VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
7 episoade ale anului politic 2005
Decembrie 2005, Nr. 20-21

7 episoade ale anului politic 2005

Comentează   |   Cuprins

Dacă e să caracterizăm anul politic 2005 pentru Republica Moldova în câteva cuvinte, primordiale ar fi “alegerile”, “Europa” şi “Rusia”. Anul a debutat cu o furtunoasă campanie electorală în Parlament. Ca urmare a scrutinului din 6 martie, Partidul Comuniştilor şi-a păstrat majoritatea în organul legislativ, chiar dacă mai şubredă faţă de cel precedent. Numărul deputaţilor comunişti a scăzut de la 71 la 56, iar pentru realegerea lui Vladimir Voronin pentru al doilea mandat de preşedinte erau necesare 61 de voturi.

1. Voronin a ajuns la un acord cu o parte a opoziţiei, căreia i-a promis să accelereze pe vectorul pro-european al politicii sale. La 4 aprilie, pentru realegerea lui au votat fracţiunile lui Iurie Roşca, Dumitru Diacov şi Oleg Serebrian. La cârma Parlamentului s-a văzut înscăunat Marian Lupu – un politician tânăr cu viziuni moderne, pro-europene. Deputaţii, chiar la prima şedinţă a noului Legislativ, au adoptat unanim o declaraţie în care sunt expuse tendinţele europene ale ţării. Iurie Roşca s-a văzut în fotoliul de vice-speacker, iar şefia Guvernului a fost păstrată de Vasile Tarlev, “verificat” anterior tot la guvernare. În context, opoziţia “distructivă”, în persoana lui Serafim Urechean, Veaceslav Untilă şi Dumitru Braghiş, a rămas, astfel, în inferioritate.

2. Primăvara, la lucrările summit-ul GUAM de la Chişinău şi-au făcut apariţia preşedinţii Ucrainei (Viktor Iuşcenko),
Georgiei (Mihail Saakaşvili), Azerbaidjanului (Ilham Aliev), României (Traian Băsescu), Lituaniei (Valdas Adamkus). La acea întrunire, Viktor Iuşcenko a făcut public un nou plan al soluţionării problemei transnistrene prin prisma democratizării regiunii, iar  Parlamentul a adoptat o lege proprie ce vizează acest subiect.

3. Parlamentul a adoptat noul regulament privind constituirea Consiliului Superior al Magistraturii. Conform acestuia, majoritatea membrilor CSM sunt aleşi la adunarea generală a judecătorilor. Valeria Şterbeţ a fost de două ori realeasă în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii: mai întâi de către Parlament, iar peste două luni, de către noua componenţă a CSM. Sistemul judecătoresc s-a confruntat cu dosare sonore, cum ar fi cazul funcţionarilor primăriei care au făcut parte din echipa lui Serafim Urechean, a ex-ministrului Apărării, Valeriu Pasat sau a primarului de Ciadîr-Lunga, Mihail Formuzal.

4. Vara, la Chişinău s-a desfăşurat primul tur al alegerilor noului primar al capitalei, nevalidat, însă, din cauza absenteismului electoral, la fel ca şi celelalte trei încercări ulterioare. Nici unul dintre candidaţi nu a reuşit să cucerească simpatia chişinăuienilor pentru a se vedea la cârma primăriei, indiferent dacă este vorba de Zinaida Grecianîi, Vasile Ursu, Dorin Chirtoacă sau Eduard Muşuc.

5. Pe parcursul întregului an, autorităţile de la Chişinău au făcut declaraţii privind priorităţile integrării europene, în pofida semnalelor negative clare ale europenilor vizavi de ideea lărgirii Uniunii Europene, manifestate în timpul referendumurilor privind Constituţia Europeană din Olanda şi Franţa. Noua “icoană” a puterii este Planul de acţiuni Moldova-UE. În contextul lui au avut loc evenimente importante cum ar fi inaugurarea reprezentanţei Uniunii Europene la Chişinău, iar la sfârşitul anului şi-a început activitatea misiunea UE de monitorizare a graniţei moldo-ucrainene.

6.  Anul acesta a fost important pentru Mitropolitul Moldovei, Vladimir: la invitaţia sa, ţara noastră a fost vizitată de Patriarhul Moscovei Alexii II, în timpul vizitei acestuia fiind hirotonit Arhimandritul Petru (Musteaţă), stareţul Mănăstirii Hâncu, în treapta arhierească ca Episcop de Nisporeni şi Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi întregii Moldove.

7. Anul 2005 a fost marcat de înrăutăţirea relaţiilor autorităţilor de la Chişinău cu Federaţia Rusă.
La summit-ul de la Ljubliana, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Stratan, solicită, a câta oară, retragerea trupelor ruse din Transnistria. Răspunsul Moscovei este direct condiţionat de soluţionarea politică a conflictului în jurul regiunii separatiste, ceea ce înseamnă, de fapt, recunoaşterea regimului de la Tiraspol. La Tiraspol au avut loc alegeri în organul legislativ local, pe care nu le recunoaşte, însă, nimeni. Consilierul prezidenţial Marc Tkaciuk a criticat vehement poziţia Kremlinului, Rusia introduce restricţii drastice privind importul produselor din Moldova, iar concernul rus “Gazprom” insistă asupra dublării taxelor la gazele importate, începând cu 2006.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău