VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
9 salturi în lumea banilor 2005
Decembrie 2005, Nr. 20-21

9 salturi în lumea banilor 2005

Comentează   |   Cuprins

Este greu să faci ierarhizări, atunci când e vorba de un top anual. Care ar fi criteriile? Cum să apreciezi incomparabilul? Unii au avut pe parcursul anului o ascensiune fulminantă în carieră şi au devenit mult mai puternici şi influenţi. Alţii şi-au dezvoltat afacerile, investind milioane sau au uimit lumea prin produse ce s-au bucurat de succes la cele mai prestigioase concursuri internaţionale. Sau au fost introduşi în Guinness Book. TOP-9 este o fotografie a momentului, care a fost dificil de alcătuit, pentru că există zeci de exemple de succes. Selecţia ne aparţine, ceea ce am dori să menţionăm însă este că aceste personalităţi au figurat şi în alte topuri sau au fost desemnaţi printre cei mai buni oameni de afaceri.

1. Ion Sturza, directorul general al Companiei Rompetrol Moldova
În aprilie 2005 este numit în poziţia de vicepreşedinte Dezvoltare Rompetrol pentru Rusia şi Comunitatea Statelor Independente. Administrează o afacere a cărei valoare este comparabilă cu bugetul de stat al Republicii Moldova. La început de decembrie a dat lovitura pe altă piaţă, la Călăraşi a fost dată în exploatare o fabrică modernă de producere a ţevilor de polietilenă de înaltă densitate, un proiect comun al companiilor Palplast Sibiu (România), Rompetrol Moldova şi Instacon din Călăraşi în care au fost investite 2 milioane de euro.

2. Leonid Chilovatîi,  directorul firmei „Leutis”
Este părintele celui mai mare centru comercial din Moldova „Jumbo”, cu o suprafaţă de 35 mii metri pătraţi. A fost deschis oficial la 15 martie 2005. Centrul are mari spaţii comerciale în care îşi vând mărfurile  peste 430 firme, dar şi cafenele, restaurante, baruri, săli de biliard, cazino. “Mândria noastră este podul peste bulevardul Decebal, ce uneşte strada cu primele două nivele ale centrului, destinate pentru parcări auto”, spune Leonid Chilovatîi. Pentru construcţia podului au fost făcute investiţii în sumă de aproape 1 milion de dolari, iar costul total al proiectului este de 6 milioane de dolari.

3. Nicolae Ciornîi, vicepreşedintele Companiei „Lukoil”
În aprilie 2005  reprezentantul preşedintelui gigantului rus „Lukoil” în Moldova, România şi Ungaria a fost numit în funcţia de vicepreşedinte al uneia dintre cele mai mari companii petroliere din lume. Are avion de serviciu „la scară” şi o influenţă enormă. Doctorul în economie Nicolae Ciornîi a ajuns aproape de vârful piramidei după o carieră fulminantă într-o perioadă-fulger, de doar şase ani. Este poate singurul om de afaceri din  Republica Moldova care a reuşit o asemenea performanţă într-un timp atât de scurt.  

4. Igor Aleinov, preşedintele Consiliului de directori  al „AS Petrol”
În noiembrie 2005 „AS Petrol” a exportat 300 tone de păcură şi 100 tone de ulei hidraulic în Bulgaria. A fost primul export de petrol moldovenesc din istoria ţării. Alte 1,5 mii tone de păcură au fost livrate pe piaţa internă. “Cererea de păcură pe piaţa internă este mică, astfel că putem să asigurăm sută la sută din necesităţi”, spune Igor Aleinov. În iulie 2005, printr-o investiţie de 40 milioane de lei, „AS Petrol” a deschis o mică rafinărie, care va procesa ţiţeiul extras din zăcămintele de la Văleni (Cahul).

5. Zinaida Grecianîi, prim-viceprim-ministru
În octombrie 2005 a fost numită în poziţia de vicepremier. Avansarea ei este condiţionată de intenţia Moldovei de a îmbunătăţi relaţiile cu Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, „cu care nu am avut relaţii prea bune în ultimul timp”, precum şi pentru consolidarea blocului financiar-economic, a spus preşedintele Vladimir Voronin. Este prima femeie în această funcţie din ultimii douăzeci de ani. În scurt timp, după preluarea funcţiei, a declarat că Guvernul nu mai doreşte ca FMI să controleze toate chiţibuşurile şi toate vagoanele, aluzie la inspecţia înainte de expediţie, ci va negocia un program ce nu ar include politici microeconomice.

6. Alexandru Munteanu,directorul pentru Moldova al Fondului american de investiţii Western NIS Enterprise şi vicepreşedinte al Horizon Capital
Fondul Western NIS Enterprise a împlinit în 2005 zece ani de activitate. Ascensiunea, care nu a fost deloc uşoară, i se datorează în mare măsură lui Alexandru Munteanu. Inteligent, hotărât şi disciplinat, cu masterat în afaceri la una din cele mai prestigioase universităţi americane (Columbia),  construieşte afacerile cu mare atenţie. În octombrie 2005 WNISEF a preluat contra 10 milioane de dolari 100% din acţiunile Natur Bravo, cea mai mare companie de prelucrare a fructelor şi legumelor din Republica Moldova. În august, cu ocazia aniversării Fondului, s-a anunţat despre fondarea unei noi companii independente de administrare a capitalurilor, Horizon Capital, care va activa în Moldova şi Ucraina.

7. Mihai Măciucă, directorul Combinatului de vinuri din Mileştii Mici
În toamna anului 2005 combinatul de vinuri din Mileştii Mici a fost inclus în Guinness Book la categoria “deţinătorul celei mai mari colecţii de vinuri de calitate îmbuteliate din lume”.  „Ne putem considera, pe bună dreptate,  printre cei mai renumiţi producători de vinuri din lume”, spune managerul companiei, Mihai Măciucă. Fabrica dispune de o colecţie ce numără peste 1,5 milioane de sticle de până la o sută mărci de vinuri. Certificatul cu numărul 106439 confirmă că într-adevăr colecţia a fost inclusă în Cartea Recordurilor. În 2005 compania a mai obţinut certificatul de calitate ISO 9001, statutul de patrimoniu naţional şi a înfiinţat primele plantaţii de viţă de vie proprii.

8. Serghei Boreţ, directorul general al Companiei Acorex Wine Holding
Anul 2005 a fost la fel de rodnic pentru  Acorex Wine Holding. A continuat să culeagă medalii la concursuri internaţionale din Franţa,  Federaţia Rusă, Marea Britanie, Belgia (o premieră pentru Republica Moldova), iar zece produse cu marca Acorex au fost incluse printre cele mai bune 100 vinuri din Moldova în 2005. Compania administrată cu abilitate de Serghei Boreţ a fost autorul şi altei noutăţi absolute la noi  -  vinurile fără alcool. În aprilie a început exportul de vinuri bag in box (ambalate în cutii de trei litri).

9. Alexandru Pincevschi, preşedintele holdingului Elita-5
În 2005 a continuat să-şi dezvolte cu pregnanţă afacerile. La sfârşitul lunii ianuarie a fost inaugurat la Chişinău Centrul “Baby Hall”, cu o investiţie de peste 3  milioane de dolari efectuate de holdingul Elita-5.  Un loc de vis al copiilor, cu săli de comerţ, distracţii, cafenele, aparate de joc, cabinete de prestări servicii (frizerii, cabinete medicale). “Grand Hall” şi “Baby Hall” sunt  vizitate zilnic de circa 10 mii persoane. În iulie a fost deschis Centrul de accesorii Auto Leader,  în care Elita-5 şi compania Romir au investit 1 milion de dolari SUA.

Vlad BERCU

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău