchiul Vania” de A.P. Cehov, Teatrul Naţional a renunţat la el pe motivul că unul din interpreţi (Petru Hadârcă) nu mai lucrează în teatru. În loc să înlocuiască actorul lipsă, teatrul a înlocuit întreg spectacolul cu un alt “Unchiul Vania” al Companiei nou înfiinţate “Teatru Plus”. În semn de protest, în momentul delicat în care interpreţii celui de-al doilea “Unchiul Vania” culegeau aplauzele publicului, în scenă a apărut cealaltă distribuţie pentru a-şi reclama propria porţie de aplauze.

6. LIDIA BEJENARU, mascota “Eurovision”
Visul de aur al comunismului – “cultura – în mase” – s-a realizat strălucit în plin capitalism moldovenesc. Niciodată o fiică din popor, cum este doamna Lidia Bejenaru, nu a fost mai aproape de ceea ce este mai nou şi mai modern în arta muzicală. Ea a devenit un fel de mascotă nu doar a “Zdubilor”, ci a “Eurovision”-ului, în general, dat fiind faptul că spectacolul dedicat jubileului de 50 de ani al concursului, desfăşurat la Copenhaga, a debutat cu o bunică bătând tobele, chiar dacă aceasta nu era moldoveanca Lidia Bejenaru, ci o bunică daneză.

7. NATALIA CHEPTENE, femeia care îţi taie respiraţia
Fiecare din vedetele care a avut parte de un pictorial în “VIP-magazin” s-a ambiţionat să-şi întreacă predecesoarele în materie de porţiuni dezgolite. Cea care a încheiat şirul a fost Natalia Cheptene, ea mergând atât de departe, încât deocamdată este greu de crezut că hotarul la care a ajuns mai poate fi depăşit de altcineva. Dar mai ştii?… În orice caz, ceea ce ne-a fost dat să vedem în pictorialul cu vedeta PRO TV, adică un corp în care graţia liniilor se îmbină cu rotunjimea tulburătoare a formelor, cu frumuseţea provocatoare a unui chip angelic şi cu… dar mă opresc aici pentru că  îmi taie respiraţia.

8. DUMITRU CRUDU, cel mai montat autor basarabean
Anul 2005 a început pentru Dumitru Crudu cu o premieră la Teatrul “Satiricus”, a continuat cu o altă premieră la Televiziunea Română şi s-a încheiat cu a treia la Teatrul “Eugene Ionesco”. Există destule motive să credem că anul 2006 îl va repeta pe 2005, deoarece în primele luni ale anului “Satiricus” va monta o altă piesă a “falsului Dimitrie”. După numărul de lucrări montate, nici un alt autor basarabean nu-i poate face concurenţă lui Crudu. Poate doar Andrei Strâmbeanu.

9. TIHMAN-JEREGHI, un cuplu de milioane
Cinematografia moldavă stă să moară de vreo cincispezece ani. Faptul că în 2005 nu şi-a dat duhul se datorează unui berar bogat şi luminat, Iacov Tihman, omul care pe lângă multiplele lui talente – de pictor, scriitor şi actor – şi l-a descoperit şi pe acela de producător de film. Suntem plini de nerăbdare să vedem “Miracolul iubirii”, filmul regizat de Valeriu Jereghi după o nuvelă a lui Tihman, având în distribuţie actori din şase ţări.  

Constantin Cheianu

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău