VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
Victor Şelin. De la o viaţă liniştită la urmărire penală
Locul 47

Victor Şelin. De la o viaţă liniştită la urmărire penală

Comentează

Victor Şelin
Preşedintele Partidului Social Democrat, Preşedintele Concernului „Unicon Grup”

Vârstă: 47 de ani
Data şi locul naşterii: 19 august 1965, or. Râşcani
Studii: Facultatea de Jurnalism, USM
Stare civilă: căsătorit, doi copii
Merite: „Businessmanul anului” (1998 - 2000)

După o perioadă relativ calmă în care s-a dedicat mai mult afacerilor, liderul PSD a fost în anul 2012 în centrul unor evenimente politice tumultuoase, care s-au soldat cu dosare penale şi izolarea sa pe linie de business.

Unul dintre evenimentele politice însemnate ale anului a fost campania de colectare a semnăturilor pentru organizarea, în premieră pentru ţara noastră, a Referendumului Republican Legislativ privind aderarea Republicii Moldova la Comunitatea Economică Euroasiatică şi la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. A fost iniţiativa exclusivă a Partidului Social Democrat, pentru realizarea căreia au fost concentrate toate eforturile partidului pe care îl conduce Victor Şelin. Ideea a fost agreată şi la nivel internaţional de către partenerii politici ai formaţiunii din Federaţia Rusă, Republica Populară Chineză, dar şi Uniunea Europeană. Chiar dacă a fost blocată de actuala guvernare, aceasta a fost privită de observatori ca o acţiune fără sorţi de izbândă şi o speculaţie politică menită să aducă PSD-ului comisioane electorale. Pe de altă parte, merită a fi menţionată amploarea campaniei care a cointeresat o bună parte din cetăţenii Moldovei. Ca rezultat, ideea a fost preluată şi de PCRM îndată ce Comisia Electorală Centrală a aruncat-o la coş, fiind destul de eficientă în lupta contra actualei guvernări.

Aceasta din urmă a avut de furcă cu PSD şi Victor Şelin şi în alte acţiuni desfăşurate – el s-a opus cu vehemenţă în public, dar şi organizând acţiuni de protest, aprobării Legii egalităţii şanselor (Legea Antidiscriminare) şi a susţinut deschis pe cei care s-au opus desfăşurării Marşului Unirii la Bălţi. Le-a şi oferit lăzi cu bere celor care i-au bruscat pe „unionişti”, acţiuni care l-au făcut imediat duşman al guvernării şi care i-au adus un şir de dosare penale. Astfel, Şelin şi-a asumat rolul de lider în lupta contra unioniştilor, dar şi a minorităţilor sexuale, s-a declarat pentru promovarea idealurilor naţional-moldoveneşti, fiind promotorul principiului conform căruia la guvernarea ţării trebuie să se afle doar persoane cu o singură cetăţenie – cea a Republicii Moldova. Întotdeauna a ieşit în faţă, asumându-şi responsabilitatea, dar curajul sau imprudenţa, după unii, i-au adus, doar pe parcursul  a trei luni, şase cauze penale şi câteva administrative. Mai mult, i-au fost puse în real pericol şi afacerile sale – Parlamentul RM a votat legea care interzice plasarea publicităţii în sălile de cinema, iar „cinema” în Republica Moldova înseamnă „Patria”, respectiv, Victor Şelin. Restaurantele sale au fost sabotate în special de cei de la guvernare, puţini funcţionari îndrăznind să-şi organizeze nunţile copiilor sau ale rudelor la „Casa Vinului” sau „Casa Sărbătorii”.

În afară de acţiunile de protest şi consecinţele pe care le-a suportat, Victor Şelin a pus baza consolidării partidelor de stânga prin crearea Uniunii Forţelor de Stânga, a stabilit şi dezvoltat legături de colaborare  cu Partidul Comunist Chinez. Apropierea lui Şelin faţă de PCC a fost până într-atât încât chinezii au venit în vizită la Chişinău, făcându-i invitaţie pentru o vizită reciprocă, în China fiind semnat acordul de colaborare între cele două partide. Iar proaspăt alesul secretar general al Paridului Comunist Chinez i-a trimis o scrisoare de mulţumire nu în ultimul rând preşedintelui PSD, Victor Şelin..

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+25°