VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
10 oameni de care ne va fi dor
Februarie 2010, Nr. 69-70

10 oameni de care ne va fi dor

Comentează   |   Cuprins

După ce vom uita despre criza economică şi evenimentele din aprilie, ne vom aminti despre 2009 ca despre anul în care au plecat de lîngă noi mai mulţi oameni frumoşi la suflet, pe care i-am iubit, i-am respectat şi i-am apreciat pentru ceea ce făceau. 10 oameni care ne vor lipsi în 2010. (Irina Tribusean)

Andrei Vartic
Scriitor, publicist, regizor
 21 octombrie 1948 – 2 iunie 2009


Nu a trăit nici o clipă pentru sine, dăruindu-se întreg Teatrului, Limbii, Culturii, Ţării.

„Nu MIZEz pe MIZErie, dar două butoaie cu scrumbie putredă şi un camion cu cartofi n-au putere să plaseze acest pămînt moldovenesc, arat în lung şi-n lat, în arealul civilizaţiei moderne. (…) Dintr-un popor mioritic am retrogradat în unul de robi”.

„Orice om ucis pe nedreptate e un sfînt. Cîţi sfinţi o fi avut Moldova între 1940 şi 1953?”

„Tragedia e că omul nu poate suporta singurătatea şi vrea teribil să fie mereu în preajma altora. Înconjurat de alţii te îngrădeşti de moarte”.


Grigore Vieru
poet
14 februarie 1935 – 18 ianuarie 2009


Cel a cărui poezie ne recomandă întregii lumi ca pe un popor sensibil, blînd şi însetat de frumos, cel care a păşit din viaţă direct printre clasici.

„Un bătrîn va refuza, din mîndrie, bucăţica de pîine rămasă de la ospăţul tinerilor, dar nu va refuza nicicînd rămăşiţa de glorie.”

„Ochii îs doi şi-s trişti, d-apoi inima, singură?!”

„O spun să mă audă şi plin de floare pomul: „Şi din mormînt voi spune mulţimii adevărul”.”

„Dacă te uiţi în ochii unui cîine, el ori te înţelege, ori te muşcă - indiferenţa îi este străină.”

„Adevăratele tristeţi sînt trei: de maică, de cel drag şi de muzică; restul sînt păreri de rău.”

„Sînt bun în măsura în care mi-o îngăduie răul din jur.”

„A fi simplu nu este o treabă uşoară. A fi simplu înseamnă să mori cîte puţin în fiecare zi, în numele celor mulţi, pînă cînd te preschimbi în iarbă. Iar mai simplu ca iarba ce poate fi?!”


Patrick Swayze
Actor
18 august 1952 – 14 septembrie 2009


Cel al cărui duh blînd ne va urmări mereu, un duh care va continua să pedepsească răul şi să protejeze iubirea, spunîndu-ne că DINCOLO mai există ceva.

„Cum îţi alimentezi o atitudine pozitivă cînd toate statisticile spun că eşti un om mort? Te apuci de lucru.”

„Să faci faţă propriei mortalităţi e cea mai rapidă cale pentru a afla din ce eşti făcut. Se curăţă toată mizeria şi se expune fiecare părticică din tine, puterea şi slăbiciunea, sufletul şi adevărata ta valoare. Te face să te confrunţi cu cele mai dificile întrebări ale vieţii.”

„Pierzi atît de mult timp încercînd să rămîi în viaţă, încît nu mai reuşeşti să trăieşti. Eu vreau să trăiesc. Dacă cineva ar fi avut leacul aşa cum mulţi se jură că-l au, ar fi foarte bogat şi foarte faimos. Altfel, tăceţi!”


Michael Jackson
Interpret de muzică pop
29 august 1958 – 25 iunie 2009


I-a redat muzicii pop demnitatea unei arte autentice, în numele căreia şi-a sacrificat totul – trupul, sufletul, întreaga fiinţă.

„Dacă vii pe lume ştiind că eşti iubit şi pleci ştiind acelaşi lucru, înseamnă că tot ce se întîmplă între timp e rezolvabil.”

„Scopul meu în viaţă este să ofer lumii ceea ce, din fericire, am primit eu: extazul uniunii divine prin muzica şi dansul meu.”

„Sînt la fel ca toţi. Mă tai şi sîngerez. Şi sînt uşor de jenat.”


Yves Rocher
Fondatorul companiei „Yves Rocher”
7 aprilie 1930 – 26 decembrie 2009


Într-un secol XX al pragmatismului şi minimalismului, a reînviat (şi reinventat) luxul şi rafinamentul epocilor aristocratice.

„Pasiunea mea pentru lumea vegetală s-a născut în regiunea La Gacilly din inima Bretaniei. Este adevărat că rodul imaginaţiei mele se inspiră din orizontul lanurilor înflorite, al grădinilor şi pădurii legendare Brocéliande...”

„La ce vă aşteptaţi... Cînd visăm, nu o facem doar pe jumătate.”

„În anul 1959, satul meu natal începea să îşi piardă din populaţie. Iar eu aveam o singură obsesie: cum puteam să împiedic acest lucru? De la hambarul familial care devenise laboratorul meu, am trecut la crearea unei întreprinderi orientate către natură şi către frumuseţea femeilor...”


Yegor Gaidar
Economist, politician rus
19 martie 1956 – 16 decembrie 2009


Ne-a dăruit tuturor cetăţenilor fostei Uniuni Sovietice libertatea economică, iar o dată cu ea şi pe cea de gîndire.

„Îmi vine greu să vorbesc despre mine şi caracterul meu. În tradiţiile intelectualităţii ruseşti se resimte o imensă moştenire a gîndirii apocaliptice – starea de aşteptare a unei catastrofe, care se va întîmpla foarte curînd. Este de înţeles din punct de vedere istoric, pentru că ţara a parcurs o cale foarte dificilă. Dar o astfel de mentalitate are efecte distructive. Şi eu vreau ca noi să scăpăm cît mai repede de atitudinea apocaliptică faţă de viaţă.”

Oleg Yankovski
Actor
23 februarie 1944 – 20 mai 2009


A întrupat în arta sa tot ce are mai bun marea cultură rusă - nobleţe, demnitate, sacrificiu.

„Doamne, dacă mai este nevoie de sînge, ia-mă pe mine.” (replică din ultimul film în care a jucat, „Ţari”)

„Eu am înţeles care-i problema voastră. Sînteţi prea serioşi. O mină inteligentă nu face dovada inteligenţei, domnilor. Toate prostiile de pe lume se fac anume cu această expresie a feţei. Zîmbiţi, domnilor, zîmbiţi!” (replica din filmul „Tot samîi Miunhgauzen”)  

„Slavă curajoşilor care îndrăznesc să iubească, ştiind că totul are un sfîrşit. Slavă nebunilor care trăiesc de parcă ar fi nemuritori.” (replica din filmul „Obîknovennoe ciudo”)


Gheorghe Dinică
Actor
1 ianuarie 1934 – 10 noiembrie 2009


Cel al cărui uriaş talent ne lasă speranţa că, dacă a reuşit el să urce atît de sus, vor mai veni şi alţii pe urmele lui.

„Am fost un copil liber, năzdrăvan, curios, mai degrabă crescut de stradă şi de prieteni decît de familie, dar sufletul şi mintea mea de copil au memorat doar farmecul străzii şi al jocurilor de puştani. Nici nu mai ştiu cîte roluri am jucat cu trupa de amatori, zeci de personaje...”

„Dragostea nu are vîrstă, indiferent că este în primăvara anilor sau a toamnei, ea răbufneşte şi îşi cere drepturile...”

„Meseria asta a mea îmi ocupă cel mai mult timp, îmi place şi fără ea nu ar avea nici un haz pentru mine tot ce se întîmplă.”


Ion Dolănescu
Interpret de muzică populară
25 ianuarie 1944 – 19 martie 2009


Cel ale cărui discuri le ascultam pe ascuns în Basarabia sovietică şi care a făcut să vibreze tot ce avem mai delicat şi mai nobil în noi.

„Toată viaţa, Dumnezeu mi-a dat ceea ce mi-am dorit: bani, faimă. Acum e momentul să-i mulţumesc pentru ceea ce am primit şi să-i închin restul vieţii mele.” (2006)

Ecaterina Balan
crainic al televiziunii din Moldova
25 noiembrie 1939 – 16 noiembrie 2009


A marcat o culme a feminităţii moldave, îmbinînd frumuseţea, bunătatea, maternitatea.

„Un prezentator TV nu trebuie să fie doar profesionist, el are nevoie şi de o inimă mare, care ar fi capabilă să trimită un mesaj de la inima sa la o altă inimă, cea a telespectatorului.”

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

cHIAR NE VA FI MAI MULT DOR DE IANCOVSCHI SI EGOR GAIDA,, DECAT DE MIHAI DOLGAN???????????????????????, NENOROCITILOR...
LORI   -  
10 Martie 2010, 17:52
Sus ↑
Daca citesti atent articolul, vei observa ca in acest proiect este vorba despre oamenii care au decedat in 2009. Mihai Dolgan, Dumnezeu sa-l ierte, a plecat de linga noi in 2008. De fapt, in 2007, VIP magazin a editat un supliment special, dedicat aniversarii a 40 de ani de activitate a formatiei "Noroc".

Suntem bucurosi sa primim comentarii de la vizitatorii site-ului, dar nu vom tolera comentariile agresive si ofensatoare la adresa noastra.
Admin   -  
11 Martie 2010, 09:07
Sus ↑
Dar de Mihai Dolgan? Chiar a fost o personalitate mare!Rusine sa va fie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Irina   -  
14 Martie 2010, 12:25
Sus ↑
DA, am realizat, va plac numai cei, care va canta diferambe si numai 'vedetizmul in familie" in rest, doamne fereste sa va zica cineva "nenorociti", vai ce insulta, vai ce agresivitate catre organele domniilor voastre. Scrieti atunci pe frontispiciu :
....primim numai laude si bani in plic....
lori   -  
17 Martie 2010, 17:49
Sus ↑
si uite asa in fiecare an pierdem personalitati mari dar rusine celor care nu tin minte anul mortii lui Dolgan si fac isterii aici :) la inceput documentati-va dra
olga   -  
26 Martie 2010, 15:16
Sus ↑
inca odata mai reamintesc regulamentul comentariilor: "Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană". Va rog frumos sa va pastrati calmul deoarece am sa fim nevoiti sa nu va acceptam comentariile.

P.S. Mihai Dolgan a decedat in 2008. pentru mai multa informatii accesati: http://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_Dolgan
admin   -  
26 Martie 2010, 15:33
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău