VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
20 nume noi în muzica moldovenească
Aprilie 2006, Nr. 24

20 nume noi în muzica moldovenească

Comentează   |   Cuprins

Cine sunt tinerii care suflă în ceafa corifeilor scenei moldoveneşti? Sunt în stare să ne cucerească inimile? Să-şi vândă discurile? Să ne scoată din casă pentru un concert? Sunt ei „idolii” în muzica originală de astăzi? Vă prezentăm (în ordine alfabetică) numele celor 20 de interpreţi şi formaţii care pretind că fac muzică şi că muzica este viaţa lor.

BUENOS
Valeriu Croitoru (ex „Virtual”), Sorin Stratu (proiectul Moldstar), Mihai Vieru (proiectul Muz TV „7 pod solnţem”)
Anul lansării: 2006
Vârstă: Valeriu 21 de ani, Sorin 20 ani, Mihai 19 ani
Piesă: „Eva”
Stil: pop house

Trioul apărut recent a stârnit mai întâi curiozitate vizavi de combinaţia propriu-zisă a membrilor - o mixare curioasă dintre caractere şi capacităţile fiecăruia de a cânta. Apoi faţă de ceea ce-şi propun să facă – muzică de club. Se consideră cool şi fashion şi arată bine pe sticlă. Au început să placă. Unora mai mult pentru Sorin Stratu, care aduce cu Ricky Martin cu ochi albaştri (care ar putea reveni oricând la un proiect rock solo pe care să-l managementeze ceilalţi doi, Valeriu şi Mihai). Se vor trupa cea mai tare a cluburilor din Chişinău, chiar dacă au la activ o singură piesă, „Eva”, lucrată, după cum cere moda, de DJ Costin de la Bucureşti. În cazul lor, viitorul poate fi şi generos, dar şi unul “scurt”.

Tatiana CERGĂ
solistă „Studio One”

Anul lansării: 1998
Vârstă: 22 de ani
Piese: 3, cunoscute: „Aripi”, „Fără tine”
Stil: pop, disco

Ochii ei expresivi, migdalaţi din videoclipul „Cheamă-mă, atinge-mă” au făcut înconjurul României. După o carieră solo (premiul special al festivalurilor „Două inimi gemene” (2004) şi „Maluri de Prut” (2001) a surprins prin decizia sa de a deveni membră „Studio One” (un proiect muzical creat de DJ Tiganash în exclusivitate pentru România). A dat prospeţime vechilor piese „Dublu Sens”. Este talentată şi frumoasă. Se vede că apreciază originalitatea şi ţine foarte mult la numele său. Piesa „Soarele şi dimineaţa” pe care a interpretat-o pentru preselecţia moldovenească a „Eurovision”-ului are toate şansele să devină un hit al verii. Ştie să aleagă apele şi este capabilă de noi surprize muzicale.

SERJ COSTON
Anul lansării: 2005
Vârstă: 18 ani
Piese: 2, cunoscută: „Două cuvinte”
Stil: pop-dance

A preferat din start să-şi ia un pseudonim. Însă indiferent sub ce nume s-ar ascunde, pentru armata lui de admiratoare va rămâne Sergiu Cojocaru, băiatul de la „Moldstar”. Are un zâmbet ştrengar şi tare dulce, încât instantaneu a atras auditorii după sine. Şi-a dorit din tot sufletul să intre în posesia marelui premiu „Moldstar”. După concurs, nu a lăsat mâinile în jos, înscriindu-se la conservator şi înregistrând două piese noi. A părut oarecum stingherit în proiectul Alexa&Moldstar. Mai are de crescut şi în căutările lui aminteşte de Dan Bălan la începuturi. E conştient că nu are banii lui Dan, dar ambiţie – cu siguranţă.

CRISTY
Anul lansării: 2003
Vârstă: 20 de ani
Piese: 7, cunoscute: „Lacrimi”, „Caut mereu”
Album: „Sărută-mă pentru ultima oară” (2005)
Stil: r&b

Nu are nici un fel de studii muzicale, însă la ora actuală are lansat un album cu 9 piese „Sărută-mă pentru ultima oară”. Este student la Facultatea de Relaţii Internaţionale (ASEM). A produs un adevărat boom cu „Sunt Cristy, baby, şi conduc aici...”. Brunetul cu părul cârlionţat nu a plătit şpagă nimănui pentru a fi promovat. Numele lui adevărat este Ruslan Ursu (nu e rudă Adrian Ursu), dar parcă e frate cu Craig David. E manierat şi delicat. S-a însurat la 19 ani. A fost dansator de marcă – ansamblul „Codreanca” şi ansamblul de dans popular-profesionist „Mărţişor”. Îşi face planuri măreţe în muzică.

Sergiu CUZENCOV
Anul lansării: 2005
Vârstă: 24 de ani
Piese: 2, cunoscută: „Made in Moldova”
Stil: pop

Steaua lui s-a aprins pe bolta muzicală graţie proiectului „Moldstar”. Posedă o voce uimitoare. A debutat la preselecţia din anul trecut pentru „Eurovision”. S-a clasat atunci printre ultimele locuri – se prea poate că stilul lui academic nu a coincis cu stilul „eurovijn”. Deocamdată, se pare că este în căutarea propriului stil de interpretare. Recunoaşte că a învăţat multe de la cunoscutul Tom Johnes. La aproape 2 metri ai lui, îi vine greu să-şi aleagă ţinuta. E mult mai sexy cu blugii rupţi şi părul strâns decât în mantia de haiduc. Îi va trebui ceva timp ca să-şi revină după decepţia (cea de-a doua) care se numeşte „Eurovision”.

E-GOR
Anul lansării: 2005
Vârstă: 22 de ani
Piese: 5, cunoscute: „Fluieraş de soc”,  „Nu pleca”
Stil: pop dance

Se vrea un artist cu diplomă, de aceea învaţă şi cântă în egală măsură. A debutat la 21 ani şi riscă să devină popular, din moment ce-şi tratează pasiunea cu atâta seriozitate. Ar fi putut lua lecţii şi de la Gabriel Dorobanţu, un romantic incurabil şi un expert al genului, nu numai de la Facultatea de Canto de Estradă de la Conservator. Colaborează cu Sandu Gorgos, Anişoara Iacub, Vitalie Rusu. Pe lângă apariţiile sale în concertele mari, îl puteţi asculta aproape în fiecare seară la „Mondial”.

ESCAPE
Anul lansării: 2003
Vârstă: Adrian şi Sergiu I. - 23 de ani, Pavel 22 de ani, Sergiu C. - 19 ani, Reddy – 23 de ani
Piese: 8, cunoscută: „Zi sau noapte”
Stil: pop

S-au lansat acum trei ani, cu piesa „Toată lumea”. Şi-au dorit să spargă tiparele şi l-au cooptat pe tânărul de culoare Reddy. Pop-ul pe care-l abordează e semnat de Octavian Coteţ, DJ Tiganash, Adrian Ursu. Le place să dea interviuri şi se consideră o formaţie de succes (cu multe fiţe de vedete). În spatele formaţiei se află o prosperă doamnă de afaceri, Valentina Cibotaru, care este producător exclusiv al formaţiei. Deşi au ceva ani de la lansare, au foarte puţine concerte prin republică şi acestea în combinaţie cu interpreta Lina. În pofida relelor, se ţin împreună pentru a menţine marca „Escape”.

Doiniţa GHERMAN
Anul lansării: 2000
Vârstă: 17 ani
Piese: 11, cunoscute: „Busuioc, busuiocel”, „Zi-i bade cu fluiera”
Stil: etno

O tânără ambiţioasă care s-a regăsit în muzica etno. A făcut pianul. Are foarte multe concerte prin republică, de aceea nu este auzită la Chişinău. În ţinuta scenică aminteşte de Nadejda Cepraga şi este la fel de veselă, sociabilă şi ambiţioasă ca şi marea interpretă. Este impresariată de Cătălin Gondiu, fondator al Asociaţiei Fanilor Muzicii Româneşti din Moldova. La cei 17 ani ai săi a colindat întreaga Moldovă. Îşi pregăteşte primul album. Nu o stinghereşte faptul că nu are piese pop sau dance în repertoriu, consideră că astfel le redă încă o viaţă unor melodii populare frumoase.  

Natalia GORDIENCO
Anul lansării: 2003
Vârstă: 18 ani
Piese: 5
Stil: pop, jazz, r&b

E frumoasă şi-n scrânciob, şi-n fustiţă roz, şi-n rochie clasică de oricare altă culoare. O blondă gingaşă, cu ochi albaştri, cu părul drept. O revelaţie a muzicii. E o descoperire „Millenium”, chiar dacă s-a menţinut prea puţin în formaţie, pentru că a preferat să facă şcoală (este în ultima clasă la Liceul Rus-Ucrainean „Petru Movilă”). E sexy, elegantă. O cântăreaţă cu stil, parcă a împrumutat ceva din vocea lui Whitney Houston (una dintre piesele ei preferate este „I will always love you”). Ea va schimba generaţiile de dive autohtone. A început-o deja – va reprezenta peste o lună Moldova la „Eurovision” împreună cu Arsenium şi rapperul Connect-R din România.

LIA
Anul lansării: 2004
Vârstă: 21 de ani
Piese: 6, cunoscute: „O amintire”, „Clipe după clipe”
Stil: pop dance

Puritatea-i se citeşte în ochi. Suavă, ar putea concura la vulnerabilitate cu însăşi Naomi Watts. Spre deosebire de diva americană, îşi aşteaptă cuminte ceasul stelar. DJ Tiganash i-a dăruit deja câteva piese. Îi place armonia şi preferă spectacolele în care sufletul ei delicat să se simtă împlinit. Este o fată deşteaptă şi merită toată atenţia. Nu i-ar face rău să fie mai sexy, mai îndrăzneaţă, mai provocatoare. Fortuna îi iubeşte pe cei curajoşi.

Dana MARCHITAN
Anul lansării: 2005
Vârstă: 23 de ani
Piese: 2, cunoscută: „Trandafiri de lună”
Stil: pop

Scena a fost creată pentru ea, principiul ei constând în a se dărui publicului. Dansatoare înnăscută şi o interpretă ce-şi perfecţionează vocea. Deocamdată, singurul ei rol muzical bine jucat a fost cel de la „Moldstar”. La finalul concursului s-a ales cu o piesă din partea compozitorului Marian Stârcea. E în aşteptarea marilor propuneri din partea oamenilor de creaţie. Are în privire şi curaj, şi sfială. Nu poate înşela, pentru că în sânge îi curge chemarea scenei. O Shakiră brunetă care ar putea să-şi continue duetele cu Sergiu Cuzencov.

Sanda MARTA
Anul lansării: 2001
Vârstă: 17 ani
Piese: 18, cunoscute: „Zile de iarnă la mare”, „Nu mă priveşte”
Stil: pop

A participat la emisiunea „Surprize, Surprize” din 2002. În următorii ani a devenit laureată a festivalurilor internaţionale „Ti amo”, „Micul prinţ”, „Curierul”, „Steaua Chişinăului”. Cântă în engleză şi spaniolă (este elevă la Liceul „Cervantes”). A făcut cursuri de canto cu profesorul V. Vdovicenco, dar cel care i-a observat talentul este Anatol Lupu (a colaborat şi cu Ioana Sulac). Are la activ mai multe videoclipuri. Îşi doreşte să se afirme în lumea interpreţilor. Are multe proiecte şi vrea să fie promovată necondiţionat şi cu răbdare.

MOARA STRICATĂ
Anul lansării: 2004
Vârstă: Marin 24 de ani, Ion şi Constantin - 19 ani
Piese: 10 piese, cunoscute: „Bărbaţii după beţie”, „Haide tată nu mă bate”
Album: „Ca-n filme” (2006)
Stil: etno rap

Tupeişti, insistenţi, pământeni cărora le plac senzaţii cosmico-halucinante, au devenit în doar doi ani solicitaţi şi în România. Fără mari studii muzicale, trioul s-a înscris perfect în undergroundul moldovenesc. Cu o imaginaţie extrem de bogată, jonglează sensurile şi cuvintele, „prikalindu-se”. Au toate şansele şi motivele să-l ajungă pe Pavel Stratan din urmă. „Mercada records” din România şi-a luat angajamentul să le promoveze rapul de pahar. Să vedem dacă ajung şi ei la dublu disc de aur din România, sperăm să nu li se strice nimic în drumul lor spre glorie.

Luminiţa MOROZAN
Anul lansării: 2001
Vârstă: 19 ani
Piese: 8, cunoscute: „Dulci amintiri”, „Acolo undeva”
Stil: pop

A venit în muzică de foarte devreme. Are un timbru interesant al vocii ce o face deosebită. Îi place să fie actriţa care joacă cu talent rolul de cântăreaţă, dansatoare şi fotomodel (pentru reviste şi publicitate). Are la activ opt piese şi un videoclip (V. Vătavu). Ştie mereu să surprindă, să fie femeia matură, înţeleaptă. Îşi scrie singură textele pentru piese. Ca să dea culoare muzicii, a inventat formaţia „Marlu”, în care cântă cu Marin Cebotari (ex-„Millenium”). Le stă bine împreună. Ultima ei experienţă se numeşte „Ring Star” - o emisiune de la Moldova-1 - pe care o prezintă alături de Adrian Ursu.

Ion PALADI
Anul lansării: 2003
Vârstă: 22 de ani
Piese: 12 în albumul lansat, 2 în stil pop, 12 în albumul ce urmează să apară în această lună
Album: „De la inimă la lume” (2004)
Stil: etno, pop

Iată un Ionuţ Dolănescu al nostru pentru care muzica populară este totul. Mai rar când întâlneşti un tânăr care să îndrăgească acest gen de muzică într-atât, încât să-i dea o suflare nouă, modernă. De drag, a prelucrat o serie de melodii vechi şi îndrăgite. Aranjamentele pieselor din primul album îi aparţin lui Viorel Tiganash. Foarte delicat, ştie să cânte cu maximă pasiune dragostea şi pasiunea inimii. A văzut lumea, concertând în cadrul Coralei „Gloria”. Este student la dirijare corală. Abordează muzica la nivel profesionist. Şi-ar putea face un taraf ca cel al fraţilor Advahov – a declarat nu o dată că are de gând să trăiască din muzică şi că aceasta este viaţa lui.

Lidy SCARLAT
Anul lansării: 1995
Vârstă: 16 ani
Piese: 14, cunoscute: „Omul de zăpadă”, „Web girl”
Stil: rock alternativ, r&b

A moştenit cultura străbunicului ei Eugeniu Ureche (este şi nepoata lui Vitalie Rusu), un talent nativ, un diamant ce străluceşte cu modestie, dar care rămâne foarte de preţ. Vocea ei invidiată de alte interprete joacă cu toate notele gamei muzicale. Profundă, chiar dacă a început să cânte de foarte devreme. S-a bucurat întotdeauna de sprijinul părinţilor, în special al tatălui, Ion Scarlat, care promovează tinerele talente în cadrul studioului STAR-TY. Are două videoclipuri la piesele „Vântul călător” (Violeta Gorgos) şi  „Web girl” (regie Inesa Stratulat). La ai ei 16 ani ştie cu ce se mănâncă show-businessul, în care are şi ea ceva de spus.

Doina SULAC
Anul lansării: 2002
Vârstă: 18 ani
Piesă:  „Doină” „Lacrima”
Stil: etno

A învăţat de la tatăl ei să cânte cu suflet. Aşa au sunat, cel puţin până acum, piesele ei. Suavă şi talentată, ca Mena Suvari, păşeşte cu graţie în muzica de astăzi. Nu are nevoie de lauri, de trofee, de premii şi nici de interviuri. Nu o interesează competiţia, căci a moştenit titlul de vedetă de la tatăl ei. Are nevoie de o muzică bună în care să-şi manifeste talentul. Îşi încarcă bateriile în sânul familiei, ea fiind mama unei fetiţe de un anişor. Nu are cum să-şi piardă „forma muzicală” din moment ce îi îngână fiicei cântece de leagăn.

Rodica STEGĂRESCU
Anul lansării: 2005
Vârstă: 17 ani
Piese: 2, cunoscută: „Lumea mea”
Stil: pop-rock, dance

Mai întâi am cunoscut-o pe sora ei, Viorica (proiectul „Life style”), o tipă energică, creativă, nonconformistă. Rodica a moştenit şi ea această alură europeană a tinerilor liberi, inteligenţi, sociabili. A luat premiul special pentru ţinută scenică la „Două inimi gemene” (2005). „Moldstar” a fost pista ei de lansare, în care ne-a lăsat să descoperim o cântăreaţă minionă, a la Winona Ryder. Ambele piese din repertoriul ei au fost înregistrate la URBAN Records (Bucureşti), unde se prea poate că va apărea albumul ei de debut (mai spre sfârşitul anului). Nu suferă de depresii infantile precum Winona, ci se bucură de orice mică reuşită a sa.  

TINKA
Anul lansării: 2005
Vârstă: 20 de ani
Piese: 5, cunoscute: „Şoapte”, „În ritmul nopţii”
Stil: pop

Studentă la Colegiul „Şt. Neaga”, la canto academic. Este foarte bine pregătită din punct de vedere muzical. Are la activ colaborări cu Andrei Sava, Ioana Sulac, Johny Alici, Traianus, Ion Borş. I-a rămas doar să muncească pentru a-şi face auzit numele. Are în palmares premiul special al Festivalului „Două inimi gemene” (2004).

OLEA TIRA
Anul lansării: 2002
Vârstă: 21 de ani
Piese: 4, cunoscută: „Iubirea mea”
Stil: mix pop, rock r&b

Un talent venit din sud. Adrenalină, stil, noncomformism. Ea este! Neobişnuită, sinceră. Se simte pe scenă ca peştele în apă. Ştie cum să se îmbrace şi o face interesant. Colaborează cu mulţi textieri şi compozitori. În ultimii ani a tot cules premii internaţionale din Ialta, Odesa, Jurmala, Chişinău, Veliko Tîrnovo. A devenit mai cunoscută odată cu participarea la preselecţia “Eurovision”. Este studentă la Colegiul de Muzică “B. P. Hasdeu” din Cahul, oraşul ei natal.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Cred, cativa sunt de prisos in aceasta lista si multi nu sunt... Precum Tanita, Laurentiu Popesku, indiana
Stela   -  
16 Iulie 2010, 13:40
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău