VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
5 (cinci)
Martie 2010, Nr. 71

5 (cinci)

Comentează   |   Cuprins

de Viorel Posmotrel

Ultima săptămână de iarnă avea să-l surprindă pe Reporterul Nostru în cinci capitale europene diferite, dacă socotim escala de la Viena. O socotim. Cinci, carevasăzică.


Acestea sunt: Viena, Stockholm, Helsinki, Kiev şi Chişinău. Ar fi frumos să vorbim aici despre arhitectură, sau despre meniurile restaurantelor, sau despre reducerile la юoale — cum îi şade bine unei reviste de la capitală. Şi despre sushi. Dar nu va fi să fie. Pentru că toată săptămâna, gândurile zburau într-o singură direcюie. Spre Dorin Chirtoacă.

Stockholm
La Stockholm am privit televizorul. Alegerea nu era mare. Pentru că nu erau decât 12 canale ale postului public de televiziune „SVT”. În una din seri, toate dădeau sport de la Vancouver. Într-o alta — finala naюională de Eurovision. Ah, şi ce Eurovision! De-ar fi să-l privească moldovenii! În timp ce jumătate de юară s-ar zvârcoli în căutări („unde-ai pus, fa, valerianca ceea?”), cealaltă şi-ar face cruce în ritm de hostropăю. Şi deşi patrioюii locali ar fi trebuit să strige că întreg concursul este o farsă organizată migălos de serviciile secrete norvegiene, iar vreun Gorgoz local să vorbească în interviuri despre falsificarea televotingului, asta nu s-a întâmplat. Suedezii priveau calm concursul, mai zâmbeau (pe cât le permitea temperamentul) şi erau calmi în privinюa imaginii юării. Imaginea юării se făcea, în acele clipe, la Vancouver, pe pârtiile de schi şi patinoare.

Helsinki
Finlandezii au două limbi de stat. Aşa s-a întâmplat, istoriceşte. Şi tuturor le e totuna. Mare treabă — toponimele sunt dublate în suedeză! Şi pe Mika, şi pe Aki, îi doare în acelaşi loc. Ei nu dau foc manualelor de suedeză, nu cer demontarea monumentului юarului rus Alexandru al II-lea înfipt fix în mijlocul capitalei. Pentru că hârtia pe care este tipărită revista pe care o юineюi în mâini, este finlandeză. Telefoanele voastre sunt finlandeze. Mika şi Aki sunt mulюumiюi. Şi le place de „Lordi”. Care „i-a făcut de ruşine” în faюa întregii Moldove.

Viena
Austriecii trec neobservaюi prin eurovisioane. În aeroport răsună valsuri vieneze şi asta este suficient ca nimeni să nu complexeze că n-a auzit niciodată „...and twelve points go to Austria!”

Kiev
Nu despre cum au găzduit Eurovisionul vom vorbi aici. Ci despre cum poюi face o bijuterie de oraş aici şi acum. Abia de data asta am descoperit un cartier în Podol, cam paralel cu Andreevskii Spusk, ştiюi voi. Acest cartier a fost ridicat în ultimii câюiva ani, cartier executat într-un admirabil stil de început de secol 19. În câюiva ani, când caldarâmul va fi ros de zeci de mii de tălpi şi tocuri, când pereюii clădirilor vor fi spălate de zăpezi şi ploi, Kievul se va alege cu un centru istoric, istoria căruia a început în secolul nostru.

Chişinău
La coborârea din avion, vântul bătea taman din direcюia corespunzătoare, da. Prima impresie despre oraş rămâne neschimbată chiar şi în centrul acestuia. Concentrarea de tarabe ne aduce aminte de reportajele despre Bangladesh sau Pakistan. În tarabe găseşti de toate. Pentru că moldovenii sunt comozi. Dacă vrei chiloюi proaspeюi la 12 noaptea — pofteşte chiloюi! „Avem de toate”, chiar sub nasul tău. Vrei să cobori din microbuz în mijloc de intersecюie? Nicio problemă. Că doar i-am plătit şefului trei lei, sunt semizeu. Şi mă mai şi pricep la cultură şi valori.

Cât pe ce să uităm de primar, la care ne gândeam, săptămâna trecută, non-stop, ca budka de la colю. Primarul nostru este tânăr, inteligent, fetele spun că e şi frumos. Este băiat de treabă. „Băiat de treabă” însă nu este profesie. Băiatul de treabă ar trebui să se gândească serios la starea capitalei noastre. Un bun început ar fi căutarea de imagini pe Google. „European capital city”. Pentru inspiraюie. Spor la treabă, domnule primar.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

am citit articolul d-voastra si mi-a placut mult punctul de observatzie si diferentzele facute intre orase,dar avem nevoie de mult timp sa traim intr-un oras din europa centrala, ca pe urma sa ne intoarcem la noi la Chisinau si sa intzelegi cit sunt de caraghioase tendintzele poporului nostru, trebuie sa fim mai simpli si sa nu facem chik din chestii care n-au valoare aici ,si prin revistele moldovenesti aratatzi fetele adevarate a moldovenilor nu le punetzi in panorame luxoase cum sa fie ca totzi traiesc asa,mai aratatzi si fetzele acelora care muncesc in strainatate si contribuie la PIB RM........succesul unora trebuie de aratat pentru a stimula motivatia pentru cititori,fiinka in sine cititori sunt indivizi care formeaza societate,care la rindul lor este orasul,si orasele formeaza o tara,care nustiu de ce tot timpul vrea sa faca ca cineva,sa fie ca amerikanii,ca englejii,ca italienii....si de ce nu suntem noi moldovenii asa cum suntem.
larisa   -  
06 Aprilie 2010, 13:51
Sus ↑
Cred,că primarul trebuie susţinut şi totul va fi bine.Curaj!!
Ana   -  
12 Iunie 2010, 15:05
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău