VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
10 destinaţii turistice din Moldova
Iunie 2008, Nr. 50

10 destinaţii turistice din Moldova

Comentează   |   Cuprins

Obişnuiţi să căutăm paradisul în cele mai exotice, liniştite sau spectaculoase locuri de pe pămînt, ignorăm, uneori fără ştiinţă, faptul că avem ce vedea aici, acasă - destinaţii în care am putea să ne invităm cu cea mai mare mîndrie prietenii din străinătate. La începutul acestei veri, drept continuitate a topurilor pe care avem grijă să vi le punem la dispoziţie lunar, ne-am propus să vă prezentăm cele mai solicitate destinaţii turistice din Moldova.

Mai exact, 10 locuri bune de văzut în Moldova.   Paginile ce urmează servesc ca dovezi elocvente că sîntem bogaţi în peisaje rurale şi că, dacă statul şi businessul privat ar avea inspiraţia să investească pentru a le face mai atractive, am putea ajunge ţara preferată în vacanţele europenilor. Pornind de la cel mai mare beci din lume şi continuînd cu misterul pe care îl ascund mănăstirile noastre, locurile turistice din Moldova sînt o inestimabilă comoară care aşteaptă să fie descoperită.

1. Cetatea Soroca

Cetatea Soroca  se găseşte în mijlocul oraşului Soroca, la circa 160 km spre nord de Chişinău. În perioada medievală cetatea Soroca făcea parte dintr-un vast sistem defensiv al Moldovei. Ea a fost construită la trecătoarea peste Nistru pe locul unor fortificaţii mai vechi. La 1499, din porunca lui Ştefan cel Mare, este înălţată o cetate pătrată din lemn. Între anii 1543-1546, în timpul domniei lui Petru Rareş, cetatea este rezidită din temelie de piatră, aşa cum o vedem şi astăzi. Fortăreaţa este unicul monument medieval din Moldova, care s-a păstrat aşa cum l-au conceput meşterii, iar în bastionul de la intrare există o biserică mică militară.

+Tot aici mai puteţi vizita monumentul „Lumînarea Recunoştinţei” (ridicat pe stîncă, deasupra Nistrului, este una dintre cele mai importante zidiri în istoria modernă a Moldovei) şi mănăstirea Cosăuţi.

Distanţa de la Chişinău: 160 km
 Preţ: 300 lei

2. Complexul muzeal „Orheiul Vechi”

Complexul muzeal Orheiul Vechi, situat într-un defileu stîncos, adînc de peste 200 m, al rîului Răut reprezintă una dintre cele mai vestite zone cu vestigii ale stabilirii diferitor civilizaţii în perimetrul dintre Nistru şi Prut. Este unul din cele două locuri din lume, unde s-au păstrat ruinele oraşului din perioada Hoardei de Aur. În cavernele de piatră se atestă prezenţa primelor aşezăminte umane vechi de peste cîteva sute de mii de ani. Pe dealul stîncos, în secolele V-III î.e.n., a existat o puternică fortificaţie a geto-dacilor. Suprafaţa complexului arheologic este extraordinar de mică pentru numărul mare al monumentelor naturale şi de arhitectură descinse direct din istorie şi legendă.

+ Aici, turiştii mai pot vizita muzeul “Curtea ţărănească” (sec. XIX), rezervaţia peisagistică “Trebujeni” ş. a.

Distanţa de la Chişinău: 55 km 
Preţ:  200 lei

3. Vinăria „Mileştii Mici”

Crama de la Mileştii Mici a intrat în 2007 în Cartea Recordurilor, după ce a fost validată ca fiind cea mai lungă din lume şi cu cea mai mare capacitate de depozitare. La ora actuală, reprezintă un oraş vinicol subteran cu o lungime totală a galeriilor de peste 200 kilometri, cu străzi ce poartă numele vinurilor renumite şi de-a lungul cărora sînt amplasate budane de stejar şi cisterne cu o capacitate totală de 65 de milioane de litri, cu cascade subterane, săli de degustare şi cişmele.
Un loc deosebit în cadrul Combinatului de Vinuri de Calitate îl are Colecţia de aur „Mileştii Mici”, unde se păstrează circa 2 milioane de butelii de vinuri alese.

+ Mai puteţi vizita “Moşia lui Maniuc Bei” şi depozitele de vin “Mileştii Mici”.

 Distanţa de la Chişinău: 20 km
 Preţ: 850 lei  

4. Mănăstirea Căpriana

Într-o zonă pitorească de codru, în centrul Moldovei, se găseşte una dintre cele mai vechi mănăstiri din Moldova - Căpriana (întemeiată în 1429). Ea a fost ctitorită de diferiţi domnitori, printre care şi Ştefan cel Mare, şi timp îndelungat a servit drept reşedinţă a mitropolitului Moldovei. Fiind închisă şi devastată în anii postbelici, ea se redeschide printre primele în 1989, devenind foarte curînd un simbol al renaşterii naţionale. La Căpriana a existat şi cea mai mare bibliotecă mănăstirească din Moldova, cu preţioase daruri domneşti.

+Tot aici mai puteţi vizita bisericile “Adormirea Maicii Domnului” (1545), “Sfîntul Nicolae” (1840), “Sfîntul Gheorghe” (1903); rezervaţia peisagistică “Căpriana-Scoreni”; stejarul lui Ştefan cel Mare; cea mai veche rezervaţie din Moldova - “Codri”; mănăstirea Răciula; fabrica de vin “Cojuşna”.

 Distanţa de la Chişinău: 40 km
 Preţ: 180 lei.

5. Vinăria Cricova

Cele mai mari beciuri din lume se găsesc în Moldova, la doar cîţiva kilometri spre nord de Chişinău, în localitatea Cricova. Aici se întinde în subteran un adevărat oraş al vinificatorilor, cu străzi, săli de degustare, depozite etc.
Lungimea totală a galeriilor de la Cricova depăşeşte 60 km în subteran. În liniştea subsolurilor de aici, 30 milioane de litri de vin îşi capătă calităţile sale preţioase şi incomparabile. Pe străzile subterane “Cabernet”, “Feteasca”, “Pinot” se pot deplasa autobuze cu turişti, însoţiţi de ghizi experimentaţi. Vinoteca Cricova dispune de cea mai bogată colecţie pe întreg spaţiul ex-sovietic.  În Cricova sînt produse vinuri spumante, respectîndu-se cu stricteţe tehnologia clasică franceză. Astfel, Cricova a devenit o veritabilă carte de vizită a Moldovei.

 Distanţa de la Chişinău: 15 km 
Preţ:  580 lei

6. Mănăstirea Saharna

La Estul Republicii, pe malul drept al rîului Nistru, este situată mănăstirea “Sfînta Treime” de la Saharna, considerată, pe bună dreptate, printre cele mai mari centre de pelerinaje religioase din Moldova. Aici se găsesc unicele în republică moaşte ale Sf. Cuvios Macarie, iar pe una din stînci – amprenta lăsată, potrivit unei legende, de Maica Domnului.

Rezervaţia naturală Saharna se află pe înălţimea nistreană într-o zonă de atracţie turistică foarte populară. De sus, de pe stînciile din satul Saharna, se întind nişte peisaje de excepţie: defileul stîncos şi împădurit al rîuleţului Saharna (16 km lungime) ce saltă peste 30 de praguri şi cascade.

Tot aici se găseşte o staţiune arheologică importantă, cu vestigii din epoca fierului (sec. X-VIII î.e.n.) şi o cetate de promotoriu geto-dacică (sec. IV-III î.e.n.), una din cele mai conservate de pe teritoriul Republicii Moldova. Deşi mănăstirea era înfloritoare în anii 50, ea a fost închisă de autorităţile sovietice în anul 1964. În incinta mănăstirii a fost organizat un spital de psihiatrie, devastîndu-i-se avutul. Mănăstirea a fost redeschisă în 1991. Tot atunci au fost reparate clădirile bisericilor.

 Distanţa de la Chişinău: 110 km 
Preţ:  280 lei

7. Vinăria Purcari

La sudul Moldovei, într-o zonă liniştită, pe o muchie de deal, se înalţă o cetate renovată. Anume aici se produc minunatele vinuri de Purcari, apreciate cu premii şi medalii la cele mai importante festivaluri internaţionale în ultimii 150 de ani. Ar fi păcat să vizitezi ţara noastră şi să nu guşti din vinul de Purcari pe care, cică, însăşi Regina Marii Britanii îl servea în fiecare zi la masă, încă din 1974.

Vinăria se mândreşte cu galerii subterane care adăpostesc o colecţie remarcabilă de vinuri cu brandul Purcari, printre care se numără exemplare care datează încă din anul 1948. Vinurile din Purcari concurează cu cele mai renumite vinuri din Burgundia şi Bordeaux. “Negru de Purcari” a înfrumuseţat masa împăratului rus Nicolai II, iar în beciurile de vin ale reginei britanice Victoria, care era cunoscută datorită gusturilor sale exigente, întotdeauna s-a păstrat vinul din Purcari. Aceste vinuri au obţinut mai mult de 30 de medalii la diferite concursuri.  

 Distanţa de la Chişinău: 120 km 
Preţ: 1500 lei

8. Mănăstirea Hîncu

Mănăstirea Hîncu este una dintre cele mai bine amenajate şi vizitate mănăstiri din Moldova. Lăcaşul a fost înfiinţat în anul 1678 şi a fost iniţial un schit pentru femei. Pe parcursul sec. XVIII, schitul a fost ruinat şi distrus de tătari şi, în cele din urmă, complet pustiit. Însă, în sec. XIX, la insistenţa familiei Hîncu, schitul a fost restaurat şi transformat în mănăstire, unde s-au stabilit cu traiul călugări. În acelaşi timp au fost construite ambele biserici monastice din piatră – biserica Adormirii Maicii Domnului, biserica Sfintei Paraschiva şi încăperi auxiliare. Pe timpurile sovietice, pe teritoriul mănăstirii activa sanatoriul Ministerului Sănătăţii. În 1990, la cererea localnicilor din satele vecine, mănăstirea Hîncu este redeschisă, devenind în scurt timp una dintre cele mai bine amenajate şi vizitate de turişti. În preajma mănăstirii se găsesc mai multe izvoare bogate în apă, unul dintre ele avînd o mineralizare sporită.

 Distanţa de la Chişinău: 55 km
 Preţ: 180 lei

9. Rezervaţia naturală Ţîpova

Mănăstirea rupestră Ţîpova este considerată una dintre cele mai mari mănăstiri din Europa. Comunitatea monahală de aici a existat cu mult înaintea formării statului feudal Moldova. Se crede că unele chilii au fost săpate în stîncile abrupte ale Nistrului prin sec. X-XII (potrivit altor date sec. XVI-XVIII).

Mănăstirea este zidită pe vîrful unor stînci abrupte, deschizînd o privelişte fermecătoare a luncii fluviului Nistru. Fiind situată la 100 de metri deasupra nivelului apei, ea include trei niveluri, numărînd mai multe încăperi, inclusiv două biserici.

Se spune că în această mănăstire domnitorul Moldovei Ştefan cel Mare s-a cununat cu soţia sa Maria Voichiţa. O legendă mai veche ne spune că în aceste locuri, lîngă cetatea geto-dacă, şi-a petrecut ultimii ani din viaţă poetul Orfeu din mitologia greacă, care a fost înmormîntat sub o lespede de piatră la poalele cetăţii. Legenda spune că mormîntul lui s-ar afla într-o nişă de la poalele cascadei, putînd fi recunoscut după o lespede cu şapte găuri. Cercetătorii afirmă că un astfel de mormînt a fost descoperit în apropiere de Ţîpova.

 Distanţa de la Chişinău: 100 km
 Preţ: 280 lei

10. Mănăstirea Japca

Mănăstirea Japca este bine cunoscută vizitatorilor prin mănăstirea de maici de aici, care a fost singura functională în perioada sovietică. Are o poziţie rar întîlnită de alte mănăstiri, caracterizîndu-se printr-o compoziţie deosebită a orizontului. Lăcaşul este ridicat pe un mal stâncos, care pare inaccesibil pentru construcţia  bisericii şi chiliilor. Peretele din exteriorul mănăstirii rupestre, tencuit şi văruit, creează impresia unei case de lut ce stă pe o pantă şi nu a unei biserici. Deşi mănăstirea a fost înfiinţată la începutul sec. XII, în urma invaziei tătarilor, aceasta a fost pustie pe parcursul a cîţiva zeci de ani. Doar în anul 1770, în mănăstire au venit din nou călugării, care încercau să scape de urmărirea tătarilor. Peste un timp oarecare schitului, în care era deja puţin spaţiu pentru călugării veniţi, i-a fost oferit un lot de pămînt pe care a fost construită prima biserică din lemn, cu eforturile unui nou stareţ. Datorită aceluiaşi stareţ, schitul a început să se dezvolte rapid şi în anul 1818 s-a transformat în mănăstire.

+ În împrejurimile mănăstirii mai pot fi vizitate rezervaţiile naturale Raşcov şi Valea Adîncă, izvorul cu apă minerală, fortificaţii antice şi aşezări paleontologice în Socola şi Raşcov.
 
Distanţa de la Chişinău: 160 km  Preţ: 180 lei


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Salut spuneti-mi varog cine stie ce sunt aceste preturi ca nu inteleg ,la intrare platesti asa suma nebuna, ca e o scumpete in Moldova !!! e frumos e original ce e facut doar e scump
Tatiana   -  
16 Iunie 2010, 20:06
Sus ↑
Ce mai nici comentarele nu le primiti
Raea   -  
16 Iunie 2010, 20:12
Sus ↑
Epretul calatoriei...
Niki   -  
06 Septembrie 2011, 18:30
Sus ↑
Pretul se formeaza din cheltuieli si venitul companiei.
De exemplu sa luam destinatia Soroca, biletul la autobus este 60 Lei, deja ai tur retur 120 lei, Daca retii autobusul numai pentru tine, atunci taxele de stationare. Ajungi numai pentru calatorie vreo 180 lei pentru persoana. Ghidul costa vreo 15 lei de persoana. taxele de intrare vreo 10 lei. si in final Ajungi cu 210 lei pentru cheltuieli si asta asa usurel. Si daca de la o tura de 20 oameni cu microbusul ai 1000 lei atunci este foarte bine. Dar acest lucru se intimpla doar in conditii ideale. In realitate sunt mai mici. Si mai achita oficiu, lucratori. Mai mult ramii cu munca decit cistigi.
Agentie   -  
11 Octombrie 2011, 16:10
Sus ↑
Dragut articol, dar intr-adevar ar trebui un pic mai multa claritate asupra preturilor. Personal as fi preferat sa stiu doar cat e intrarea.
Maria   -  
01 Decembrie 2011, 00:01
Sus ↑
TOTUL este interesant dar am si eu o intrebare de ce asa preturi nebune la vinaria Milestii Mici caci doar distanta e de 20 km de la chisinau sau vret sa spuneti ca drumul e foarte scump ??????????????
mary   -  
02 Februarie 2012, 12:45
Sus ↑
ce tot atit intrebati ,ca e scump, nimeni nu va impune ai luat autocarul si ai plecat unde vrei si sa vezi ce vrei.
iulic   -  
07 Martie 2012, 10:53
Sus ↑
pur simplu e coruptie multa in ziua de azi.
Ana   -  
12 Mai 2012, 08:35
Sus ↑
La inceput de articol se spune ca putem sa ne invitam cu mandrie prietenii nostri din strainatate... Cu asa preturi mi-e rusine sa iau vorba, iar, cu poftitul vorba ceea: Mai puneti pofta in cui.
victor moldova   -  
24 Iunie 2012, 10:20
Sus ↑
merita sa vezi locurile pitoresti
doina   -  
13 Decembrie 2012, 19:00
Sus ↑
Sunt deacord,indiferent de pret.
Trysy   -  
05 Februarie 2013, 22:31
Sus ↑
MOLDOVA A FOST FORMAT
MARIA ELENA   -  
11 Februarie 2013, 21:12
Sus ↑
defapt sunt niste lokuri foarte frumoase**
lida   -  
25 Februarie 2013, 16:26
Sus ↑
Dar voi cum doriti????? Ca totul este scump, intr-adevar nu toti doritorii isi pot permite sa calatoreasca , dar mai ieftin nu-i real pentru firma fiindca totul ii scump
Alina   -  
09 Martie 2013, 18:53
Sus ↑
E TIMPUL SA NE STIMAM SI NOI! AVEM LOCURI UNICAT IN MOLDOVA SI COSTRUL E PE MASURA. STITI CAT COSTA TRANSPORTUL IN REP., DAR CAT COSTA ORA DE STATIONARE. DE AICI SI TARIFELE PE CARE LE AVEM. DAR DACA DORITI TARIFE MAI IEFTINE SE POR FACE PENTRU GRUPURI ORGANIZATE, ATUNCI AR FU CU MULT MAI PUTIN. EMI
EMI   -  
05 Aprilie 2013, 19:06
Sus ↑
da noi traim linga riul nistru si linga cetatea soroka
andreikaboby   -  
07 Aprilie 2013, 21:09
Sus ↑
daaaaaaaaaaa
sandu   -  
20 Aprilie 2013, 20:34
Sus ↑
eu cred ca in Moldova inca nu s-au dat seama ca eczista lume care nu au ce minca,asa preturi unde nu vei pleca dupa hotare nu eczista ,va-ti tiknit cu totul de cap,vre-ti sa aveti turisti care sa vizite locuri de istorie ori sa japueti pe unu -doi care vor veni sa viziteze beciurile ori locurile de istorie...mai sus de o mie de lei intrarea un moldovan chit trebue sa lukreze sa primeaska asa bani?????????
ANNA   -  
09 Iulie 2013, 17:28
Sus ↑
CE SA SPUN SINT F.UIMITA,E F.SCUMP FOARTE....E PRET MAI MARE CA O PENSIE IN MIJLOCIU IN MOLDOVA???????????????????
ANNA   -  
09 Iulie 2013, 19:44
Sus ↑
Scump eu. cu 150 lei timp de o saptamina vezi trei manastiri si doua zile te odihnesti intrun lok peizagistik
civalentin   -  
13 August 2013, 15:48
Sus ↑
Probabil sau exprimat in lei moldovenesti nu in lei romanesti
claudia   -  
20 Octombrie 2013, 11:52
Sus ↑
foarte`frumosssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
cristian   -  
06 Noiembrie 2013, 18:43
Sus ↑
cu asa preturi cum sunt de platit aici pentru a vedia istorie si locuri de vizitat mai bine plec cu autostopul in jurul europei
marian   -  
30 Decembrie 2013, 00:32
Sus ↑
foarte folositor acest site :* =D :)))
amalya   -  
13 Martie 2014, 09:18
Sus ↑
nu ai bani, faci vizita de pe net
mihail   -  
26 Martie 2014, 18:31
Sus ↑
banuiesc ca preturile sunt exprimate in lei moldovenesti, pentru ca daca sunt in lei romanesti sunt cam mari si pentru un turist roman mediu.
turist   -  
29 Martie 2014, 17:43
Sus ↑
oameni buni, luati masina personala, autocarul sau bicicleta, si mergeti singuri pe la manastiri sau rezervatii naturale, fara a plati nimanui nimic. Este adevarat ca la intreprinderile vinicole pentru excursie va trebui sa platiti, si foarte scump chiar, ceea ce nu este OK, dupa mine, nici p/u vizitatori nici p/u imaginea acestor intreprinderi. Mi se pare normal, daca vrei sa atragi turistii, sa ai si un pret atractiv...
radu   -  
21 Mai 2014, 11:12
Sus ↑
Serios!Chiar asa!VOI nu aveti limite?Chiar va ganditi ca o sa aveti ,,MUSAFIRI''la asa preturi?
Andrada   -  
09 Iunie 2014, 20:05
Sus ↑
nu mai platesti nimic astea sunt nebuni... cum sa platesti la manastire sau la Tapova???
Pit   -  
19 Iunie 2014, 18:56
Sus ↑
Locurile sunt foarte frumoase!!!Si oameni dragi voi credeti ca toata frumusetea aia de la aceste locuri turistice vine din cer??? sigur ca nuu,doar ele trebuie de restaurat din cind in cind , de ingrijit,etc.Daca doriti cu adevarat sa vizitati aceste locuri si aveti placerea sa o faceti atunci vizitatile ,daca nu stati acasa si mai taceti din gura.Apoi va plingeti ca toti spun ca Moldova este o tara saraca.Pai da este saraca in plan politic si financiar dar nu si in locuri turistice.Voi singuri va faceti o reclama proasta.
Andrei   -  
06 August 2014, 13:00
Sus ↑
lOCURI EXTRAORDINARE LA PRETURI DESTUL DE ACCESIBILE. VIZITATI-LE SI APRECIATI-LE!
RAISA RODICA   -  
29 Octombrie 2014, 13:23
Sus ↑
VIZITA-TI LOCURILE CIT MAI AVETI TIMP,SUNT SUPERBE,CIT DESPRE BANI, EI, NU AJUNG NICIODATA!
RAISA RODICA   -  
29 Octombrie 2014, 13:25
Sus ↑
VIZITA-TI LOCURILE CIT MAI AVETI TIMP,SUNT SUPERBE,CIT DESPRE BANI, EI, NU AJUNG NICIODATA!
RAISA RODICA   -  
29 Octombrie 2014, 13:25
Sus ↑
chiar azi ma uitam pe Internet la excursiile vinicole in R. Moldova, mi-am pus mainile in cap cand am vazut preturile de la crame, numai pentru o ora intrarea e peste 250 lei/pers, asta asa, numai sa te holbezi, fara degustare. Culmea, cum vrem noi sa promovam cultura, traditiile noastre cu asemenea preturi. Am fost in Porto, la vinariile lor, intrarea e 5 euro cu degustare de 2 tipuri de vinuri excursie (40 min.) pai desigur ca acolo o sa vina lume, dar la noi, sa stea sa astepte grupuri, de unde sa ei grupuri cand vine multi individual. Sa fie cat de frumoase locurile, ca turistii sunt interesati de ceva care pot sa palpeze, sa guste.
luminita   -  
03 Noiembrie 2014, 11:08
Sus ↑
da ma , da in lumea asta totui scump. acolo, de ce na-r fi la fel.
dany   -  
12 Martie 2015, 19:55
Sus ↑
scumpe sunt peste tot in lume. acolo de ce na-r fi la fel.
dany   -  
12 Martie 2015, 20:07
Sus ↑
ba asa este in toata lumea, lucrurile scumpe ,acolo de ce na-r fi la fel. bine asa.
danyel   -  
12 Martie 2015, 20:17
Sus ↑
bine asa
danyel   -  
12 Martie 2015, 20:18
Sus ↑
bine asa.
danyel   -  
12 Martie 2015, 20:18
Sus ↑
Am fost cu sotul la milestii mici(fara grup si farà auto) trebuia sa platesc in jur la o mie de lei,pina la urma exursia nu a avut loc ...causa nu aveam auto si Suntem numai noi doi,am plecat dezamagiti,eu entusiasmata ,sa -i arat sotului Moldova noastra
Maria ignat   -  
17 Aprilie 2015, 20:32
Sus ↑
Sînt înebunită de frumusețea naturii, de peisajele ținutulului nostru, păcat că nu prea se găsesc persoane care să investească în amenajarea locurilor pitorești din preajma Nistrului și a Prutului, aici se găsesc cele mai faimoase peisaje pline de farmec. Eu pe parcursul a 15 ani am vizitat toate locurile frumoase din Moldova cu exepția celor din stînga Nistrului. Cine vă impune să mergeți în excursie prin agenții, va puteți organiza singuri, formînd grupuri de prieteni sau colegi de serviciu și mergeți pentru 2 zile pe un traseu pe care îl planificați singuri. Eu am abilități de a organiza asemenea călătorii, dacă doriți vă pot ajuta. Vara se apropie și e cel mai favorabil anotimp pentru a petrece timpul liber în sînul naturii. Mă gasiti pe facebook Midrigan Maria.
Maria   -  
21 Aprilie 2015, 19:33
Sus ↑
excursii
eu   -  
21 Aprilie 2015, 19:37
Sus ↑
foarte scup ciucce voi sunteti cucu lea lea sau va vaceti.lume cred ca cel care a sris a vinit de la psihusca sunteti de acord????????????????????????
damian   -  
21 Aprilie 2015, 19:55
Sus ↑
este foarte scup. lume cel ce a scris este putin bolhav scuzati dar mi se pare ca e asa
damian   -  
21 Aprilie 2015, 19:57
Sus ↑
luminarea Recunostintei de la Soroca se merita de vizitat
Mihaela   -  
07 Octombrie 2015, 13:02
Sus ↑
sepote dela izdrail in chisinau si pela odesa turist este asa ceva
helen   -  
05 Februarie 2016, 15:03
Sus ↑
nimic interesant preturi scumpe ce cu voi? cel care a scris e un mare GOGOMAN
!
puta de maimuta   -  
07 Martie 2016, 18:17
Sus ↑
putica
nicu valea   -  
14 Martie 2016, 12:54
Sus ↑
Adică voi ați vrea să vizitați locuri frumoase și gratis?
Unde ați văzut carne ieftină și bună? :D
Anonim   -  
25 Aprilie 2016, 20:21
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău