VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
„S.O.S.” revine la NIT
Octombrie 2006, Nr. 30

„S.O.S.” revine la NIT

Comentează   |   Cuprins

Da sau nu. Speranţă sau refuz. Între un verdict sau altul, strigăm „S.O.S.” şi sperăm să fim auziţi şi chiar ascultaţi. Emisiunea „S.O.S.” este unul din proiectele importante În noul sezon televizat la NIT,  ce-şi propune să intre în miezul problemelor sociale. Decor roşu şi negru, inspirat din celebrul tablou al lui Picasso, „Guernica”. Realizatoarea emisiunii, Maia Strătilă, în cea mai directă confruntare cu viaţa. Da sau nu. Nu sau da.

Maia, din proiectele de amploare în noul sezon televizat de la NIT face parte şi emisiunea „S.O.S.” - un program cu mare priză la telespectatori acum câţiva ani. Cum arată „S.O.S.” în noul format?


Prima ediţie a „S.O.S.” a fost lansată acum şase ani, în cadrul căreia, iniţial, s-au abordat doar probleme de migraţie. Mai târziu, am diversificat tematica. O dată cu redeschiderea actualului sezon televizat la NIT, „S.O.S.” va fi unul dintre proiectele principale ale televiziunii în care se investeşte foarte mult: bani, forţe, idei.  Este o emisiune ce va încerca să pătrundă în esenţa problemelor sociale ca, în cele din urmă, să găsim o soluţie. Prima temă este sarcina şi SIDA: au sau nu dreptul moral tinerele infectate cu HIV/SIDA să aducă pe lume copii?  În studio vom avea doi eroi principali – protagoniştii emisiunii, care au păreri contradictorii şi care vor da răspunsuri competente la întrebările noastre. Îi vom aşeza pe un fotoliu roşu şi pe altul negru, astfel poziţionându-se pe de o parte şi de alta a problemei. În plus, vom invita în platou 13 persoane cu nume şi autoritate, care reprezintă diferite domenii şi categorii sociale – oameni de afaceri, jurnalişti, preoţi, care vor vota cu „roşu” sau cu „negru”. De asemenea, vor vota şi telespectatorii.

Cum reuşeşti să convingi invitaţii să vină la emisiune?

Nu am avut niciodată vreo problemă cu invitaţii, deoarece ei îşi dau acordul din timp. Cred că în ţara noastră sunt foarte mulţi oameni importanţi, cu autoritate, care au ce spune şi vor să spună. De aceea le oferim această posibilitate. I-a tentat, probabil, subiectul discuţiei. Până acum cred că în Moldova nu s-a vorbit atât de deschis despre graviditate şi HIV/SIDA. Avem pregătite alte teme sensibile, cum ar fi suicidul în rândul minorilor, viitorul copiilor care se nasc cu retard mintal sau fizic şi implicit viitorul societăţii moldoveneşti.

Câţi oameni stau în spatele emisiunii?

Am alături o echipă întreagă de profesionişti. Este vorba de Valeriu Vedraşco, regizorul emisiunii, Diana Stratulat – producător general NIT, Pavel Sorocean - regizor de emisie. Evident, mă vor ajuta colegii mei, jurnaliştii Victoria Filip, Viorica Jurcă, Olga Verhoveţchi şi Svetlana Ceban. Emisiunea cere multe forţe, având în vedere noul format de talk-show.

Cât de interesante ţi se par emisiunile sociale, talk-show-urile? TV este privită astăzi ca o sursă de informare şi, mai ales, de divertisment.

Talk-show-urile sunt cel mai popular gen de programe în televiziune. În plus, din experienţa şi „biografia” emisiunii, pot să vă spun că a fost una urmărită. O vreme, „S.O.S.” a ieşit în emisie la o oră de prânz, 15.00, şi s-a întâmplat de foarte multe ori să nu reuşesc să pun pe post nici jumătate din întrebările venite la redacţie. Asta e dovada succesului unei emisiuni. Există multe situaţii în care semnalăm „S.O.S.”, tocmai de aceea trebuie să existe astfel de emisiuni, ce ar putea urni carul din loc şi schimba multe lucruri. Nu cred că toată lumea e pasionată de divertisment. Or, o emisiune cu tematică socială cuprinde întreg publicul.

Ce te-a făcut să ieşi de după pupitrul ştirilor şi să mergi direct în platou?

Sunt nouă ani de când fac ştiri la NIT şi-mi place foarte mult. Într-un fel, ştirile mă reprezintă şi mă simt foarte bine în faţa camerei şi în fotoliul de prezentatoare. Dar “S.O.S.” a fost o provocare pentru mine de a-mi demonstra întâi mie însămi, apoi celor din jur, că pot face ceva mai mult.  Aş vrea să fac această emisiune  pentru că mă frământă personal problemele şi temele pe care vrem să le abordăm. Emisiunea este o posibilitate în plus de a fi şi mai aproape de telespectatorii mei.

Zici că te simţi în elementul tău ca prezentatoare. A existat un model la începutul carierei tale?

N-aş putea spune că am avut un model. Deşi urmăresc toate buletinele de ştiri, mă interesează tendinţele în realizarea unui subiect. Dar vreau să fiu eu însămi, să am personalitate. Dacă prezentatorul are personalitate, telespectatorul are încredere în el. Iar dacă inspiră încredere, prezentatorul este convins că ştirea a ajuns la urechea telespectatorului. Există mai mulţi prezentatori pe care îi admir pentru profesionalism: Andreea Esca, Alessandra Stoicescu, Tatiana Mitkova.

Cum se descifrează acest profesionalism?

Dacă urmăresc ştirile cu Andreea Esca, cred ceea ce-mi spune. Un prezentator profesionist are putere de convingere, dar fără a impune telespectatorilor atitudinea proprie faţă de evenimentele care au avut loc.

Prima zi la ştiri?

Până a ieşi la ştiri, am prezentat o emisiune săptămânală, „Persona grata”. După care mi s-a propus să trec la ştiri. Invitaţia m-a tentat şi m-a flatat într-un fel. Pentru că eu am venit la Chişinău cu un singur scop – de a lucra în televiziune. Probabil, taică-meu mi-a insuflat această dragoste pentru ştiri: când eram în şcoală, la ora politică eram cea mai informată. Stăteam seara şi urmăream „Vremea” şi eram la curent cu toate. Prima emisie a fost bună, desigur cu emoţii, cu nervi... Ţin minte doar că eram îmbrăcată într-un sacou bleu.

Şi cu mâinile ce-ai făcut?

M-am tot ţinut de colţul mesei şi mă temeam foarte mult să nu dau greş. Pentru că în Moldova mai există anumite tabuuri pentru prezentatoare – ele nu au dreptul la eroare. De exemplu, să reia un cuvânt...  Dar mi se pare mai grav atunci când prezinţi lumii ştirea şi nu-ţi dai seama ce citeşti de pe prompter.

Când ai dat la facultate nimeni nu ştia că vrei să faci televiziune...

Da de unde? Nici părinţii mei nu ştiau, ei m-au trimis la Chişinău ca să am studii superioare, să devin profesoară. Dar am visat în taină: asta mi-am dorit şi asta fac acum. Înainte de a veni la NIT, am lucrat un an şi jumătate la postul naţional de radio: m-am pregătit de marea confruntare.

Ce ai include într-un top 5 evenimente din ultimii ani?

Summitul CSI, când Putin şi-a sărbătorit la Chişinău ziua de naştere; Festivalul vinului;  trecerea într-un nou mileniu; asasinatul lui Serghei Ceaika în Valea Trandafirilor; teledonul NIT „Pentru inimi de copii”.

Ce personalităţi interesante ai întâlnit în toţi aceşti ani?

Toto Cutugno, Eugen Doga, Raymond Weil - proprietarul mărcii de ceasuri elveţiene, Constantin Ernst, Marcel Pavel, Pepe, Sanda Ladoşi, Cătălin Botezatu, Mihaela Tatu.

S-a întâmplat să prezinţi jurnalul fără a vedea ştirile în ochi?

Da, o singură dată, când la Chişinău a venit liderul chinez Jiang Zemin. În acea zi am filmat o emisiune despre fiul Mariei Cibotari. Am venit direct pe platou: redactorul-coordonator şi colegii îmi pregătiseră toate introurile. Astfel, am intrat în studio şi am citit de pe prompter. Nu mi-a plăcut deloc statutul de crainic, m-am simţit ca un robot.  

TEXT: Rodica Trofimov
Make-up: Salon „Blues”,  Constantin Nosaciov Ţinută: MEXX


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

ma numesc mihaela sunt eleva in clasa a patra.vreau sa-mi incerc norocul la emisiunea da sau nu.Narul mamei mele de mob.069787534
mihaela ciumacenko   -  
25 Martie 2011, 20:44
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău