VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
7 Oameni şi motoare
August 2013, Nr. 110

7 Oameni şi motoare

Comentează   |   Cuprins

Toţi dintre ei au caractere şi meserii diferite, iar istoria vieţii şi-au scris-o strict individual. Un singur lucru îi uneşte – pasiunea pentru maşini şi motoare. Motoare puternice, mai exact, care găzduiesc mulţi cai sub capotă şi care „urlă” când pedala acceleraţiei este apăsată tot mai aproape de podea. Ei trăiesc în vieţi paralele împreună cu „odraslele” lor, le dădăcesc, le îngrijesc şi le îmbunătăţesc condiţiile tehnice, făcându-le speciale. Oameni din afaceri, sport, artă, media vorbesc cu drag despre bolizii cu care se mândresc şi defilează. Maşinile sunt şi ele diferite, la fel ca şi proprietarii lor, una mai puternică, alta mai elegantă sau mai incisivă, pregătite pentru curse şi tunate sau automobile de serie…

Toate însă sunt cu personalitate. La fel ca şi berea pe care şoferii o savurează categoric după ce opresc motoarele. Iar berea „Bavaria” (distribuitor exclusiv „Efes Vitanta Moldova Brewery”) se încadrează perfect în ecuaţia bărbaţilor cu personalitate şi a motoarelor cu sute de cai-putere. Sau chiar şi mii…

01. Andrei Tabuica. Auto expertul şi „pitbullul” său
Preşedintele Asociaţiei Presei Auto din Moldova şi prezentatorul emisiunii „AutoExpert” de la „PRO TV Chişinău” şi-a manifestat pasiunea pentru maşini încă de la o vârstă fragedă, când improviza sunetul motorului jucându-se cu nişte cutii de chibrituri. Şi-a realizat visul din copilărie în 2002, când a iniţiat propria revistă de specialitate, transformând pasiunea în afacere. Şi-a dorit această maşină de îndată ce o văzuse prima dată încă la evenimentul de lansare a modelului la Barcelona, au durat vreo patru luni de drumuri bătute la salonul Porsche până când visul său a devenit realitate. Este nebun după sunetul motorului, unic la aceste maşini, iar bolidul şi-l asociază cu un pitbull rău, dar bun.

02. Igor Vrabie. Stăpânul „Godzillei”
Activează în construcţie, reţelele inginereşti fiind domeniul său de profil, dar nu şi-a închipuit niciodată cum poate trăi fără sport. După ce o fractură de ligamente i-a întrerupt cariera de handbalist, a ales să facă automobilism. Cu „Nissan Skyline”, zisă şi „Godzilla”, a participat şi a înregistrat destule succese la competiţii naţionale şi internaţionale. Şi-a dorit-o mult şi a plecat la Kiev cu banii pregătiţi imediat ce a aflat că cineva doreşte s-o vândă. I-a schimbat turbina la motor, cuzineţii, biela-manivela, supapele, a pus alt colector de evacuare şi colector de admisie etc… „Godzilla” a fost şi motivul pentru care Igor şi-a deschis un service auto, ca să nu lase banii pentru deservirea tehnică în alte părţi şi să nu plece des la Kiev.

03. Denis Şurganov. Pantera neagră
Are grijă nu doar de afacerile sale şi de corpul său pe care îl menţine într-o formă de invidiat. Mai are timp şi pentru maşinile sale: în special, pentru bijuteria de BMW în care a investit mult timp, suflet şi, nu în ultimul rând, bani. Cu ea participat şi a câştigat numeroase curse de drag racing atât în ţara noastră, cât şi peste hotare. De o culoare neagră mată bestială, maşina „donor” a fost îmbunătăţită considerabil la toate capitolele pentru a obţine performanţele scontate, materializate în cupele care stau la loc de cinste în oficiul pilotului. S-a umblat serios şi la motor pentru a scoate din el tocmai 900 de cai… Denis are o simpatie aparte pentru BMW, prin oraş se plimbă cu un elegant X6, Bavaria fiind o noţiune dragă sufletului său. Îi place și berea „Bavaria”, chiar dacă este un sportiv desăvârşit.

04. Igor Grabovşciuc. Fiara cu chip angelic
Directorul agenţiei de turism „Миллион Друзей” a făcut o pasiune pentru motoare de când a apărut în viaţa lui prezentatoarea TV Elena Potorac. Ea l-a făcut să privească maşinile mai mult decât ca pe nişte simple unităţi de transport. Mai improvizează întreceri în familie între semafoare, reuşind să-şi streseze viitoarea soţie ajungând acasă înaintea BMW-ului ei. A şi fost convins de Elena să procure anume această maşină, chiar dacă el este înnebunit după SUV-uri. Pe urmă i-a mulţumit, fiind cucerit de motorul puternic (5 litri) şi designul fin al acesteia – o fiară cu chip de înger. Nu ştie cu ce poate fi comparată o bere, dar după o zi toridă şi o întrecere cu iubita, ce poate fi mai plăcut decât o halbă de bere, una dintre cele mai răcoritoare şi benefice băuturi pe timp de vară? Dar insistă totuşi: în niciun caz nu trebuie  utilizată „reţeta” bere+volan!

05. Vadic Jantîc. Mic, dar voinic
Fotograful Vadim Jantîc reuşeşte să facă faţă nu doar fetelor frumoase şi personalităţilor pe care le fotografiază cu o frecvenţă de invidiat – unul dintre fotografii în vogă de la Chişinău îi acordă o atenţie deosebită automobilului din care şi-a făcut o adevărată pasiune. Datorită eforturilor lui Vadim, acum „maşina poporului” poate fi lejer rebotezată „fulger”. Tunată şi îmbunătăţită simţitor la toate compartimentele, inclusiv la motor, Golful lui Vadim se poate mândri cu titulatura de unic în Chişinău, judecând după parametrii şi potenţialul său. Iar după ce fotograful-automobilist îşi aleargă micul prieten pe străzile capitalei, obosit de numeroasele şedinţe foto, în joc intră frigiderul care îşi deschide larg uşile plin cu bere. Ah, da. Cu bere „Bavaria”.

06. Tom. Campionii distanţelor lungi
Un adevărat pasionat al motoarelor, omul de afaceri cunoscut de toată lumea cu numele Tom apelează la maşina sa de teren doar în scopuri „de serviciu” – pentru altfel de „misiuni” există alte trei automobile şi o motocicletă. Dacă e de alergat pe traseul Chişinău – Murmansk – Vladivostok – Chişinău, poftim! 35.000 de kilometri într-o lună şi jumătate fără a opri motorul este chiar o performanţă a pilotului care ne duce faima ţării, recunoscut pentru cursele lungi în care este antrenat. A ajuns şi la Baikonur, dar nu pentru a zbura în cosmos – a explorat cu gigantul său stepele kazahe, pe lângă multe alte „teritorii” în care drumul este o noţiune relativă.

07. Maxim Besedin. Pretenţioasă şi sofisticată
I-au plăcut maşinile de mic, pe care le şi modela. Maşinile sport, firesc, motiv din care primul automobil procurat a fost unul cu calităţi respective. Cu vârsta, pasiunea lui pentru automobile s-a intensificat şi s-a materializat în cursele de slalom auto la care Maxim participă de vreo zece ani încoace cu această maşină de marcă unică în oraş. Anul trecut au învins împreună în campionatul Moldovei de specialitate, au mai fost şi alte performanţe, Maxim apelând la ea exclusiv în scop competiţional – pentru restul există maşina soţiei sale. Atunci când se întâmplă să fie cu maşina sa în oraş, are grijă să fie atent – este foarte gingaşă şi iute, concomitent. Pretenţioasă şi sofisticată, mai ceva ca o femeie, i-a făcut câteva probleme în primele zile de „comunicare”, dar Maxim i-a obţinut încrederea şi acum fac pereche bună la competiţii.

(Idee şi text: Marcel Toma. Foto: www.jantic.md)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău